Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Popularna Irska u EU ima najviše obitelji s troje ili više djece

Nakon Irske najveći udio kućanstava s troje ili više djece je u razvijenim zemljama, Finskoj, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj...
01. lipnja 2017. u 07:10 0 komentara 854 prikaza
djeca u autu
Foto: Thinkstock

Europska unija 2016. imala je 220 milijuna kućanstava, među kojima je njih skoro trećina ili 65,6 milijuna imalo djecu do 15 godina ili uzdržavanu djecu do 24 godine. No, kao i u Hrvatskoj, i u cijelom EU najviše je obitelji s jednim djetetom, koje ima 31 milijun kućanstava. Pokazuju to podaci Eurostata prema kojima je u EU 47% kućanstava imalo samo jedno dijete, njih 40% ili 26 milijuna imalo je dvoje djece, a samo 13% ili 8,5 milijuna kućanstava je imalo troje ili više djece.

djeca u autu alarmantno Današnja djeca imat će više problema sa zdravljem od naših predaka

U Hrvatskoj je situacija još lošija jer smo prema posljednjem popisu stanovništva imali tek 36,8% obitelji s dvoje djece, a višečlane obitelji kod nas su rijetkost. Irska koja je danas gospodarski razvijena, imigracijska zemlja, u koju hrle ne samo mladi nego i obitelji s djecom, ima najviši udio obitelji s troje ili više djece (27%), a na suprotnoj su strani Bugarska (5%) i Portugal (6%) te Španjolska i Italija (8%), koje imaju najmanje takvih obitelji. Ni Češka ni Litva ne mogu se pohvaliti obiteljima s više djece jer obje te zemlje višečlanih obitelji imaju tek po 9%.

Nakon Irske najveći udio kućanstava s troje ili više djece zabilježen je u razvijenim zemljama, Finskoj (20%), Belgiji (19%), Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, jer sve tri potonje imaju 17% takvih obitelji. Irska očito nimalo slučajno prednjači u EU i po udjelu kućanstava s djecom (41%) ispred Cipra i Poljske (38%), Malte, Portugala i Slovačke, koje imaju 36% takvih kućanstava. Nasuprot njima, samo petina kućanstava imala je djecu u Njemačkoj i Finskoj (22%), zatim njih 25% u Švedskoj, u Austriji (26%), te Grčkoj (27%). Kao i u Hrvatskoj i u drugim u članicama EU, veliku većinu obitelji čine one koje imaju tek jedno dijete.

Jedine su iznimke bile Nizozemska, Švedska, Irska i Danska, gdje je postotak kućanstava s dvoje djece bio veći. No ne treba zaboraviti da su to zemlje koje vode stabilnu pronatalitetnu politiku i nastoje maksimalno olakšati položaj roditelja s djecom te usklađivanje njihova obiteljskog i profesionalnog života, o čemu se u Hrvatskoj tek počelo govoriti, ali ne i provoditi u djela. Samohranih roditeljskih obitelji najviše je u Danskoj, a najmanje u Hrvatskoj.

euro, novac NOVE PREPORUKE Ovo je 5 ekonomskih preporuka Europske komisije za Hrvatsku Izmjene zakona Plenković povećao roditeljske naknade uoči izbora, ali ništa od 1000 eura Opasnost ne jenjava Djevojčica dobila poziv za igru 'Plavoga kita'
Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.