Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE OPORBE

Popijač o daljnjem padu BDP-a: To je zastrašujuće

đuro popijač
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2013.
u 15:37

Laburistkinja Nansi Tireli također je upozorila da moramo biti itekako svjesni da je ovaj minus 0,6 u trećem kvartalu rezultat dobre turističke sezone

Vijest da je i u trećem kvartalu nastavljen pad BDP-a, dakle osmi kvartal zaredom, saborska oporba dočekala je s pesimizmom. BDP je pao 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

– Ta brojka je zastrašujuća, tim više što dolazi u trećem tromjesečju, poslije najbolje turističke sezone koju smo imali u posljednjih 15 godina. Znači da su svi drugi pokazatelji toliko loši da ih ni uspješna turistička sezona nije uspjela kompenzirati – kazao je HDZ-ov bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač te podsjetio da je njegova stranka upozoravala na ovakav scenarij budući da je, tvrdi, sve što je Vlada činila u protekle dvije godine direktno prouzročilo te probleme.

– Ono što je ključno, oni nastavljaju istim smjerom. I dalje se najavljuju novi porezi, nova opterećenja i građana i gospodarstva i tu ne vidimo da će se išta u bilo kojem smjeru bitno poboljšati za ono što je najključnije – privatno poduzetništvo. Pogoršava se investicijska klima, povećava se porezna presija, i dalje imamo rast ulagačke nesigurnosti i to sve vrlo zabrinjava jer Vlada, unatoč svim upozorenjima i unatoč osmom tromjesečju zaredom s gospodarskim padom, ne čini ništa da promijeni taj smjer nego nastavlja istim smjerom – kritizira Popijač prema kojem prijedlog proračuna za 2014., 2015., 2016. i dalje ostavlja praktično status quo, budući da se i dalje ide s enormnim deficitom, s više od 17 milijardi.

– Ako me pitate što treba činiti, najbolje da oni više ništa ne čine, ali treba učiniti sve suprotno od ovoga. Trebalo bi konačno krenuti u pravu reformu zdravstva, u reformu mirovinskog sustava, rasteretiti gospodarstvo i poboljšati rad administracije zbog poboljšanja investicijske klime. Treba napraviti reformu javnog sektora generalno i lokalne samouprave. Kao što vidimo, to se ne namjerava učiniti, ni srednjoročno ni u duljem razdoblju, a ako ova Vlada ostane na sceni i sljedeće dvije godine – uvjeren je Đuro Popijač.

Laburistkinja Nansi Tireli također je upozorila da moramo biti svjesni da je ovaj minus 0,6 u trećem kvartalu rezultat dobre turističke sezone, što znači da bi to trebalo itekako zabrinjavati. Razlozi za to su, kaže, svima poznati.

– Nema strategije, nema kontrole implementacije onoga što smo zacrtali. Još uvijek lutamo, ne znamo što želimo i kamo idemo i kada se vadimo na ove strane investicije uvijek se postavlja pitanje zbog čega samo stranci moraju ulagati u Hrvatsku, zbog čega se ne daju poticaji upravo domaćim ulagačima koji bi s kapitalom mogli održati gospodarstvo. Ispada da smo maćeha našim poduzetnicima, a da smo izuzetno dobri stranim ulagačima što dugoročno ne donosi dobre rezultate jer ta dobit koju ostvare strani ulagači u svakom slučaju ne ostaje u Hrvatskoj i to nam se dugoročno odražava i na rast, odnosno pad BDP-a, i na ukupan BDP po stanovniku – objašnjava Tireli. Drugi problem je što se ničim ne motivira domaće radnike.

– Imamo veliki broj nezaposlenih radnika, a neiznalaženje mogućnosti da se zaposle nije argument vladajućima koji mogu tako naći opravdanje za sebe i reći da je takva situacija u našem okruženju, što nije točno. Radnik je svugdje dobro plaćen ili bolje plaćen nego što je u Hrvatskoj, ta njegova bolja plaća znači bolju motivaciju, a ne nužno i veću cijenu rada, na što se mi vadimo – smatra Tireli koja prijetnju vidi i u novom paketu radnog zakonodavstva. Vjeruje da će on u konačnici rezultirati samo novim padom BDP-a jer će radnici još manje zarađivati, što znači da će krupni kapital odnositi još veću dobit.

– Dakle, radnicima će ostajati puno manje da bi mogli potrošiti, a upravo je ta osobna potrošnja rezultat rasta ili pada BDP-a – zaključuje Tireli.

Komentara 6

BR
BratCroat
16:00 29.11.2013.

Katastrofa još nadolazi. Najvekša kriza stigne cca 2 godine poslije učlanjenja u EU. Rvacka nije gospodarski pripremljena za jaku europsku gospodarsku konkuencu.

Avatar Hr98
Hr98
17:27 29.11.2013.

On se sad javlja a automatski je prestao pricati cim je postao jacin ministar

CH
CH2710
17:41 29.11.2013.

Ne, Popijaču, nije ova vlada sve pokvarila za dvije godine, nego tvoja u proteklih niz godina, a i nezaposlenost se vuće iz ranijih godina, samo što se rezultati HDZ-ovske loše vladavine i silnih pljalki tek sada sve više vide. Osim toga ostavili ste prazne blagajne - pa tko onda pod takvim uvjetima, pa da je i naj, naj menađer svjetskog kalibra, može nešto pokrenuti...??? Kako bi bilo sa malo više korektnosti i samokritike...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije