Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji na nogama

Poskupljenje nezakonito - Odluka nije stigla na nadzor

vrtici
ALEN BRODAR/VLM
12.01.2012.
u 18:22

U Ured državne uprave ta Odluka još nije stigla na nadzor zakonitosti, nakon čega se objavljuje u Službenom glasniku

Nakon što su roditelji čija djeca pohađaju krapinske privatne vrtiće na smanjenje subvencije Grada Krapine u ekonomskoj cijeni vrtića reagirali peticijom, isto su učinili i roditelji djece koja idu u gradski vrtić “Gustav Krklec”. Oni su naime na svoje kućne adrese već dobili rješenje, prema kojem od 1. siječnja vrtić plaćaju 100 kuna više.

Odluka nije objavljena

– Pokrenula sam peticiju po uzoru na roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće jer je ta odluka, na koju se uopće nemamo pravo žaliti, nezakonita, a peticiju ćemo, kada skupimo sve potpise, proslijediti nadležnom ministarstvu, a po potrebi i svim ostalim nadležnim institucijama – rekla nam je jedna ogorčena majka. A zašto ona smatra da je Odluka nezakonita, provjerili smo u Uredu državne uprave. Naime, u Odluci piše da stupa na snagu osam dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Krapine, a primjenjuje se od 1. siječnja 2012. godine. No, u Ured državne uprave ta Odluka uopće nije stigla na nadzor zakonitosti, nakon čega se objavljuje u Službenom glasniku, a stupa na snagu tek osam dana nakon objave, ili iznimno na dan objave. S obzirom na to da do objave još nije došlo, objašnjeno nam je, roditelji još uvijek nemaju zakonsku obvezu plaćati veću cijenu vrtića. Također, osim u iznimnim slučajevima, takve odluke ne mogu imati povratno djelovanje, što znači da je odluka koja još nije važeća, a već se primjenjuje od 1. siječnja - protuzakonita.

Nije ni ovjerena

Usput, može se postaviti pitanje što je s ostalim odlukama donesenim na istoj sjednici koje se već primjenjuju, a još nisu objavljene, koliko se već puta takvo nešto u gradu Krapini primjenjivalo prije nego je postalo važeće, a vezano je, primjerice, uz komunalnu naknadu, ili bilo što drugo što plaćaju porezni obveznici?

Reagiranje vezano uz takvo donošenje odluka stiglo je i iz privatnog vrtića "Sunčica".

– Dobili smo Odluku o kriterijima za financiranje predškolskog odgoja, koja nije ovjerena službenim pečatom, a u popratnom dopisu za istu sjednicu Vijeća na kojoj je donesena, javljaju se dva različita datuma. Tražili smo, stoga, da nam se dostavi autentična i vjerodostojna Odluka, potpisana od predsjednika gradskog Vijeća i ovjerena službenim pečatom te s datumom objave u Službenom glasniku Grada Krapine – rekao nam je osnivač "Sunčice" Zoran Vorih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije