Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvenici

Poslodavci zabrinuti, boje se opet odgoda reformi i natječaja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
28.04.2017.
u 17:20

Plenkovićev potez vjerojatno nije ishitren jer je i drugi brak HDZ-a i Mosta paralizirao donošenje odluka i važna kadroviranja.

Reakcije gospodarstvenika su podijeljene – od toga da je politička kriza loša za gospodarstvo jer će ponovno odgoditi nužne reforme i smanjenje državne potrošnje do stava da je najveći rast Hrvatska imala lani dok nije bilo Vlade pa bi i u ovoj krizi gospodarstvo moglo bez pritiska politike odraditi dobru godinu.

– Opet će se odgađati reforme, a bez njih nema oporavka gospodarstva. Zato je ovo loše za ekonomiju. Od 2000. do 2016. proračun se povećao za tri puta, a isto gospodarstvo s istim potencijalima mora ga plaćati. To je neizdrživo – poruka je najvećeg europskog distributera Branka Roglića, vlasnika Orbico Grupe.

Zagrebačka burza reagirala je padom gotovo svih dionica kojima se trgovalo i ukupnim padom indeksa Crobex za 2,58 posto, što je pad dioničkih tržišta veći od onih iz kritičnih dana za Agrokor.

1/5

– Stabilizirati Vladu je najvažnije jer gospodarstvo nema luksuz za velike političke potrese i čekanje – kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a sličan je stav poslodavaca okupljenih u HUP. – Ovo su političke odluke. Premijer ima legitimitet sam sastavljati Vladu. Izjavio je da ima parlamentarnu većinu i prema tome ovo trenutačno nema veze s gospodarstvom – kazala je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Druga strana medalje loš je odnos dvaju koalicijskih partnera koji je onemogućio kadroviranje u državnim kompanijama, ali i donošenje važnih odluka. Stare uprave u većini državnih poduzeća, osim rijetkih iznimki koje profesionalno odrađuju svoj posao, koje je postavila administracija Zorana Milanovića, ne donose odluke, ne pokreću projekte jer čekaju smjenu pa je bolja i kratka nesigurnost nego zadržavanje statusa quo koji vodi u nazadovanje.    

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:02 28.04.2017.

U hrvatskoj ne postoji tržište kao takvo, već postoji poslovanje sa državom..Naravno da su "poslodavci" zabrinuti..

Avatar Tigar63
Tigar63
18:47 28.04.2017.

Eto javio se i financijer mosta Roglić , vjerovatno se ni on nije nadao da će most puknuti ali izgleda da im je dao premalo novca ili je stavio lovu na nesposobne igraće.a nesposobne igraće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije