Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa bez iskaznice

Pesticidi - Žele li ih kupiti, ratari i voćari moraju u školu

pesticidi
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
12.03.2014.
u 18:15

Žele li i dalje ostati u sustavu potpora EU, najmanje 90 tisuća hrvatskih poljoprivrednika-profesionalaca, a po nekima i 50-ak tisuća hobista, do 26. studenoga 2015. morat će imati iskaznicu za kupnju i primjenu pesticida i drugih otrova za zaštitu bilja...

Žele li i dalje ostati u sustavu potpora EU, najmanje 90 tisuća hrvatskih poljoprivrednika-profesionalaca, a po nekima i 50-ak tisuća hobista, do 26. studenoga 2015. morat će imati iskaznicu za kupnju i primjenu pesticida i drugih otrova za zaštitu bilja.

Priručnik kasni

No hoće li? Iako nam je taj rok kao članici postavila EU, Ministarstvo poljoprivrede, upozoravaju stručnjaci, debelo kasni s priručnikom s kojim će seljaci u 15-satnu školicu korištenja pesticida. A kasni se i s ovlaštenjima predavača i edukacijskih kuća koje bi na njima zaradile oko 150 mil. kuna. Prema riječima Renate Bažok, predsjednice Hrvatskog društva biljne zaštite i profesorice s Agronomskog fakulteta, edukacija o pesticidima treba i dodatno će zaposliti ljude.

No kako odgovorni u Ministarstvu - a ta priča počela je još 2011. - nisu na vrijeme prepoznali taj ogroman posao i da moraju angažirati više ljudi, te usporedo raditi na pravilnicima i edukaciji, neće se stići sve obaviti u roku. – Sve je izglednije da će se i ta edukacija pretvoriti u tipičan hrvatski slučaj u kojem je važan papir, a ne sadržaj – tvrdi ona te ističe kako se s edukacijom moglo početi još prije godinu dana te za to dobiti i novac iz fondova EU. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kaže da neki s pesticidima rukuju 20-30 godina, o njima znaju sve i tečaj im ne treba.

Prskalice su prastare

– No i oni će u školicu rukovanja otrovima, dok im s druge strane inspektori već odavno kucaju na vrata i kažnjavaju ih s 15.000 kuna ako ih nisu pravilno uskladištili – objašnjava Brlošić. Najveći problem bit će prskalice za pesticide jer su prastare. Ima ih i 80 tisuća koje nisu za uporabu, kaže Brlošić, što znači da mnogi na njih neće dobiti atest i morat će kupiti nove. Sve je to novac od kojeg boli glava, upozorava on. Prema evidenciji Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja CROCPA, u nas se godišnje kupi/potroši 4500 do 6000 tona sredstava za zaštitu bilja u vrijednosti 52 mil. eura, do kojih se dosad, s obzirom na to da su najčešće u pitanju otrovi tzv. 3. kategorije, dolazilo posve legalno, u slobodnoj prodaji i bez identifikacije. Nakon što poljoprivrednici dobiju iskaznicu za pesticide, dozvole će obnavljati svakih pet godina, nakon dopunskog tečaja od pet sati. Amaterski voćari sa samo nekoliko voćaka, ali na kojima rade po pravilima struke, vrtlari... također će na tečaj žele li i dalje kupovati profesionalna sredstva za zaštitu bilja, s obzirom na to da u RH gotovo i nema registriranih 'amaterskih' otrova.

Komentara 2

HR
hrxxx111
22:11 12.03.2014.

ako zelim pospricati travu oko kuce morat cu u skolu ?

NV
novo vriijeme
09:22 13.03.2014.

Neka korist od EU. Do sada su nas trovali , a ministri poljoprivrede od Čobija do ovog današnjeg skupa sa uhljebima u ministarstvu ni da mrdnu. Trebali smo ući u EU da nam oni kažu da se uporaba pesticida mora učiti i kontriolirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije