Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sužava se krug: uzdržavani članovi obitelji samo djeca, partneri i roditelji

Olakšica za uzdržavanog člana iznosi 1750 kuna i dodaje se osobnom odbitku od 3800 kuna. Za djecu ostaje progresivna skala
11. studenoga 2017. u 12:26 19 komentara 27529 prikaza
povrat poreza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od početka iduće godine krug uzdržavanih članova obitelji za koje obveznici poreza na dohodak mogu ostvariti poreznu olakšicu sužava se na djecu, roditelje i (bračne) partnere. Bake, djedovi, unuci, praunuci, roditelji bračnih drugova, maćehe i očusi koje uzdržava punoljetno pastorče te bivši bračni ili životni partner kojemu porezni obveznik plaća alimentaciju više neće biti porezne olakšice.

umirovljenici, penzići reforma od 2018. Velika promjena! Evo tko prestaje biti uzdržavani član obitelji

Uzdržavani članovi obitelji osiguravali su ove godine 1750 kuna dodatnoga mjesečnog poreznog odbitka, odnosno svaki ponaosob 400 kuna veće neto plaće za one kojima je zarada oko državnog prosjeka do 600 kuna za one čija su primanja natprosječna.

Čeka se uputa

Osim za djecu, bračne partnere i roditelje, olakšica će se moći koristiti za ostale punoljetne osobe samo uz dokaz skrbništva. Inače, porezna se olakšica može steći samo za članove obitelji koji raspolažu s manje od 15 tisuća kuna godišnjeg dohotka. Primjerice, studenti koji preko studentskog servisa zarade više od 15 tisuća kuna godišnje ili im godišnji iznos stipendije premašuje taj iznos prestaju biti olakšica svojim roditeljima. Suženje kruga uzdržavanih članova izglasano je u poreznom paketu krajem prošle godine, a porezne bi vlasti tek trebale izdati uputu kako će provesti njihovo micanje iz poreznih kartica obveznika. Prema sadašnjim pravilima, za svaku promjenu podatka u poreznoj kartici (PK) potrebno je osobno doći u ispostavu porezne uprave i dostaviti potrebne dokumente.

Od početka iduće godine uvest će se elektroničke porezne kartice koje će se moći mijenjati preko sustava e-Građani pa će se preko tog sustava provoditi i micanje uzdržavanih članova koji su izgubili pravo na olakšicu. Porezna će uprava također češljati sve korisnike olakšica te će one koji su prijavili roditelje bračnih drugova, bake, djedove i ostale maknute skupine pozvati da promijene podatke u svojim PK karticama. Ta se promjena neće moći provesti unaprijed, nego tek od početka siječnja, nakon što zakonska odredba o uzdržavanim članovima stupi na snagu. Razmišlja se i o tome da se u dogovoru s tvrtkama koje zapošljavaju veći broj radnika organiziraju posjeti poreznih referenata poduzećima. Za sve zaposlene PK kartica pohranjena je u kadrovskim službama poduzeća i ustanova u kojima rade. Za novozaposlene od siječnja iduće godine porezne će se kartice, uz suglasnost radnika, dostavljati poslodavcu elektroničkim putem, a po službenoj će se dužnosti takve kartice dostavljati Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i za umirovljenike.

Suglasnost radnika

Iznimno, ako poslodavac i isplatitelj plaće ili mirovine ili sam porezni obveznik nije korisnik sustava ePorezna, ili isplatitelj ne ishodi suglasnost radnika ili umirovljenika, porezna će se kartica izdavati u papirnatom obliku te ju je isplatitelj dužan čuvati dok radnik kod njega radi i isplaćuje mu plaću ili neki drugi primitak po osnovi nesamostalnog rada. Olakšice za djecu neće se mijenjati i one su za prvo dijete 1750 kuna, slično kao i za ostale uzdržavane članove, ali se za svako iduće dijete ta olakšica znatno povećava. Većina roditelja koji imaju troje i više djece u pravilu ne plaćaju porez na dohodak jer su im olakšice često veće od bruto primanja. Godišnje se od poreza na dohodak i prirez prikupi oko deset milijardi kuna i sav je taj novac prihod lokalnih jedinica. Uz porez na dohodak zaposleni na svoje plaće plaćaju i socijalne doprinose koji se od početka ove godine naplaćuju na sve oblike rada, osim rada preko studentskih i učeničkih servisa.

>>9 novosti za vozače: Odnose se na prometne prekršitelje, mlade vozače, bicikliste...

24.10.2016., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric dolazi u Banske dvore.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL ŠTO NAS ČEKA Porez na dohodak nakon reforme neće plaćati 1,4 milijuna ljudi Zdravko Marić Tehnički ministar financija Marić: Porezne olakšice za uzdržavane članove i djecu nisu upitne 01.03.2015., Slavonski Brod - Obrazac za prijavu poreza na dohodak za 2014. godinu. Photo: POREZNA UPRAVA Isplaćen povrat poreza 950 tisuća građana
PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • sjs:

    Prokleti maloumni idioti. Pa ko će uzdržavati te starce? Kvazi država?

  • osica:

    znate onu svojedobnu reklamu jednog nužnog proizvoda------ " i vidjeti ćemo se sve manje i manje"- Jest da ga Hrvati prema istraživanju "nekako malo koriste"

  • Dabiša:

    Kakve boračke i braniteljske mirovine? Ovdje se govori o jadnim ljudima u pedesetima koji vode brigu o unučadi jer se djeca ne mogu zaposliti. Sad će izgubiti 300 kuna i tomu slično. Poreznih olakšica bi trebalo biti čim više kako ... prikaži još!o je nekad bilo za podstanarstvo, za liječenje, za školovanje.