Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković je zaigrao samo na Agrokor i – pobijedio

Politički će ipak biti odgovoran za budućnost Agrokora i dalje. Ratifikaciju Istanbulske premijer je preživio jer mu je pomogao Milijan Brkić u strahu od još jednog “samoubojstva” HDZ-ove Vlade
21. lipnja 2018. u 14:45 66 komentara 2941 prikaza
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Uspješan dogovor o nagodbi gotovo svih uključenih u otpetljavanje Agrokorova čvora sasvim je sigurno i osobni i uspjeh Andreja Plenkovića kao premijera.

Andrej Plenković i Dragan Čović Nagodba uspješna Plenković: Nagodbom u Agrokoru ostvareni su svi ciljevi

Naravno, toj pobjedi sada svi pokušavaju naći mane, kao što to u Hrvatskoj već biva, no što god da bude prigovor, nitko ne može relativizirati ovu Plenkovićevu pobjedu. Druga je stvar što je u tom svojevrsnom ratu oko Agrokora premijer poprilično iskrvario i podnio velike političke gubitke. Slučaj Agrokor iz temelja je promijenio i izgled njegove Vlade i njegovu poziciju unutar HDZ-a, ali rješavanjem krize ujedno je stekao i pravo da odradi svoj premijerski mandat do kraja.

Ivan Lovrinović Domaća proizvodnja Lovrinović: Pozivam premijera da spriječi manipulacije pojmom Hrvatski proizvod


Plenković je, kada su ga prvi put objektivno informirali o tome kakav se tsunami pokreće zbog posvemašnje nelikvidnosti bivšeg megatajkuna Ivice Todorića, pokazao da ima liderske sposobnosti jer je relativno brzo prelomio i odlučio da je eventualna propast Agrokora pitanje od nacionalne i ekonomske sigurnosti. Premda sada, nakon bitke, opet mnogi dvoje oko toga je li bio potreban lex Agrokor, ili brzi stečaj, jasno je da je Plenković lansiranjem lex Agrokor preduhitrio onaj najcrnji scenarij, a to je trenutačni raspad Konzuma i cijelog sustava Agrokora, kao i sveopći stampedo.

Paralelno s problemima oko lex Agrokor, Plenković je morao brzo vatrogasno djelovati i zbog političkog raskida s Mostom. Kad je Vladi bilo najteže, došlo je do iskakanja mostovaca, zbog odbijanja pružanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Svemu je tomu uzrok bila, de facto, kriza oko Agrokora i to je bio prvi veliki politički Plenkovićev problem. On je u hodu izgubio svjetonazorskog partnera, što je HDZ-u bio Most, te je morao rekonfigurirati Vladu s HNS-om, Bandićem, manjincima i još nekim političkim pojedincima. Učinio je tada premijer što je morao, no, posljedično, zbog raskida s Mostom imao je poslije priličnih problema s Davorom Ivom Stierom. On se zbog raskida s mostovcima prvo odmakao od Vlade, a poslije i od Plenkovića, te se sada trudi oformiti frakciju unutar HDZ-a koja će njega gurati kao Plenkovićeva protukandidata i nasljednika.

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović i Gordan Jandroković SLAVEN LETICA Igra prijestolja predsjednice i premijera mogla bi se pretvoriti u ustavnu krizu

U bitki za Agrokor Plenkoviću se dogodio još jedan veliki gubitak, izgubio je svoju “desnu ruku” potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. A ona mu je, kako to vole reći upućeni, odrađivala “muške” poslove u Vladi, što znači one teške, zapetljane i zamrljane. S njome je premijer definitivno izgubio i kriznu menadžericu, što je Dalić bila. Kad je Vlada stabilizirala Agrokor, Plenković je počeo trpjeti političku štetu jer se cijela oporba usredotočila na kritiku procesa i rad posebnog povjerenika Ante Ramljaka te ministrice gospodarstva Dalić. Premijer je učinio veliku grešku kad je Ramljaku i Dalić prepustio da premreže savjetnički posao oko Agrokora svojim znancima i poslovnim partnerima, što je rezultiralo aferom Hotmail. Aferom koja je, na kraju, pomela prvo Ramljaka, a ubrzo i Dalić.

U tom specifičnom trenutku Plenković je bio najviše uzdrman, u hajku protiv njega svim su se raspoloživim sredstvima uključile i neke od najmoćnijih hrvatskih tvrtki te pojedini financijski moćnici koji su bili nezadovoljni sadržajem nagodbe o Agrokoru te im je cilj bio srušiti je. U tom trenutku Plenkoviću još nije dolijevala ulje na vatru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je s vidljive distancije promatrala zbivanja, a on se sam odlučio na traženje glavnog oslonca unutar HDZ-a, u kojem nije dobro stajao, pogotovo nakon akcije vezane za ratifikaciju Istanbulske konvencije koju je proveo neobično nespretno i arogantno, što je rezultiralo razdvajanjem stranačkog tkiva unutar HDZ-a. Tu je situaciju Plenković uspio preživjeti uglavnom jer mu je ruku pružio Milijan Brkić koji je odbio “pučiste”, u strahu od toga da bi još jedna vlada HDZ-a mogla izvršiti političko “samoubojstvo”.

Martina Dalić i Andrej Plenković Nema kaznenog djela USKOK odbacio kaznene prijave u aferi Hotmail

Tako je Plenković na kraju uspio ostvariti i možda neočekivani politički dobitak kad je zbog težine situacije i u trenucima odluke postignut možda umjetan, ali vrlo konkretan obrat unutar stranke, koja sada nema drugog izbora nego čvrsto stati na njegovu stranu. Jer, primarni interes svih u stranci je da ova Vlada odradi mandat do kraja.

Nakon svega što mu se dogodilo zbog Agrokora i oko njega, Plenković je preživio i ovo bi ga trebalo ojačati. Definitivno je u toj bitki pokazao i političku hrabrost, zaigravši na jednu jedinu kartu, pa je tu mogao izgubiti sve. Premda je, dakle, u ovoj bitki Plenković imao velike gubitke, za sada dobiva rat. Stabilizirao je poziciju u stranci, premda i dalje visi o koncu. Premda se sve čini riješenim, neizravno će, politički, Plenković i dalje biti odgovoran za budućnost Agrokora.

I bit će u stalnoj opasnosti da bi ga neki eventualni ekonomski potres iz Agrokora mogao, poput plimnog vala, na koncu ipak zahvatiti. 

1 / 31
Proslava 29. obljetnice osnutka HDZ-a održana je danas u prostorijama NK Jarun u Zagrebu
Andrej Plenković STRATEŠKI CILJEVI Plenković: Vlada čini sve da ljudi ostanu u Hrvatskoj i budu zadovoljni
U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  U politici pozitivni rezultati uvijek pobjede laz i demagogiju koje su zamjena za politicku pismenost pogotovo na "brdovitom balkanu, Plenkovic ce moci pokazati gomilu dobrih rezultata do kraja godine. Jeli neko primjetio koliko se smanjila buka mostovaca i zivog zida, ... prikaži još!, SDPa nakon sto se Rusi vratili u Agrokor, NIJE! Jeli neko primjetio da Zeljka Markic nikad ne bi skupila dovoljno potpisa bez "Zivog "Zida kojem odgovara kaos i anarhija, NIJE!

 • koraknaprijed:

  Hrvatska nema boljega to je svakome jasno, ako i ode doći će netko drugi iz HDZ.

 • Neo001:

  Plenković je dokazao i na Agrokoru da je najveći političar od vremena Oca domovine. to je čovjek kojeg bi morali držati kao rosu na dlanu vode, jer sve što je kukulele gamad na čelu sa slučajnim vodila u propast okrenuo ... prikaži još! je u pozitivnom smjeru.