Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konačno jednostavnija procedura za zatvaranje tvrtke: I brže i jeftinije

Promjena je to u odnosu na dosadašnju praksu u kojoj je najkraća likvidacija trajala 14 mjeseci, a trošak zatvaranja penjao se i na desetak tisuća kuna
15. srpnja 2019. u 09:22 11 komentara 2495 prikaza
Foto: Getty Images

Vlada se napokon odvažila i na pojednostavljenje procedure zatvaranja tvrtki, pa se po novome tvrtka može zatvoriti za dva mjeseca i približno 1500 kuna troška. U više navrata država je smanjivala troškove osnivanja tvrtki i ubrzala vrijeme potrebno za njihovu registraciju zbog čega su mnogi osnivali poduzeća, ali su brzo shvatili da privatni biznis nosi mnoge zamke.

radnik Porezna reforma Svi žele paušalni obrt: Napokon dobar model za male poduzetnike

Brže i jeftinije

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vođenjem poslovnih knjiga. Kod posljednje izmjene Zakona o trgovačkim društvima potkraj travnja ove godine propisano je da se d.o.o i j.d.o.o tvrtke mogu zatvoriti po skraćenom postupku sedam puta brže nego što je to bilo moguće do sada, ali i znatno jeftinije! Velika je to promjena u odnosu na dosadašnju praksu gdje je najkraća likvidacija trajala 14 mjeseci, a trošak zatvaranja penjao se na više tisuća do čak desetak tisuća kuna.

Odnedavno postupak likvidacije tvrtki zakompliciran je i obvezom plaćanja likvidatora za sve vrijeme dok traje postupak likvidacije. Prema posljednjoj zakonskoj izmjeni u pravni je sustav uveden novi institut – prestanak društva po skraćenom postupku za tvrtke koje nikome nisu dužne. Pravnici tumače da to znači da tvrtka može biti ugašena i bez komplicirane i skupe likvidacije ako njegovi članovi, odnosno „vlasnici“ tako odluče. Za prestanak tvrtke po skraćenom postupku svi njezini osnivači, odnosno članovi trebaju kod javnog bilježnika donijeti Odluku o prestanku društva te dati izjavu da društvo nema duga prema radnicima i drugim vjerovnicima te da se obvezuju podmiriti sve preostale obveze ako se one pojave naknadno. Za eventualne nove obveze ugašenih tvrtki vlasnici odgovaraju naredne dvije godine.

DZS DZS U Hrvatskoj aktivno 158 tisuća poslovnih subjekata

Brisanje iz sudskog registra

Promjene se, naravno, unose u sudski registar, s time što registarski sud može zatražiti dodatne dokaze ili osiguranja za provedbu cijelog procesa. Isto tako rješenje o brisanju društva može biti ukinuto ako protiv njega bude podnesen osnovan prigovor unutar 30 dana od dana objave rješenja te u tom slučaju tvrtka mora provesti redovan postupak likvidacije.

Prigovor mogu podnijeti članovi društva, vjerovnici ili državna tijela. Nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra za njezine obveze odgovaraju članovi društva solidarno cijelom svojom imovinom.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Aligatorx
  Aligatorx:

  A možete za početak dok sami radite i kao nerezident sve putem interneta bez i da znate gdje je Estonija otvoriti tvrtku u Estoniji po daleko jednostavnijoj proceduri i uz daleko manje birokracije pri poslovanju. Estonije je država u EU ... prikaži još! isto kao i Hrvatska pa slobodno na području EU poslujete kao i da je tvrka osnovana u Hrvatskoj. Istina Bog tada od poreza koji plaćate korist imaju Estonci, ali što se može kada naši vlastodršci ne mogu, ne znaju ili ne žele primjeniti ono čega su se očito pametniji od nas domislili. I onda neka se čude zašto poduzetnici zaziru od države.

 • stefj:

  Ajd, bar nešto... Još da maknu FINA-u, HGK i slične paradržavne tvorevine sa grbače, e onda bismo možda mogli pričati da se nešto u Hrvatskoj i mijenja...

 • domxerex:

  Konačno. Samo još da uvedete da se ti dugovi sa tvrtke ne brišu nego prelaze na privatni račun kao na normalnom civiliziranom zapadu. I ne možeš otvoriti novu tvrtku dok ne namiriš dugove stare.