Naslovnica Vijesti Crna kronika

Poginuo na BMW-u kojim je proputovao pola svijeta

Sa suprugom, inače sutkinjom polovicom 90-ih izradio je računalni preglednik sudske prakse i tako mnogima olakšao posao
16. travnja 2018. u 15:21 7 komentara 7805 prikaza
Radan Kovač
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Pogibija osječkog odvjetnika Radana Kovača (56) nakon pada s motocikla u subotu na cesti između Aljmaša i Erduta veliki je gubitak za pravosudne krugove u Osijeku, ali i puno šire.

Radan Kovač Tragedija kod Erduta Ugledni odvjetnik motociklom sletio s ceste i poginuo

Poručuju to složno njegovi kolege, redom od odvjetnika do sudaca. Široj javnosti poznat je kao branitelj Dine Kontića, a kasnije i Mirka Sivića u slučaju Selotejp, optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. Zastupao je i Branimira Glavaša, koji je Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, tužio za klevetu. Sa šefom HDSSB-a često ga se viđalo i na kavama u gradu, a branio je i bivšeg osječkog župana Vladimira Šišljagića. Angažirao ga je i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u sporu protiv novinara Velimira Bujanca, koji je za klevetu nepravomoćno kažnjen s 22.500 kuna.

Pravosudni inovatori

Odvjetnički ured u Jagerovoj ulici, u najstrožem središtu grada, otvorio je još prije Domovinskog rata. Vjenčao se tih godina s Vlastom Šimenić Kovač, danas sutkinjom Općinskog suda u Osijeku, a sudac je bio i njezin otac Dragan. Tada mladi supružnici Kovač upisali su se i u hrvatsku pravosudnu povijest.

– Izradili su računalni preglednik i tako su sudsku praksu stavili na internet. Nismo više morali satima kopati po ukoričenim spisima, koji često nisu ni bili dostupni, nego smo sve informacije mogli naći u hipu. Zbilo se to, ako se dobro sjećam, 1994. ili 1995. Bilo je to tada revolucionarno, prvi je to pokušaj digitalizacije sudske prakse u Hrvatskoj. Svima nam je olakšalo posao. Suci Vrhovnog suda bili su oduševljeni i pitali su se tko je taj odvjetnik iz Osijeka – prisjeća se odvjetnik Dražen Matijević.

Kovač je bio vrstan pravni stručnjak, a samim time i tražen pa je njegov odvjetnički ured imao pune ruke posla.

– Nije imao neprijatelje, samo prijatelje. Pravi gradski tip, bez ikakvih predrasuda o ičemu. Volio je fotografiju i glazbu, bio je i DJ, odlazio je na koncerte, živio punim plućima, a odvjetnički je nesumnjivo u prvoj ligi – potresen je njegov prijatelj i kolega Dubravko Marjanović, čelnik Odvjetničkog zbora Osijek.

Bio je pravi bajker

I bio je, dodaje, “pravi bajker”. Motocikle je vozio 20-ak godina, a proputovao je njima “pola svijeta” i nakupio tisuće kilometara pod nogama. Svojim motociklom marke BMW, na kojemu je i poginuo, stigao je do Norveške i Nordkappa prije tri godine, a dovezao se na dva kotača i do Irana.

Nastavljeno suđenje Velimiru Bujancu u privatnoj tužbi Ranka Ostojića Emitirali i Bujicu Sudac zbog upadica izbacio Bujanca: 'Znam da je Ostojić Hrvat' Velimir Bujanec POZNATI VODITELJ Bujanec ignorirao poziv pa je sudac odlučio da ga idući put na sud dovedu policajci Mirko Sivić Slučaj Selotejp Priznao likvidaciju na Dravi pa povukao iskaz

Kovač je sletio s ceste, udario u stup i zarotirao se

Kovaču iskustva nije nedostajalo, a što se dogodilo i zašto je izgubio kontrolu nad upravljačem dok se vraćao od prijatelja iz Erduta u Osijek, misterij je koji će ponijeti u grob. Njegov je motocikl jedan od inače najboljih svjetskih u klasi kruzera. Nije mu ta cesta ni nepoznata jer u tom kraju ima vikendicu.
– Nesreća se dogodila oko 17 sati kada je motociklist sletio s ceste na travnatu površinu, udario u stup, pri čemu se motocikl zarotirao i završio na polju – izvijestio je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Očevici su pozvali pomoć, a Kovač je prevezen u osječku bolnicu. Tri sata poslije izgubio je bitku za život.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • che99:

    Nije losa kombinacija, on odvjetnik-zena sutkinja... nema greske

  • jludvig39:

    jurcina,ja znam jednoga od 65g. koji šara po Evropi svako ljeto,eto napucao je tako skoro 100 000km. Rekao mi je da planira Nord Capp i to težom rutom preko Sibira.

  • Aedes2017:

    ,,Poginuo na BMV,, .E lega svašta .Nekdan su divanili : ak me zgazi auto..nek ne bude samo fićo ! Eto,bmv..pa tako.