Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Patrijarh SPC i Barišić pozvali na jedinstvo kršćana

Irinej: Daj Bože da se vrati vrijeme kada smo bili najbliži jedni drugima!

patrijarh Irinej
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
20.08.2015.
u 15:41

Patrijarh je spomenuo i prazne pravoslavne crkve kao i da postoje mjesta kojima pravoslavni svijet ne smije proći zbog raznih dobacivanja

– Kako je lijepo i ugodno kad se braća sretnu! – pozdravio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, patrijarha Irineja u splitskoj katedrali svetog Dujma.

– Zajednička nam je tisućljetna povijest, tradicija, temelj nam je Isus Krist. Puno toga nas povezuje, a malo je onog što nas razlikuje, a to je nekad prevladalo – istaknuo je Barišić i dodao kako bi želio da njihov susret bude poticaj na putu suradnje, otvaranja i zajedničkog evanđeoskog govora, osobito njih „pastira“ koji su odgovorni za svoje crkve i narod.

– Potrebni su nam češći susreti, da vidimo da smo isto, da smo jedno na istom putu – rekao je Barišić i napomenuo kako su ih njihovi vjernici u tome pretekli.

– Ljudi žive u sredinama u kojima su i katolici i pravoslavci, prihvaćaju se ljudski i kršćanski – istaknuo je Barišić. Dao je poticaj, kako je rekao, Kristovoj želji o jednoj crkvi koja se ne ostvaruje politikom i diplomacijom već Duhom Svetim.

– Mi ne bismo smjeli biti prepreka na tom putu ostvarenja zajedništva Kristove crkve. Nekako bi bilo potrebno da katolici postanu više pravoslavci, a pravoslavci više katolici – poručio je Barišić.

Irinej je na početku izlaganja rekao da nema što dodati ni oduzeti Barišićevu govoru.

– Želim da to ne bude samo naš govor, već govor naroda i svećenika. Kako razmišljaju svećenici, tako postupa pastva. Sve ovo što se dogodilo u našoj tragičnoj prošlosti dvaju naroda koji su živjeli u jednoj crkvi tisuću godina tragedija je čitavog kršćanstva. Kakav primjer pružamo svim religijama svijeta kada se to dogodilo na našim prostorima, a strašno se dogodilo. U tome su uzeli učešća i predstavnici crkve – zapitao se Irinej. Zaključio je da su se stvorile velike razlike na nebitnim pitanjima, a ono najbitnije nam je zajedničko.

– Ne samo što smo prestali biti jedno, postali smo, nažalost, i neprijatelji. To je strašna rana crkvi Kristovoj. U vrijeme kada se u Njemačkoj hramovi prodaju, a da ne govorimo o jednom golemom narodu čija se religija vrlo brzo širi, sve nas to opominje da je krajnje vrijeme da vrhovi crkava sjednu, analiziraju vrijeme i prilike i da se vrate vremenu našeg zajedničkog života – rekao je Irinej i apelirao da se mole za to vrijeme i za jedinstvo kršćana.

– Prošao sam u ova dva dana krajeve u kojima su živjeli pravoslavci i srpski narod i to ne od jučer. Imamo tri velika manastira u dalmatinskoj eparhiji podignutih u 14 stoljeću. Nisu oni podignuti kao ukrasi, tamo je živio narod i pripadao toj crkvi. Nažalost, danas je u teškom položaju. Postoje mjesta kojima naš pravoslavni svijet ne smije proći zbog raznih dobacivanja, raznih imena i naziva, a to je sve loše – rekao je patrijarh Irinej i dodao kako je velika je odgovornost na njima. Rekao je kako je sadašnji Sveti otac dao „divan prijedlog“ da predstavnici i jednog i drugog naroda i crkve sjednu i analiziraju sadašnjost i prošlost te da vide koji su to razlozi što jučerašnja braća i dobri susjedi danas poprijeko gledaju jedan drugoga te da se to veliko zlo iskorijeni.

Naglasio je da bismo na duhovnom, kulturnom i ekonomskom polju imali koristi da smo zajedno i svoje bližnje gledamo kao prijatelje.

– Neka se ovo vrijeme koje smo preživjeli nikada više ne ponovi! Daj Bože da se vrati ono vrijeme kada smo bili jedno i najbliži jedni drugima! – zaključio je Irinej. Na kraju je Barišića zamolio za pomoć da se u Splitu konačno završi hram Svetog Save koji je obišao zajedno s gradonačelnikom Baldasarom prije no što je došao u katedralu.

>>Hrvatska je papin most za zbližavanje s pravoslavljem

>>Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

Komentara 96

OR
orehnjaca
15:49 20.08.2015.

A, kako ga nisu pitali (Irineja) kada misli prestati cetnikovati? Barem kada se nalazi na podrucju Republike Hrvatske!!!

BE
berija
15:51 20.08.2015.

Daj, Bože, da dođe vrijeme da odete što dalje od nas, kad istupate sa stavovima s kakvima istupate. Ili da se dozovete pameti pa vas neka tu gdje jeste. Vi u svojoj, mi u svojoj kući. Pa urbano, bez kućnih posjeta. Susrećimo se vani, u Mađarskoj, Kini...

Avatar Nomad09
Nomad09
16:03 20.08.2015.

SPC je rasadnik zločinačke velikosrpske ideologije. Žalosno je što naši svećenici, zbog pritiska Vatikana, moraju glumiti gostoprimstvo ljudima koji bi nas istog trena uništili, da ikako mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije