Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJI RAT

Pokopano 86 Bošnjaka, žrtava srpskih snaga u Bosanskoj Krajini

Na stadionu Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora klanjana je dženaza za bošnjačke žrtve
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/8
20.07.2019.
u 15:20

Među pokopanim u subotu su i tijela trojice devetnaestogodišnjih mladića i gotovo cijele obitelji koje su bile strijeljane.

Tijela 86 bošnjačkih žrtava koje su na početku rata u kampanji etničkog čišćenja ubili pripadnici srpskih snaga na području Prijedora i Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini ispraćena su u subotu islamskim vjerskim obredom i pokopana na više grobalja.

Na stadionu Vedro polje u Hambarinama kod Prijedora klanjana je dženaza za bošnjačke žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na lokalitetu Korićanskih stijena u središnjoj Bosni gdje su pripadnici srpskih snaga strijeljali oko 200 civila u ljeto 1992. godine i zatim tijela bacili u provaliju.

Nakon toga uglavnom necjeloviti skeletni ostaci ukopani su na više grobalja na području Prijedora i Kotor Varoši.

Glavni imam u prijedoru Husein Velić rekao je da žrtve koje se danas uklapaju svjedoče istinu o posljednjem ratu u BiH.

“Osamdesetšest žrtava svjedoči o istini koja se dogodila 1992. godine. Nakon Korićanskih stijena i svih masovnih grobnica nitko nema pravo misliti, govoriti i ponašati se kao da ništa nije bilo. Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji pamti i sigurno će očuvati sjećanje na sve što se dogodilo od 1992. do 1995.”, rekao je imam Velić.

Samo s istinom moguće je graditi pravdu, suživot i pomirenje, rekao je imam Velić.

Među pokopanim u subotu su i tijela trojice devetnaestogodišnjih mladića i gotovo cijele obitelji koje su bile strijeljane.

Masakr na Korićanskim stijenama jedan je od najmonstruoznijih zločina počinjenih tijekom posljednjeg rata nad skupinom oko 220 Bošnjaka i Hrvata s područja Bosanske Krajine.

Dogodio se 21. kolovoza 1992 .na tom lokalitetu na planini Vlašić. Srpski vojnici izdvojili su iz prognaničkog konvoja koji se kretao prema središnjoj Bosni muškarce i mladiće te su ih postrojili ispred provalije, a zatim su im iz vatrenog oružja pucali u leđa.

Bacali su i bombe u pravcu žrtava, no nekoliko ljudi uspjelo se spasiti skačući u provaliju. Oni su svjedočili pred Haaškim tribunalom u nekoliko procesa, a u BiH je za ovaj zločin optuženo osam srpskih policajaca.

Komentara 4

PU
paul-umpe
20:30 20.07.2019.

nisu bosnjaci nego muslimani.prestanite nas bombardirati s tim nazivima.strasno je sta se ljudima digodilo ali sta su ti isti muslimani radili u srednjoj Bosni sjetite se.To nisu bila ubistva neko masakar na cijim tijelima je klanjano.sad me blokirajte ako lazem.

Avatar rubinet
rubinet
19:58 20.07.2019.

Čudno.Nema komentara.Botovi zašutjeli.

Avatar rubinet
rubinet
19:59 20.07.2019.

Žrtvama puni pijetet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije