Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bespravna gradnja na Hvaru

VIDEO Plenković miče Barbarića s čela HEP-a: 'Ovo su sada nove okolnosti'

Zagreb: Andrej Plenković nakon sjednice Vlade obratio se medijima
Robert Anic/PIXSELL
03.12.2023.
u 13:04

"Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji", rekao je premijer

Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a nakon što je DORH podignuo optužnicu protiv njega zbog bespravne gradnje na Hvaru, javlja. Premijer Andrej Plenković to je izjavio nakon što je sudjelovao na adventskoj misi u novoobnovljenoj crkvi Svetog Marka na Gornjem Gradu. "Ovo su sada nove okolnosti. Koliko razumijem, okolnosti treće odluke Državnog inspektrorata i odluke Upravog suda i još pokretanje kaznenog postupka od strane DORH-a. Kad se sve to sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na svojoj funkciji ", rekao je premijer. "Pustili smo da iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, dodao je. Na pitanje je li Barbarića tražio da podnese ostavku, odgovorio je kako će se sve riješiti kroz uobičajenu proceduru u Vladi i Nadzornom odboru HEP-a, a o svojoj odluci, kaže, nije razgovarao s Barbarićem, jer se jučer kasno tek vratio s klimatske konferencije u Dubaiju.

Plenković nije htio govoriti o novim imenima već je komentirao dodao da je HEP odigrao sjajnu ulogu u energetskoj krizi. Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, izgubio je na Upravnom sudu u Splitu i spor u kojem je tražio ukidanje rješenja Državnog inspektorata po kojemu je vilu na Hvaru izgradio bespravno zbog čega je naloženo njezino uklanjanje. Sud je istodobno odbio njegov zahtjev da se rušenje odgodi do pravomoćnosti odluke pa je Barbarić najavio da će kuću srušiti sam, baš kao što je najavio u intervjuu Večernjaku prije dva mjeseca.  On tvrdi da je Inspektorat pogriješio i najavljuje da će pravdu potražiti pred Visokim upravnim sudom te će tražiti i naknadu štete za rušenje. Obrušio se i na medije koji, kaže, u njegovu slučaju nisu poštovali presumpciju nevinosti.

VEZANI ČLANCI:

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu otkrilo je kako je protiv Barbarića podiglo optužnicu zbog kaznenog djela bespravne gradnje, za koje zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

VIDEO Snježna idila: Sveti Martin pod Okićem

 

Komentara 48

LO
Lojzek1967
17:27 03.12.2023.

Banda lopovska...od prvog do posljednjeg...

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
13:35 03.12.2023.

Barbarić 0:1 Filipović. Ide li se na kartanje ili još malo treba pričekati novije okolnosti.

LO
Lojzek1967
16:21 03.12.2023.

HDZ stranka osuđena za kriminal na čelu koje je mistetiozni AP. Još neosuđen....bit će bit će....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije