Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borio se za Armiju

BiH mora isplatiti bivšem mudžahedinu Abu Hamzi 9000 eura zbog pritvora

Ilustracija
Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL
25.06.2019.
u 17:57

"Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu", stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava

Nekadašnjem islamističkome borcu Imadu Al Misriju, poznatijem kao Abu Hamza, koji se s drugim mudžahedinima borio na strani bošnjačke Armije BiH za vrijeme rata, vlasti te zemlje morat će isplatiti 9000 eura, odlučio je Suda za ljudska prava u Strasbourgu ocjenjujući da je nezakonito dvije godine držan u ekstradicijskome pritvoru jer su ga vlasti ocijenile prijetnjom sigurnosti te zemlje.

Kako su objavili mediji BiH pozivajući se na presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu, BiH je zadržavanjem u pritvoru Abu Hamze u razdoblju od 2014. do 2016. godine prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Pojašnjava se kako se radi o povredi pravo na slobodu i sigurnost.

"Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu", stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava.

Abu Hamza je zajedno s drugim mudžahedinima tijekom rata stigao u BiH boriti se na strani bošnjačke Armije BiH. Tijekom rata bio je neformalni glasnogovornik postrojbe 'El mudžahid' koju su činili radikalni islamisti i koja se borila u sklopu 7. Muslimanske brigade Armije BiH sa sjedištem u Zenici. Njezini pripadnici počinili su brojne zločine za vrijeme rata uključujući i obredna klanja žrtava, zarobljenih Hrvata i Srba.

Potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma o prekidu rata u BiH bošnjačka strana se obvezala deportirati sve strane borce. Dio ih je napustio BiH, no značajan broj dobio je državljanstva zbog ratnih zasluga.

Državljanstvo BiH Abu Hamza je dobio 1994. god., a 2001. Federacija Bosne i Hercegovine mu ga je prvi put oduzela kada je zatražio novu putovnicu. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 2006. uvažio Abu Hamzinu žalbu i potvrdio njegove navode o stečenom državljanstvu, da bi mu sljedeće godine vlasti BiH drugi put oduzele državljanstvo bez prava na žalbu. Vlasti su procijenile kako predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti BiH te je smješten u Imigracijski centar kod Sarajeva uz kojemu je proveo više godina. U međuvremenu je BiH kontaktirala 38 zemalja s ciljem da ga se prebaci u treću zemlju, ali su sve države odbile takav zahtjev vlasti BiH. Potkraj 2016. godine pušten je iz pritvora nakon čega je tužio BiH Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ključne riječi

Komentara 6

VJ
vjaceslav
01:51 26.06.2019.

neka hamza otiđe u njemačku ili irsku - tamo će ostvariti sva svoja prava, ne samo materijalna.

TO
Toni66
19:22 25.06.2019.

Sud iz EU pokušava da pokaže koliko im mozga fali i kako su njihovi suci za .Ku.... I nemju pojma o EU svijetu demokraciji pravdi i oni se usude da donesu presude . Odavno to čini svaki sud van Balkanijeje zato su sudili Generalima i svim ostalim malima jer znaju da Balkan nema jednog normalnog ili sposobnog tijela koje bi bilo u stanju da presudi realno pošteno i zakonski . Zna se to sve jako odavno samo mnogi nemaju sluha ili volje da vjeruju da postoje normalni ljudi u EU .... "Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu", stoji u presudi Europskog suda za ljudska prava. Konačno da lopine shvate da ima i iznad njih netko tko nije Hulja ! Šteta što taj isti sud koji zna da je Bosanc lud , nema muda da presudi preispita one presude koje donose Ameri ne smo u Americi nego i u Qwantanamu ..................

Avatar R3mba
R3mba
21:45 25.06.2019.

Jedino sto bih treba je metak u potiljak tom mudjahedinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije