Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petero ih spava na jednoj spužvi, strahuju od zime koja stiže

Jedini prihodi obitelji koja živi u derutnoj kući jesu socijalna pomoć i dječji doplatak
25. listopada 2012. u 13:27 6 komentara 7 prikaza
Kuća u kojoj Salijevi žive 
u derutnom je stanju
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Već dvije godine na gradskoj listi prioriteta za dobivanje stana četvrto mjesto zauzima peteročlana obitelj Sali iz Siska. Nejaz i Džezida ogorčeni su što im unatoč tome djeca zime provode u vlažnoj i hladnoj kući u kojoj su trenutačno smješteni, a iz koje bi se za koji tjedan trebali i iseliti jer je vlasnik namjerava preurediti.

Pomaže i Crveni križ

– Već godinama nam u Gradu govore da nema praznih stanova te da čekamo. Bili smo strpljivi, ali više nemamo kamo – kaže Džezida. Režije u privatnoj kući mjesečno plaćaju 800 kuna, a u tome i nabavi ogrjevnog drveta pomažu im Crveni križ i Centar za socijalnu skrb. Kuća je u lošem stanju, vlaga se uvukla u zidove, a nema ni parketa, već su supružnici na beton stavili linoleum i tepihe. Kamin nije u funkciji, a s jednom peći, koju su dobili od susjeda, ne mogu zagrijati kuću pa koriste samo jednu sobu u kojoj, na spužvama na podu, spavaju i Nejaz i Džezida te sve troje djece.
– Zbog toga je najmlađi sin, dvogodišnji Fernando, proveo gotovo cijelu prošlu zimu po bolnicama jer je imao bronhitis. Kako je četvrto dijete na putu, bojim se što će biti s bebom na toj hladnoći – očajava mlada majka. Žive od socijalne pomoći i dječjeg doplatka, a s obzirom na to da Džezida nema hrvatsko državljanstvo, nema pravo ni na rodiljsku naknadu.

Kako do škole?

Iz Grada Siska odgovaraju da je za obitelj Sali napokon pronađen smještaj.
– Obitelji će biti ponuđena kuća u Prelošćici kada Gradu budu vraćeni njezini ključevi. Naime, Grad je vlasnik kuće kojom se sada koristi jedna obitelj, no u tijeku je postupak iseljenja jer su korisnica i suprug vlasnici trosobnog stana u Sisku. Unatoč pisanim očitovanjima da će iseliti do 31. kolovoza, Gradu još nisu vraćeni ključevi – odgovara Krešo Bočina, predsjednik Povjerenstva za davanje stanova u najam.

Iako sretni što bi trebali riješiti stambeno pitanje, ovakvo rješenje moglo bi donijeti nove probleme obitelji. Naime, najstariji sin Eduardo krenuo je u školu, a s obzirom na to da nemaju svoje vozilo ni novca za javni prijevoz, pitanje je kako će dječak ići na nastavu. No, prema odgovoru Grada, socijalnih stanova koji su bliže centru te time i školi – nema.
– Grad u svom stambenom fondu ima više stanova koji nisu za stanovanje zbog derutnosti – poručuje Krešo Bočina.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • mightymraz:

    Da budem malo iskren. Vec mi je muka ovakvih roditelja koji vide u kojem je stanju cijela drzava, vec zive u jadu i bijedi i onda rade jos djece. Takvo ponasanje roditelja je neodgovorno. Ljudi s placom i stanom dobro ... prikaži još! razmisle o tome dal ce djetetu moci pruziti normalan zivot s obzirom na njihove financijske mogucnosti, a ovakvi roditelji ih samo stancaju.

  • letnica:

    primit se posla, ima dosta njiva koja treba obrađivati

  • trlepastuhovic:

    Najlakše je naštancat djecu pa živjeti na državnoj grbači! Što se negdje ne zaposle? Zašto služi zaštita od trudnoće?