Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski pokret odao počast žrtvama

Penava: Prikrivanje i zapostavljanje bleiburških žrtava ponovni je pucanj u njih

DP
Foto: Domovinski pokret
1/3
15.05.2022.
u 12:08

Hrvatska se odrekla prava sahraniti posmrtne ostatke iz Hude jame na svome teritoriju, nismo istražili zločine, a nismo im osigurali niti dostojanstven pokop. To je odnos kakav si moderna hrvatska država ne smije dozvoliti – istaknuo je Penava

Povodom 77. obljetnice stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu i križnim putevima članovi Domovinskog pokreta, na čelu s predsjednikom Ivanom Penavom,  u spomen na sve žrtve položili su vijenac podno Križa na ušću Vuke u Dunav. Nakon polaganja vijenca Penava je rekao kako misli da te žrtve nisu našle svoj mir kao i da moderna hrvatska država se nije odgovorno ponijela prema njima.

- Hrvatska se odrekla prava sahraniti posmrtne ostatke iz Hude jame na svome teritoriju, nismo istražili zločine, a nismo im osigurali niti dostojanstven pokop. To je odnos kakav si moderna hrvatska država ne smije dozvoliti – istaknuo je Penava.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana na istome mjestu položio vijenac u spomen žrtvama fašističkog terora rekavši kako prvo slovo abecede uvijek mora biti naša sloboda i demokracija koja počinje devedesetih godina s Franjom Tuđmanom, Domovinskim ratom i hrvatskim braniteljima.  

- Sve druge totalitarne režime moramo osuditi, a zbog žrtava tih režima napraviti jedan znanstveni pristup, istražiti što se dogodilo i svim nevinim žrtvama odati pijetet - rekao je Penava. 

Penava je dodao da je ono što su danas učinili na ovoj drugoj strani jednako kao ono što su prije koji tjedan na onoj antifašističkoj, ali, poručio je, sasvim je jasno da je prikrivanje i zapostavljanje žrtava koje je komunistički totalitarni režim vršio nad Hrvatima i prije '45., a poglavito nakon '45., ponovni pucanj u te žrtve, te kako je to nešto što si niti Domovinski pokret, a niti Hrvatska smiju dozvoliti.

Video: Gordan Jandroković na obilježavanju Bleiburške tragedije

Komentara 11

LL
lijepa_li si
12:51 15.05.2022.

komunistička diktatura nije uspjela zatrt spomen na zvjerski pobijene ratne zarobljenike i civile i to nakon završetka rata! neće uspjeti ni njihovi nasljednici, nazovilberalni pionirčići!

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:50 15.05.2022.

Ono kad si političar koji nikada ne priča o buducnosti.

Ivan_Žižak
14:24 15.05.2022.

Ja sam Hrvat i cijeli život slušam da sam fašist. Mogao sam se zaštititi samo da počnem raditi za UDBU. To traje i danas. Ma MURŠ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije