Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan

Plenković: Vlada nizom zakona osnažuje položaj žrtve i podiže kazne za počinitelje

Čakovec: Svečanost početka radova izgradnje Regionalnog edukacijsko rehabilitacijskog centra
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
25.11.2023.
u 13:34

Izmjenama zakona pooštravaju se kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi novo kazneno djelo ubojstva žena (femicid) i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj te se definira minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je, uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida. "Obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama! Šaljemo poruku da je nasilje nad ženama, kao i nasilje nad djecom i u obitelji neprihvatljivo. Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja, podiže kazne za počinitelje i uvodi kazneno djelo femicida", objavio je Plenković na društvenim mrežama.

Jačanje položaja žrtve nasilja i strože sankcioniranje počinitelja nasilja provodi se kroz izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Obiteljskog zakona, Zakona o privremenom uzdržavanju, Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima. Plenković je izdvojio i Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, odnosno besplatan i standardizirani broj za žrtve 116 - 006 čija je linija dostupna žrtvama i svjedocima od 0 do 24 sata

Izmjenama zakona pooštravaju se kazne za rodno uvjetovano nasilje, uvodi novo kazneno djelo ubojstva žena (femicid) i ukida spolno uznemiravanje kao prekršaj te se definira minimalna udaljenost za sigurnosnu mjeru zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja.

Proširuju se i osnažuju prava žrtava. Tako će žrtva imati pravo na pristup službama za potporu od počinjenja kaznenog djela pa sve dok osjeti potrebu za time. Također, priznaje joj se i pravo na povjerljivu osobu po vlastitom izboru od prijave do okončanja kaznenog postupka, kao i pravo na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanju mjera opreza. Ako se utvrdi kršenje mjera opreza, u roku 24 sata, mjera će se zamijeniti istražnim zatvorom.

Također, propisuju se uvjeti za suce ovlaštene za rad na predmetima nasilja u obitelji i uvodi se tzv. specijalizacija za suce, ali i državne službenike koji se bave problematikom nasilja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije