Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Uskrs na Večernjem

Pisanice izrađuje od drveta, i to motornom pilom

Općinski domar u središtu Podravskih Sesveta nedaleko od Đurđevca uredio je jedinstveni park s 13 raznih pisanica
23. ožujka 2016. u 23:00 1 komentara 347 prikaza
drvene pisanice
Foto: Hrvoje Šlabek
Pogledajte galeriju 1/2

Kruno Posavec, općinski domar u Podravskim Sesvetama, malome mjestu nedaleko od Đurđevca, puna je dva tjedna radio od jutra do mraka kako bi na vrijeme ostvario svoj naum – da u središtu sela prije Uskrsa osvane park pisanica. I uspio je – jedinstveni park s 13 pisanica različitih oblika i veličina osvanuo je pred mjesnom crkvom.

Nisu to obične pisanice, pa je stoga Kruni bilo potrebno toliko vremena. Sve su od drveta, izdjeljane motornom pilom.

Izrezbarene pisanice

– Od djetinjstva sam sklon umjetnosti, uvijek sam nešto crtao, a prije tri godine počeo sam oblikovati drvo motornom pilom. Budući da sam kao domar zadužen za uređenje sela, a baš smo posjekli stare orahe u jednome mjesnom parku pa sam imao građe, palo mi je na pamet da za Uskrs napravim pisanice – kaže 36-godišnji Kruno.

Objašnjava da je želio postići izgled pupoljaka, kao da se pisanice otvaraju i rastu, kako bi simbolizirale rađanje proljeća. Različite su veličine, od onih visokih samo 20-ak centimetara, koje “rastu” na grani, do najveće, metar i pol visoke pisanice unutar koje je oblikovao mjesnu crkvu.

– Kod nekih sam iskoristio prirodni oblik materijala pa je tako pisanica napravljena od komada drveta napuklog od truleži dobila izgled napukle ljuske jajeta – pokazuje Kruno.

Doista je fascinantno kako od neuglednog debla stvara čudesne oblike tako grubim alatom kao što je motorna pila. Pokazao nam je snimku na kojoj je samo u sat i pol iz komada jednog bora izdjeljao dupina koji iskače iz vode, prema narudžbi svog prijatelja.

drvene pisanice           | Autor : Hrvoje Šlabek Foto: Hrvoje Šlabek

Motornom pilom drvo mogu rezati, ali i brusiti. Obično radim prema vlastitom nacrtu, no prilagođavam se prirodnoj strukturi materijala, pa ponekad ispadne drukčije nego što sam prvobitno zamislio. Nakon pile, pisanice djelomice izbrusim brusilicom, a pojedine dijelove potom spalim plamenom – objašnjava Kruno, dodajući kako mu je najdraže kad ga mještani pohvale jer im se svidi neki od njegovih uradaka.

Katica za sve

A u Podravskim Sesvetama nalaze se gotovo na svakom koraku. Domar je službeni naziv njegova radnog mjesta, no on je više od toga, reklo bi se – Katica za sve. Sadi cvijeće i grmlje prema vlastitim hortikulturalnim zamislima, orezuje grmlje u raznim oblicima, u jednome je parku trometarska ležeća skulptura žene, koju je napravio od betona, a u drugome je replika kolibe iz 13. stoljeća, što ju je izradio u suradnji s kustosom koprivničkoga muzeja Robertom Čiminom.

Ako je potrebno renovirati kapelicu u mjestu, Kruno Posavec će to učiniti bez problema, a još će napraviti i novu ogradu, jer vješt je i u obradi metala. Rezbari i u cigli te siporeksu, a najdraži su mu motivi sirene, dupini i božićne jaslice, kojih je već napravio pregršt.

Pokazao nam je i replike antiknog namještaja koje je izradio. Teško je i pobrojiti sve njegove hobije.

– Imam jako puno zamisli, ali nemam dovoljno vremena da ih sve ostvarim – požalio se vrijedni domar iz Podravskih Sesveta, kojemu je do Uskrsa preostalo da motornom pilom izradi još jednu pisanicu od drveta, onu koja će ukrašavati njegovo dvorište.

>>Dvometarske pisanice atrakcija turistima

>>Šareno i zabavno: Evo što sve možete napraviti ovog Uskrsa!

PREVENCIJA
Brzi test na koronu još ne stiže, ali klasični su testovi pouzdaniji: 'Evo gdje ih naći'
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality