Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Dobili smo punu potporu da se Ina vrati Hrvatskoj. Nema nikakve potrebe za referendumom

Ivana Maletić protiv prodaje HEP-a da bi se kupila Ina
09. siječnja 2017. u 20:26 124 komentara 6778 prikaza
Zagreb: Sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća HDZ-a
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Premijer Andrej Plenković (vjerojatno) prvi put našao se u situaciji kada oko krucijalne teme – HEP-Ina – mora „birati“ između dvaju suprotstavljenih stajališta dviju HDZ-ovih dama – Martine Dalić i Ivane Maletić.

Iako je potpredsjednica Vlade Dalić osmislila model o prodaji četvrtine HEP-a kako bi se otkupio MOL-ov udio u Ini, potpredsjednica HDZ-a Maletić danas je jedina na Predsjedništvu stranke (glavna tema bili su HEP i Ina) zauzela stav da nije dobro prodavati HEP kako bi se otkupila Ina. Ako već treba ići u otkup Ine, ona smatra da bi se novac za tu transakciju trebao namaknuti prodajom državne imovine (vojnih objekata, poslovnih prostora itd), a ne HEP-a. Maletić je na Predsjedništvu, doznajemo, iznijela kako novac od IPO-a HEP-a treba uložiti u razvoj HEP-a, njegovo jačanje i širenje u regiji, ali da nema smisla sredstva od IPO-a investirati u HEP dok se to poduzeće ne stavi na zdrave noge.

Po njoj bi, prenose nam izvori iz Predsjedništva, HEP prvo trebalo restrukturirati, njime početi kvalitetno upravljati, a potom uložiti u njegov razvoj jer ona smatra da se HEP može pozicionirati kao regionalni igrač na području obnovljivih izvora energije. Naši izvori prenose da je Plenković na taj njen stav rekao da to nije loša ideja i da treba razmisliti o modelima otkupa Ine. Iako je Martina Dalić informirala Predsjedništvo o prodaji HEP-a i otkupu Ine i dalje je nepoznata cijena MOL-ovih dionica Ine i to hoće li ih MOL uopće prodati.

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva stranke kako su dobili čvrstu podršku za vraćanje Ine Hrvatskoj.

Plenković je rekao da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, lokalnim izborima i kontekstu nakon odluke arbitražnog suda o Ini.

- Dobili smo čvrstu podršku da se Ina vrati Hrvatskoj, dakle, puna potpora Vladi o ideji otkupa dionica MOL-a - rekao je Plenković. Rekao je i da ne vidi nikakve potrebe za organiziranje referenduma o modelu preuzimanja.

- To su odluke u domeni Vlade, Sabora i predstavničke demokracije - rekao je Plenković.

Što se tiče lokalnih izbora, izrazili su ambiciju da u svibnju HDZ osvoji još bolji rezultat nego trenutno, rekao je Plenković.

Osvrnuo se da na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova da prodaja dijela HEP-a nije jedina opcija za otkup dionica.

- Što se nas tiče, ovo je po našem dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model - rekao je Plenković.

- HEP je na taj način u poziciji da se dodatno oznaži - dodao je.

Gordan Maras Gordan Maras: 'SDP će odmah u proceduru uputiti interpelaciju zbog Ine, Martina Dalić je u evidentnom sukobu interesa' Ivana Maletić predstavljala je socijalni program HDZ-a Slučaj INA Maletić: Treba utvrditi što je strateško i ne smije ići u privatizaciju

Na pitanje o kandidatima za Zagreb na lokalnim izborima odgovorio je da su dogovorili da sve županijske organizacije naprave konzultacije i predlože imena vodstvu stranke te da sredinom veljače imaju kompletirane liste za sve župane i sve ključne gradove.

Komentirajući Mostov prijedlog o ustavnoj zaštiti strateških tvrtki rekao je da se i zakonskim propisima može kvalitetno regulirati i osigurati razina upravljačkih prava.

- Naš Ustav i danas ima članke koji govore o prirodnim bogatstvima. Također se kaže da će se to pobliže regulirati zakonskim propisima. Ova inicijativa Mosta je više simboličkog karaktera - rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li euro biti uveden u mandatu njegove Vlade odgovorio je da očekuju da će se u ovom mandatu približiti ispunjavanju kriterija u dogovoru s HNB-om.

- To nije samo na nama, to ovisi i o ocjeni naših partnera na razini ezurozone - rekao je Plenković.

>> Šimić: 'Nisam siguran je li referendum o HEP-u najsretnije rješenje'

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • virgina:

    Ova hrpa de.ila nije mogla bolji zaključak donjeti. Dalićka je sa suprugom uža stručna grupa koja na PRIVATIZACIJI INE radi kroz podržavljenje iste.Ina je dovoljno jaka da posrami FIMIMEDIJU i da zadovolji barem dvijestotone rvatskih obitelji. MOL bi bio NEPAMETAN ... prikaži još!AN ako za INU ne isklikne ubitačnu cijenu od barem 20 mlrd kuna. A nakon toga u rafinerije treba uložiti jo 5 mlrd. I sve će to ovaj porezni obveznik platiti da zadovolji Dalićeve aspiracije i Plenkovićevo i Petrovo nepoznavanje stvari. ADIO BARAKA!!! A kilovat sat će vam bite onoliko puta veći koliko treba za pokriće te gluposti.

  • blueriver:

    Ciju ste vi to potporu dobili? Sigurno je niste dobili od hrvatskih gradjana! Hrvatski gradjani trebaju na referendumu odluciti da li zele nova zaduzenja za svoju djecu i unuke koje im vi zelite priskrbiti sa ovim otkupom INE! Dosta je ... prikaži još! vise igre i mazanja ociju nasih gradjana.

  • zagy11:

    Plenkoivću: kad ćeš hrvatskom narodu objasniti zašto je vaš šef Sanader i kradeze veleizdajom predao upravljačka prava u INI mađarima....zašto je do danas nekažnjen kao i tvoja stranka......zašto se suci u ustavni sud biraju po stranačkom ključu te tako donose ... prikaži još! nepravedne odluke na štetu hrvatskog naroda?