Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crno-bijele selice

Postavljaju podloge za gnijezda kako bi u sela vratili svoje rode

\'06.04.2011., Cigoc - Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje organizirala je postavljanje 20 podlozaka za gnijezda roda na krovove kuca. Trenutno je u Cigocu 25 aktivnih gnijezda roda. Photo:NIkol
Foto: \'Nikola Cutuk/PIXSELL\'
1/3
06.04.2011.
u 17:45

One su naša tradicija i lijepo ih je vidjeti na krovovima. Ne želimo da odu – kaže D. Poturica

Čigočanin Dejan Poturica ustupio je krov svoje kuće na dva mjesta gnijezdima, u koja se vraćaju prve ovogodišnje rode. Međutim, mladi je poljoprivrednik pristao da djelatnici HEP-a jučer i na preostalim objektima u njegovu dvorištu postave nekoliko novih podložaka za buduće nastambe.

Interes u 20 kućanstava

– Sve ih je manje. One su naša tradicija i lijepo ih je vidjeti. Ne želim da odlete nekamo drugamo – kaže Poturica. Podloške u posavskim selima Lonjskoga polja postavlja tamošnji Park prirode kako bi zaustavio trend pada aktivnih gnijezda. Naime, tijekom posljednjih deset godina sve je manje ovih selica i u samom srcu europskog sela roda. Lani je u Čigoču bilo 27 gnijezda, čak sedam manje nego u moslavačkom Osekovu.

– Samo u Čigoču javilo se 20 mještana zainteresiranih za ovu inicijativu. Podlošcima, kojih će ovdje biti oko 35, stvaramo početnu točku, "prvu granu" kako bi se rode mogla i dalje nastanjivati. Još je rano predvidjeti njihov konačni broj u 2011. godini. Za sada je aktivno oko 12 gnijezda, ali očekujemo ih još! U međuvremenu, s ovim ćemo projektom nastaviti dok god za ima iskazanog interesa – kaže Goran Gugić, ravnatelj Javne ustanove Parka. Dobar stimulans, kako za rode tako i za lokalno stanovništvo, svakako je i 700 kuna poticaja kućanstvima po gnijezdu. No, naknadu je lani Sisačko-moslavačka županija ukinula, iako ju je prva u Hrvatskoj uvela. Stoga ove godine nije zajamčen iznos od lokalne vlasti, a bez obzira na gospodarsku krizu dodjeljivat će ga 12 drugih županija.

Suživot potiču i školarci

– Kao i dosad, očekujemo dobru suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i imam informaciju da bi potpore zahvaljujući njima ipak trebale biti isplaćene – dodaje Gugić.

Osim jednokratne novčane pomoći, u prilog očuvanju tradicije svakako ide i ljubav Čigočana prema dugogodišnjem suživotu. Naime, iza roda valja puno čistiti, no priroda se u ovom selu prihvaća još uvijek u svome izvornom obliku, za razliku od modernijih europskih krajeva. Projekt je u Hrvatskoj pokrenut zahvaljujući financijskoj inicijativi poduzeća dr. Oetker. Voditeljica Valerija Hima očekuje kako će uroditi plodom i vratiti rode u veličanstvenom broju. Na tome kao mladi nadzornici marljivo rade i školarci. Sudjelovali su i u samoj izradi podložaka.

– Vodim evidenciju po kućama i zaista uživam u tome – kaže Katarina Jelić iz OŠ Gušće koja se sama prijavila na poziv nastavnice. Javna ustanova već četvrtu godinu educira djecu s toga područja o vrijednostima i očuvanju baštine. Zahvaljujući zajedničkoj brizi stanovnika, stručnjaka i mladih, za oko stotinu lani aktivnih gnijezda, kao i njihove stanovnike, u Lonjskome polju ni u budućnosti ne bi trebalo biti straha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije