Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

USKOK odbacio kaznene prijave u aferi Hotmail

Živi Zid i Slobodna Hrvatska podnijeli su kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zdravka Marića
18. lipnja 2018. u 16:06 49 komentara 1861 prikaza
Martina Dalić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je odbacio prijavu Živog zida i Slobodne Hrvatske u aferi Hotmail, a koji su podnijeli kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zdravka Marića.

Martina Dalić privatizacija hep-a Novi e-mailovi: 'To moramo bolje osvijestiti kod Andreja'

USKOK pojašnjava kako su nakon istrage zaključili da u radnjama četvorke protiv koje su podnesene prijave nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti drugih kaznenih djela za koja se postupak provodi po službenoj dužnosti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon što su političke stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijele kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Martine Dalić, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske u TD Agrokor d.d. i Zdravka Marića, ministra financija u Vladi Republike Hrvatske zbog kaznenih djela iz članka 291. stavak 1. i 2., članka 295., članka 259., te članka 301. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11, provedeni su izvidi te je USKOK donio rješenje o odbačaju kaznenih prijava.

Martina Dalić i Andrej Plenković
1 / 16
Martina Dalić
Božo Petrov Peđa Grbin Božo Petrov je najgori, znao je sve o lex Agrokor i šutio

U kaznenim prijavama koje se temelje na tekstovima i porukama elektroničke pošte objavljenim na internetskom portalu Index.hr, navodi se da su prijavljene osobe, koristeći svoje službene dužnosti, namjerno obmanjivale hrvatsku javnost o stanju u društvu Agrokor d.d., neovlašteno otkrivali povlaštene informacije, te time posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba omogućili ostvarenje imovinske koristi.

Tijekom provedenih izvida pribavljena je relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektroničke pošte, te su uzete izjave određenih osoba. Tako pribavljene činjenice i podaci analizirani su zajedno s javno dostupnim podacima te je zaključeno da u radnjama imenovanih nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti drugih kaznenih djela za koja se postupak provodi po službenoj dužnosti. Naime, utvrđeno je da na strani prijavljenih osoba ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika, odnosno utjecaja na izbor glavnog savjetnika za restrukturiranje i njegovih podugovaratelja. Slijedom navedenog doneseno je rješenje o odbačaju kaznenih prijava.


Ante Ramljak AFER HOTMAIL Objavljeni novi mailovi: Ramljak je pogodovao određenim dobavljačima?

Napominjemo da je provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva"

Darinko Kosor Dobio potporu Plenkoviću su prva linija obrane u aferi Hotmail – partneri
Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
 • SoloHan:

  dakle sve je bilo zakonito, a premijer je popustio pritiscima predstavnicima okupacionih snaga u Hrvatskoj Milorada i Furia i smijenio ministricu

 • jaxjones123:

  Morala je otići zbog moralne odgovornosti, prilično jasno je da tu nije bilo kaznenog djela.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Lijep dan, udba gubi polako tlo pod nogama.