Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2014. u 12:00

Putinova formula za uspjeh svodi se na ovo: hajdemo nas par moćnika osvojiti vlast pa staviti šapu na prirodna bogatstva zemlje, steći enormno bogatstvo...

Pamtite li išta od onoga što je Barack Obama poručio Europljanima prošli tjedan u Bruxellesu, u svome prvom posjetu sjedištu EU otkako je postao američki predsjednik? Ako ste Hrvat, vjerojatno pamtite to da je Obama držao govor stojeći ispred hrvatske zastave. Neki su u tome pohitali vidjeti neku skrivenu poruku o našoj važnosti, iako se nevidljiva sila koja je hrvatsku zastavu smjestila iza Obaminih leđa zove - abeceda.

Drugi su u tome vidjeli dokaz da su se isplatili naši pregovori s EU. Jesu, ali zastave iza Obaminih leđa na pozornici kulturnog centra Bozar u Bruxellesu predstavljale su zemlje članice NATO-a, ne EU. U vojni savez Hrvatska je ušla u mandatu premijera Ive Sanadera. Mora da mu je srce zaigralo kad je vidio taj kadar.

Dakako, pod uvjetom da su zatvorski čuvari dopustili tom nepravomoćno osuđenom korumpiranom političaru da gleda TV i prelista novine…

Ali, za ozbiljno, koju ste poruku Obamina govora zapamtili? Da je Europa najvažniji globalni partner SAD-a? Da izoliranje Rusije zbog otimanja Krima ne vodi svijet u novi hladni rat? Obje teze su točne. Za razliku od SSSR-a u doba hladnog rata, Rusija nema globalnu ideologiju i ne predvodi blok zemalja koje je žele slijediti u prihvaćanju te ideologije. Za razliku od širenja socijalističke ideologije za koju su barem nominalno mogli tvrditi da joj je cilj ravnopravnost bogatih i siromašnih te oslobađanje ljudi od okova kapitalizma, kojom ideologijom Rusija danas može inspirirati ostali svijet?

Putinova formula za uspjeh svodi se na ovo: hajdemo nas par moćnika iz tajnih službi osvojiti vlast pa staviti šapu na prirodna bogatstva zemlje, steći enormno bogatstvo i moć, a usput se pobrinuti da vladamo i dulje od ustavom propisana dva mandata. Može li to poslužiti kao inspiracija ikome izvan Rusije? “Oligarsi svih zemalja, ujedinite se”?

Ne zvuči baš primamljivo. Europa jest najvažniji globalni partner SAD-a, baš kako tvrdi predsjednik Obama, i zbog toga što EU i SAD dijele iste vrijednosti slobode, demokracije, vladavine prava, jednakosti, slobodnog tržišta, odvojenosti Crkve i države…

No, Obama je predsjednik koji je uglavnom bio posvećen područjima izvan Europe. Njegova orijentiranost prema Pacifiku umjesto Atlantiku signalizirala je da Aziju vidi kao kontinent koji predstavlja budućnost. Okreće li se Amerika ponovo Europi? Bilo bi lako nakon govora u Bruxellesu zaključiti da je tako, no Obama već u travnju putuje u četiri azijske zemlje i njegovi savjetnici kažu da će na toj turneji ponovo promovirati politiku američkog okretanja prema Aziji.

Prava Obamina poruka Europi nije bila da nam Amerikanci hrle u zagrljaj s novim Marshallovim planom spašavanja eura, rješavanja plinske ovisnosti o Rusiji i otklanjanja svih sumnji onih Europljana kojima se ne sviđaju američki programi masovnog tajnog nadzora na internetu. Prava Obamina poruka Europi bila je sadržana u ovim riječima: “Freedom isn’t free” (Sloboda nije besplatna). SAD poručuje Europi da stojimo zajedno, ali da europske države moraju prestati smanjivati izdavanja za vojsku i očekivati da će Amerika pokriti rupe

. “Ako imamo kolektivnu obranu, to znači da svi moraju sudjelovati”, rekao je Obama. “Ne postoji lak, besplatan i jednostavan način da se branimo”. NATO već dugo ima problem s time da neke zemlje članstvo u tom savezu doživljavaju kao komfor, a ne kao obvezu. I Hrvatska je možda jedna od takvih zemalja. Ne po tome kako članstvo u NATO-u doživljavaju hrvatske političke i vojne elite, jer one su svjesne obveze aktivnog sudjelovanja u NATO-ovim misijama, nego po tome kako ga doživljava velik dio javnosti. Prečesto u javnosti čujemo cinične i pojednostavljene teze da sudjelovanje hrvatskih vojnika u nekoj misiji u svijetu predstavlja navodni dokaz sluganstva svjetskim silama.

Takve teze su možda popularne i lake, ali duboko pogrešne. Kriza zbog Krima neće stvoriti novi hladni rat, ali mogla bi stvoriti “hladni mir”, jedno dugo razdoblje zahlađenja i antagonizma između Zapada i Rusije. U tom hladnom miru ojačat će uloga NATO-a i ponovo će se razmotriti jesu li zaista svi saveznici jednako spremni sudjelovati u obrani i tzv. odvraćanju vojne prijetnje. Je li ta šahovnica iza Obaminih leđa još jedan razlog za ponos? Ili je to znak predanosti zajedničkim obvezama

Komentara 50

KA
kafka
12:29 31.03.2014.

Narušavanje rada u abecedi. . . . . :-) . . . . . ... Canada, (Barak), Croatia, ...

ĆU
ćuk
13:46 31.03.2014.

ovo je stvarno jadno. washingtonski masoni drže cijelu EU na uzdi, šalju ovog namještenog cirkusanta i ratnog zločinca, koji je odgovoran za smrt stotina civila u Iraku, afganistanu i siriji, da europljanima naredi da moraju praviti sankcije protiv Rusije, daa bi SAD u Europu dovela svoje kompanije, koje će škriljavcem istjerivati plin iz dubina zemlje, i onda ga prodavati europljanima i pri tomu će totalno zagaditi zemljište u državam EU. cirkusant tjera cijelu EU u sankcije i sukob sa Rusijom, iako velika većina stanovnika u svim članicama EU ne želi ni sankcije ni sukob.

ĆU
ćuk
13:48 31.03.2014.

Obamina formula za uspjeh svodi se na ovo: ja nemm blage veze ni o gospodarstvu niti o bilo čemu, bankarski lobi i krojači NWO su me izabrali da zavaram svijet, da prodam svijetu navodno novo lice amerike, nakon busha, u stvari je to lice uvijek ostalo isto. ali važno je da sam stalno na TV sa filmskim i pop zvijezdama, da se kreveljim i pričam hrpu banalnosti i gluposti, a priglupe narodne mase mi aplaudiraju, dok je SAD bankrotirao i milijuna stanovnika su osiromašili, i izgubili kuće i stanove, zbog špekulacija obaminiih prijatelja sa wall streeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije