Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantna situacija

Plaća od 7000 kuna i niz pogodnosti, a nitko ne želi raditi

ribarica
Ivo Cagalj/PIXSELL
21.02.2019.
u 09:52

Za razliku od drugih gospodarstvenika koji u nedostatku radnika mogu računati na inozemna vrela radne snage, uvozne kvote za ribarstvo država nije odobrila

U Tribunju, najistaknutijem ribarskom punktu u Šibensko-kninskoj županiji s jedinom ribarskom lukom na obali, nedostaje 50 radnika u ribarstvu. O tome se razgovaralo na sastanku u Obrtničkoj komori ŠKŽ.

- Ribari Šibensko-kninske županije prvi na to javno ukazuju i županijska će komora poduzeti konkretne aktivnosti da se prevlada nedostatak radnika - kazao je Joso Smolić, predsjednik OK ŠKŽ. Odnosi se to najprije na suradnju sa Zavodom za zapošljavanje radi organizacije sajma poslova u ribarstvu kako bi se omogućio izravni kontakt između ribara - obrtnika i potencijalnih radnika na njihovim brodovima, piše Šibenski.hr.

Također, dodaje Smolić, trebalo bi cijele godine raditi na propagiranju ribarskih zanimanja i u javnosti stvarati povoljnu sliku o uvjetima rada u tom dijelu gospodarstva. Za razliku od drugih gospodarstvenika koji u nedostatku radnika mogu računati na inozemna vrela radne snage, uvozne kvote za ribarstvo država nije odobrila, te im preostaje oslonac isključivo na mogućnosti sve tanjeg domaćeg tržišta rada, premda se za te poslove ne traži posebna stručna osposobljenost.

Tijekom sastanka više puta je istaknuto da posao u ribarstvu ima čitav niz pogodnosti u odnosu na neke sezonske poslove, o čemu se malo i nikako dosad nije govorilo. Uz razmjerni visok prosjek plaće od 7 tisuća kuna i cjelogodišnju zaposlenost, uz dosta dana kada se na more ne izlazi, radnicima u ribarstvu plaća se osposobljavanje te su im osigurani topli obroci i radne odore.

Profesionalni ribari se unatoč dobroj ponudi žale kako radnike ne mogu pronaći jer 'momcima iz priobalja nije do rada u ribarstvu, makar se na plivaricama dade zaraditi više od sedam i pol tisuća kuna mjesečno neto, sa svim plaćenim doprinosima'. Frane Popov, jedan od ribara, tako kaže kako se od ljeta izmijenilo nekoliko mladića, a da se ni jedan, nažalost, nije zadržao dulje od nekoliko dana.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 11

BA
batva
11:32 21.02.2019.

Normalno da nitko neće raditi za 7000 kuna mjesečno .Ribarenje je težak posao a nitko ne govori koliko radnih sati treba odraditi da bi se zaradilo 7000 kuna.Ako se radi preko tristo do četristonine radnih sati a prekovremeni se ne plačaju onda je to mjesečno manje od minimalca.Još se ne računaju subote i nedjelje.Kada bi plača bila koliko se tu prikazuje za osamsatno radno vrijeme onda bi se našlo radnika.Ovako je ovosamo bacanje prašine u oči.Pa jedan od razloga je taj što se ne plačaju prekovremeni sati a u mirovinsko se uplačuje kao da se radi za minimalac.

DU
Deleted user
10:34 21.02.2019.

Ma čak i da je 7000kn plaća morate bit svijesni da su nam ulaskom u EU konkurencija plaće od 15000kn neto na više

MA
maltez
10:43 21.02.2019.

Radi se u noćnoj šihti. Daju li gazde dodatak na rad noću i praznikom? Koliki je tjedni satni fond? Što je sa prekovremenim satima? Prijavljuju li se radnici i plaćaju li im doprinose za zdravstveno i mirovinsko?Kad odgovorite na ta pitanja, biti će vam jasno zašto nema zainteresiranih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije