Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE U ŠKOLI

Pismo dječaka Unicefu: Napravili su i od mene nasilnika

djeca
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
21.05.2015.
u 15:30

Mornar: Vršnjačko nasilje u cijelom je svijetu izazov za obrazovni sustav

"Ima nekoliko učenika koji mi se rugaju iz čista mira, a ja im odmah uzvratim, ali se ne osjećam bolje. Ja njima, barem mislim, nisam ništa napravio da bi me trebali mrziti, a sada su i od mene napravili nasilnika. Ne vidim izlaza iz toga, ponekad se pitam zašto sam došao na svijet, zato da mi se svi rugaju. Ako netko ima nešto protiv mene, ja ću to popraviti...", napisao je 11-godišnjak u pismu Unicefu, koje snažnije od ijedne riječi odraslih opisuje posljedice vršnjačkog nasilja. I za njega i za društvo.

Posljedice nasilja

Vršnjačko nasilje tema je Međunarodne konferencije "Stop nasilju među djecom", koju organiziraju Ministarstvo obrazovanja i Unicef. Ministar Vedran Mornar istaknuo je da je vršnjačko nasilje svuda u svijetu izazov za obrazovni sustav. Možemo dodati da je izazov i za cijelo društvo, kojem je u interesu da ga prevenira kako se problemi kod zlostavljane i nasilne djece ne bi gomilali s njihovim odrastanjem. Kako je navela Nina Ferenčić, regionalna savjetnica Unicefa za središnju i istočnu Europu, negativna iskustva u djetinjstvu glavni su faktor rizika za nisko samopoštovanje, depresiju, pušenje, alkohol, droge, tinejdžerske trudnoće, agresivnost i loše obrazovne rezultate. Budući da djeca poslije svog doma provode najviše vremena u školi, mnoge zemlje ulažu silne napore da preveniraju nasilje kako bi imali zdravije društvo. Program prevencije nasilja "Za sigurno i poticajno okruženje u školi", koje su osmislili hrvatski stručnjaci, a Unicef ga je primjenjivao gotovo desetljeće kod nas, pokazao je, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Unicefa za RH, da je u 185 hrvatskih škola, u kojima se provodio, nasilje prepolovljeno. Nakon uspješne primjene u nas taj program je zaživio i u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu i Sloveniji. U svijetu je danas vršnjačkom nasilju izloženo između 10 i 27% djece.

Uspješna Švedska

Svuda su dječaci skloniji fizičkim sukobima od djevojčica, a djevojčice psihičkim oblicima vršnjačkog nasilja. No, tjelesno nasilje u Hrvatskoj tek je na šestom mjestu jer se u nas djeca najčešće rugaju, šire lažne glasine o nekom djetetu i nagovaraju druge da se ne druže s njim, rugaju se nekome zbog podrijetla, isključuju ga iz igre i izoliraju. Reakcije i pristup odraslih na nasilje djece razlikuju se u svijetu. U Engleskoj, izložila je Ferenčić, 14 djece u dobi od 5 godina svaki dan je suspendirano iz osnovnih škola zbog nasilja nad nastavnicima ili učenicima. Suspendiraju i petogodišnjake zbog seksualnog prijestupa. U Švedskoj su, zahvaljujući Olweusovu programu prevencije, kazao je norveški psiholog Reidar Thyholdt, vršnjačko nasilje smanjili više od 50% između 2007. i 2014., a na Islandu 40%.

>> Prevencijom do nulte stope nasilja: U projekt uključena cijela zajednica

>> Najčešći razlog vršnjačkog nasilja je ljubomora ili želja da budu 'face'

Komentara 12

DU
Deleted user
16:03 21.05.2015.

Kako riješiti nasilje u školama itd? Pa mogli bi za početak prestati pisati o nasilju i poduzeti konkretne korake za to riješenje. Ali onda bi naletjeli na otpor roditelja pa na otpor države ( jer državu vode ti isti roditelji ) a onda i političara koji bi kao i dosada pokretali inicijative ali samo u slučaju da za to dobiju političke bodove. Znači svi hoće da se riješi problem nasilja ali ne preko njihovih leđa.

DJ
djurex
12:59 21.05.2015.

hrpa gluposti..zapravo ovo je "stvaranje problema" pa ce se usput ponuditi i rjesenje nakon sto ovo "srceparajuce" pismo izazove reakciju.. ne bi me cudilo da nevladine udruge ili neka slicna kvazi istrazivanja kao ona od ipsosa i pulsa okrive nedostatak sexualnog odgoja u vrticima i u skolama ua ovakve situacije..kojih mozda i ima ali nista toliko strasno da se pridodaje tolika paznja..nego recite vi nama sta je sa svom tom djecom koja nemaju sta jesti ..koja su gladna jer vi nezelite da rjesavate stvarne probleme..

DI
dinamojavolim1
16:12 21.05.2015.

kao prvo mislim da bi klinci u skolama trebali svi nosit iste uniforme,obavezno im zabranit mobitele jer se ovakva ruganja nazalost cesto desavaju siromasnoj djeci koja nisu moderno obucena ili koja nemaju dobar mobitel(zalosno ali istinito)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije