Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković očekuje da Hrvatska uđe u čekaonicu za eurozonu za oko godinu dana

ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.
19. lipnja 2019. u 23:46 9 komentara 726 prikaza
Vladis Dombrovskis
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatska bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, za oko godinu dana, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom.

Valdis Dombrovskis POSJET BRUXELLESU Plenković s Dombrovskisom o ulasku u eurozonu i ERM 2

"Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravii i vjerujem da će nas se podržati i na razini euroskupine, a i kasnije na drugim razinama kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana", rekao je Plenković.

Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB-a i ministar financija pošalju pismo u Bruxelles nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definirala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterije.
"Sve skupa je unaprijed vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gdje koordiniramo cijeli proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i euroskupinom", dodaje Plenković.

Strani radnici U TURIZMU I GRAĐEVINI Vlada uslišila molbe: Povećane kvote dozvola za strane radnike

ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svog posjeta Hrvatskoj prije desetak dana rekao da je Hrvatska ""Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM 2".
O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuje zemlje članice eurozone i Europska središnja banka.

Vlada Sjednica Vlade Plenković o najezdi komaraca: Pomoći ćemo našim građanima

Prema zadnjem konvergencijskom izvješću Komisije iz svibnja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine.
Hrvatski ulazak u eurozonu može se očekivati najranije oko 2023.
Plenković je u srijedu navečer nazočio prijamu koji su u povodu Dana državnosti organizirale tri hrvatske diplomatske misije u Bruxellesu.

Andrej Plenković Predsjednici snažna potpora Plenković o Milanoviću: Svatko se može kandidirati. Možda opet izgubi...

U četvrtak sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, te na summitu EU-a, koji počinje popodne.
U četvrtak ujutro sastat će se s petoricom premijera zemalja članica koji pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.
U četvrtak prije sastanka Europskog vijeća, sastat će se šestorica premijera koji u ime svojih političkih grupacija pomažu predsjedniku Europkog vijeća Donaldu Tusku u pronalaženju rješenja za imenovanje novih čelnika.
U ime Europske pučke stranke pregovaraju hrvatski i latvijski premijer Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, u ime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, a u ime liberala belgijski i nizomski premijer Charles Michel i Mark Rutte.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • marijaqwer:

    Odluku o uvođenju eura treba donijeti na referendumu, jer uvođenje eura znači trajni gubitak monetarne suverenosti. Takvu odluku može donijeti samo narod, a nikako korumpirani političari .

  • Marko_M:

    Sto prije u Eurozonu...nije u HR sve dosta skupo, moze to jos vise sa cijenama svega pa taman da euro malo to potjera i ubrza totalan raspad svega.

  • ing-12345:

    Ne uvođenju eura. Potrebno je već sada organizirati skupljanje potpisa za referendum za izmjenu ustava RH kojima će se zabraniti uvođenje eura.