Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA IZ VLADE

Plenković o dodatnim dozama cjepiva: Hrvatska će na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana

Zagreb: Andrej Plenković održao je konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
01.04.2021.
u 20:43

Premijer Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva

Na sastanku Europskog vijeća donesena je odluka o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, prema kojoj Hrvatska će dobiti dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech. O novim dozama oglasio se i premijer Andrej Plenković priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti. 

"Nakon sastanka Europskog vijeća prošloga tjedna, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv COVID-19 te distribucija nadolazećih doza cjepiva, uslijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na razini veleposlanika – stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) u Bruxellesu o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva

Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika (veleposlanika) u Bruxellesu za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine' - izjavio je ovom prigodom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Premijer Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza Pfizer–BioNTecha i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, koje će se uslijed dogovora s proizvođačem, pomaknuti iz četvrtoga u drugo tromjesečje ove godine, raspodijelit će se u omjeru:

- 30 posto za države koje imaju manjak cjepiva, 
- 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska će na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone", navodi se u priopćenju. 

Više o temi pročitajte OVDJE

VIDEO: Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

 

Komentara 1

DU
Deleted user
07:49 02.04.2021.

Da li se to meni čini ili nas je siromašna Srbija prestigla na način da besplatno cjepi strance a mi nemamo niti za svoje građane? Da li je istina da više nema lijekova u bolnicama i da li je to uspjeh ili neuspjeh , kako će to Andrej prikazati, kao jedinstvenu priliku za reformu zdravstva na način da ti je zdravstvo blokirano? Ja do svoga doktora ne mogu doći, niti telefonom niti mailom, krasno nam je zdravstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije