Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porez na dohodak nakon reforme neće plaćati 1,4 milijuna ljudi

Ministar financija Zdravko Marić predstavio porezne promjene vodstvu HDZ-a i Mosta, Božo Petrov kaže da idućih nekoliko dana još neke stvari treba usuglasiti
27. listopada 2016. u 13:33 5 komentara 2400 prikaza
24.10.2016., Zagreb - Ministar financija Zdravko Maric dolazi u Banske dvore. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjedništvo HDZ-a i Klub zastupnika Mosta jedini su dosad doznali detalje porezne reforme, ali ministar financija Zdravko Marić kazao je da bi nova zakonska rješenja mogla biti danas predstavljena i građanima. Iz riječi predsjednika Sabora Bože Petrova proizlazi da Zdravko Marić ima podršku Mosta oko promjena u načinu oporezivanja dohotka i dobiti, no i on kaže da će se usuglašavanje među njima nastaviti idućih nekoliko dana. Petrov je kazao da se neće smanjivati opća stopa PDV-a od 25 posto, a što će biti s međustopama, ostaje vidjeti.

Što s PDV-om

Iz HDZ-ovih je krugova došla informacija da se ukida povlaštena stopa PDV-a od 13 posto za ugostiteljstvo, no ministar Marić to nije htio ni potvrditi ni demantirati. Također, iz HDZ-a je stigla i najava da se smanjuje opterećenje repromaterijala u poljoprivredi s 25 na 13 posto.

Ministar financija tvrdi da u ovom trenutku 918 tisuća građana ne plaća porez na dohodak jer su im primanja niža od donje propisane granice, a nakon njegove reforme još 500 tisuća građana prestat će biti obveznici poreza na dohodak. Trenutačno, taj porez ne plaćaju umirovljenici s mirovinama nižim od 3800 kuna, dok je kod radnika ta granica rastezljivija te ovisi o dodatnim poreznim olakšicama. Procjenjuje se da 40 posto zaposlenih s primanjima koja su niža od 4000 kuna neto ne plaća porez na dohodak. Očekuje se da će iznos neoporezivog dohotka biti 3750 kuna, a prema ministru financija, nakon njegove reforme oko 1,4 milijuna poreznih obveznika naći će se ispod granice koja će biti postavljena kao neoporeziva. Ni jučer nije bilo konačnog odgovora kako će izgledati olakšice za djecu i ostala porezna oslobođenja za uzdržavane članove obitelji i potpomognuta područja, bez čega je teško predviđati kako će tko proći u Marićevoj poreznoj reformi. Ministar financija kaže da nije istina da će na predloženom najviše profitirati samci.

– Ono što je dosad izašlo u javnost ne prikazuje sve elemente koji će biti poznati sutra. Roditelji s djecom također će biti zadovoljni. Ovim prijedlogom svi će osjetiti smanjenje – kaže Marić.

Doznajemo da je Ministarstvo financija pripremilo posve novi Zakon o porezu na dohodak iz kojega bi država, prema neslužbenim informacijama, ubuduće prikupljala 1,5 milijardi kuna manje poreza nego sada. No, taj gubitak ne bi trebao pasti na teret lokalnih jedinica kojima će Vlada kroz kompenzacije i preraspodjelu drugih poreznih prihoda nadoknaditi izgubljeno. Očekuju se promjene niza poreznih zakona, njih 15 ili 16, kako bi se uz još nedefinirano rasterećenje dobio prohodniji i jednostavniji porezni sustav. Može li baš vuk ostati sit, a koze na broju, vidjet ćemo nakon što se objave zakonski prijedlozi. Rasterećenje plaća uvijek za sobom povlači rast raspoloživog dohotka građana, a samim tim i potrošnje.

Štednja ostaje

Zdravko Marić PRIMJENA OD NOVE GODINE Marić: Porezna reforma treba proći raspravu u Vladi, implementacija paralelno s prijedlogom proračuna tt Božo Petrov: 'Ako je točno da je suprug Martine Dalić u Upravi Ine, trebala bi se izuzeti'

Marić je i jučer ponavljao da proračunska politika mora biti vrlo odgovorna, kao što je bila ove godine: – I dalje ću zagovarati taj stav kao novi ministar. Kontrola rashoda je ključ, a sav višak prihoda treba ići u smanjivanje deficita i porezno rasterećenje.

– Naravno da postoje detalji o kojima se trebamo usuglasiti, inače bi današnja verzija bila konačna. Neke stvari rješavat ćemo u hodu, mislim da ćemo za nekoliko dana sve riješiti – kazao je Petrov.

Najmanje je dvojbe o izmjenama u sustavu poreza na dobit, velikim će tvrtkama taj porez biti 18, a ne 20 posto, a malima koji ostvaruju do tri milijuna kuna godišnjeg prihoda 12 posto. Pretvaranje komunalne naknade u jednostavni porez počelo bi od 2018. godine, a iduće bi godine lokalne vlasti s poreznom upravom trebale uvesti sustav oporezivanja nekretnina prema starosti i kvaliteti, a ne samo kvadraturi. Dvije godine poslije jednostavni bi porez na nekretnine trebao biti zamijenjen pravim imovinskim porezom.

>> Vlada treba već ovaj tjedan odlučiti ide li Hrvatska u poreznu reformu od 2017.

Što je dosad usuglašeno

 1. Opća stopa PDV-a ostaje 25 posto, ali ima neslužbenih informacija da se ukida niža stopa PDV-a za ugostiteljstvo
 2. Porez na dohodak sad ne plaća 918 tisuća građana jer su im prihodi ispod donje granice, a po novome neće ga plaćati njih još pola milijuna
 3. Velikima 18, a malima 12 posto poreza na dobit. Jednostavni porez na imovinu od 2018. godine, a pravi imovinski porez dvije godine poslije
Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Deleted user:

  opet uzimaju lovu od građana......sve je isto, samo na drugi način organizirano... aparat je prevelik a treba promjeniti i izborni zakon...

 • verica2:

  Da je vlasti zaista stalo do povecanja nataliteta, faktor za uzdrzavano dijete bio bi 0,5 za prvo, 07 za drugo, 1 za trece itd. Od osnovnog osobnog odbitka (neoporezivog iznosa place) kao sto je bilo uvijek do sada. Dakle, ako ... prikaži još! je osnovni osobni odbitak 3800 kn, faktor za uzdrzavano dijete omra biti 0,5; 0,7; 1 od tog iznosa, a ne od 2600.

 • gremo10:

  ovo je put u propast! trebalo je najprije smanjiti državne rashode da deficit prijeđe u suficit, a onda početi sa smanjenjem poreza! za godinu dana opet će biti rupa u proračunu i rast poreza! loše radi nova vlada!