Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA 3000 KUĆA NA BANIJI

Ponude za radove i dvostruko skuplje od procjena troška, građevinari upozorili na to

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
07.07.2021.
u 09:36

Obavljena su dva natječaja, svaki za po 1500 kuća, a u onom drugom procijenjena je vrijednost bila veća za više od 10 milijuna

Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje pokrenuo je natječaje za radove na sanaciji nekonstruktivnih elemenata u potresu oštećenih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Riječ je o obnovi 3000 kuća, a natječaji za njihovu obnovu podijeljeni su u dva dijela. Na prvom natječaju tražili su se izvođači radova na 1500 kuća, a taj natječaj je podijeljen u 30 grupa, svaka s po 50 kuća. Ukupno procijenjena vrijednost tih radova bila je 45 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno milijun i pol kuna po grupi. Na taj natječaj stigle su 204 ponude, no sve su one za svaku grupu iznad procijenjenog iznosa od 1,5 milijuna kuna. Odluke o odabiru za svaku grupu na tom natječaju još nisu donesene.

Građevinari su upozoravali

Središnji državni ured u međuvremenu je krenuo u postupak objave natječaja za sanaciju druge polovice od 3000 kuća, no ovaj put, vjerojatno ponukan prvim natječajem, procijenjena vrijednost veća je nego na prvom natječaju, iako je riječ o istom broju kuća – 1500, podijeljenih u 30 grupa po 50, a koje se nalaze većim dijelom u Petrinji i Glini, ali i u Sisku kao i u drugim i gradovima koje su pogodili banijski potresi. U drugom natječaju tako je procijenjena vrijednost radova 55,5 milijuna kuna bez PDV-a za svih 1500 kuća, odnosno 1,85 milijuna kuna za svaku grupu od 50 kuća.

Građevinari su već prije upozoravali da bi obnova od potresa mogla biti skuplja nego što se planiralo i to prije svega jer je znatno poskupio građevinski materijal, a povećana je cijena rada. Dva natječaja za obnovu 3000 kuća koje provodi Središnji državni ured ta predviđanja i potvrđuju. Na prvom natječaju velika većina ponuda po grupi je iznad dva milijuna kuna dok neke ponude dosežu gotovo i dvostruko veći iznos od procijenjenih 1,5 milijuna kuna.

Najviše po tri grupe radova

Inače, jedan izvođač radova može biti izabran za najviše tri od ukupno 30 grupa radova na svakom natječaju. Na prvom natječaju koji je već objavljen i koji je sad u fazi pregleda i ocjene ponuda, rok izvođenja radova je 80 kalendarskih dana od dana potpisa ugovora. Uvođenje u posao je najkasnije pet dana od dana potpisa ugovora. Odabrani ponuditelj obvezan je ugovor potpisati najkasnije u roku tri dana od poziva naručitelja na potpis.

Na drugom natječaju pak za obnovu istog broja kuća kao i na prvom, rok izvođenja radova iznosi 60 kalendarskih dana od dana zaduženja. Rokovi uvođenja u posao i potpisivanja ugovora su isti kao i na prvom natječaju. A kao krajnji rok za izvođenje svih radova naveden je datum 31. prosinca 2021.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već je prije objavio i natječaj za izrade projekata i stručnog nadzora nad radovima kojima će se popravljati nekonstrukcijski elementi 3000 u potresu oštećenih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Taj natječaj, čija je procijenjena vrijednost iznosila 15,2 milijuna kuna bez PDV-a, bio je podijeljen u 30 grupa s po 100 kuća. Za jednu grupu procijenjena vrijednost usluge iznosila je 508.000 kuna. Na tom je natječaju stiglo 114 ponuda i sve su bile u okviru ili ispod procijenjenih 508.000 kuna po grupi. 

 

>> VEČERNJI TV 'Trusno smo područje i nema smisla što više ulažemo u energetsku obnovu nego građevinarstvo'

Ključne riječi

Komentara 23

DA
danijelrukavina4
09:59 07.07.2021.

Nisu samo radovi poskupjeli. Poskupjeli su i neki građevinski materijali. Cijene drvene građe poskupjele, OSB ploče poskupjele

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
10:01 07.07.2021.

Pa kad je cijela radna snaga pobjegla za Njemačku nije ni čudno. Sve dođe na naplatu. Jedno vrijeme se radna snaga u Hrvatskoj tretirala kao vlasništvo poslodavaca i dobivali su lemoznu za plaću a vlada se pravila da je sve ok sada će nas spašavati Indian i Pakistan.

DU
Deleted user
09:41 07.07.2021.

Na Banovini....!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije