Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pas nije zanemaren ni zlostavljan, kažu komunalni redar i veterinarski inspektor

Vlasnik psa kaže da ga šeće svake večeri, ili rano ujutro, odnosno kako ima vremena s obzirom na to da radi u smjenama. Na lancu je radi sigurnosti prolaznika, jer se boji da pas ne preskoči nisku ogradu
09. srpnja 2019. u 19:48 4 komentara 3401 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/2

– U dvorištu kuće na križanju velikogoričkih ulica Klarići i Ilovnjak, u blizini Plesa, u premalom prostoru i zavezan lancem, živi jedan pas – piše u dojavi pristigloj u našu redakciju, u kojoj se navodi i da prostor u kojem je životinja liči na gajbu, ali i da pas iz njega nikad ne izlazi.

O svemu je obaviještena velikogorička udruga za zaštitu životinja, piše nam dojavitelj, ali i komunalno redarstvo Velike Gorice od kojeg je zatraženo da provede nadzor. Jesu li u nadzoru bili, tko je vlasnik psa, je li cijepljen i čipiran, upitali smo komunalno redarstvo Grada zaduženo za nadzor uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca. Zanimalo nas je i jesu li vlasnici upozoreni na kršenje Zakona o zaštiti životinja, koji kaže da psi ne smiju biti stalno vezani i da im se mora osigurati prostor u skladu s njihovim potrebama. Tražili smo i da nam odgovore što je komunalno redarstvo naložilo vlasnicima i jesu li odredili rok do kojeg se naloženo mora provesti.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Iz Grada Velike Gorice odgovaraju nam da su temeljem anonimne prijave komunalni redar Mladen Štumfin i veterinarski inspektor Dražen Đuran proveli nadzor na adresi Klarići 2 i utvrdili da je pas u tipu šarplaninca u vlasništvu M. F.

– Pas je u boksu veličine 6 x 3 metra, a lanac je otprilike 4 metra duljine. Boks je u jednom dijelu natkriven, pas ima pristup hrani i vodi i dobrog je gojnog stanja. Na upit šeće li psa i zašto je u boksu na lancu, vlasnik odgovara da ga šeće svake večeri, ili rano ujutro, odnosno kako ima vremena s obzirom na to da radi u smjenama. Na lancu je radi sigurnosti prolaznika jer se vlasnik boji da pas ne preskoči ogradu koja je niska – piše u odgovoru, uz zaključak kako pas nije ni zlostavljan ni zanemarivan.

spas iz ratne sirije Kujica Barrie prešla pet tisuća kilometara da bi došla svom vojniku

– O naređenim mjerama, cijepljene i čipiranje, veterinarski inspektor će u bazi podataka provjeriti jesu li ispoštovane propisane mjere. Ako nisu, poduzet će zakonske mjere, sukladno svojim ovlastima – odgovara nam komunalni redar.

Pristup zdjelicama dovoljan dokaz brige o psu?

Iz pomalo nejasnog odgovora komunalnog redara može se zaključiti da pas nije cijepljen i čipiran, a vlasniku je naloženo da to obavi pa će inspektor naknadno provjeriti je li to i napravio. Ako je tako, zašto vlasniku nije odmah naplaćena kazna jer psa nije cijepio i čipirao, čime je prekršio zakone. Ili možda komunalni redar želi reći da ne znaju je li pas cijepljen i čipiran, nisu to ni provjeravali, pa će inspektor naknadno provjeravati u bazi podataka. Iz fotografije koju su nam poslali vidljivo je kako je pas lancem zavezan na terasi koja ima nisku ogradu. Boji se vlasnik da pas ogradu ne preskoči, iako ga lanac u tome zapravo i ne može spriječiti. Preskoči li je, naći će se na cesti, sigurnost prolaznika i ovako može biti ugrožena. Dvije plastične posudice, stara zdjela i razgaženi izmet psa i ne potvrđuju baš zaključak kako pas nije zanemaren. Po svemu sudeći, osim njega na toj terasi nitko ne boravi.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Veća briga se vodi o đukelama nego o ljudima, svijet definitivno ide u socijalni ponor. Dajte čovjeku socijalnu pomoć za psa pa da može platiti dadilju ili slugu da zabavlja psa dok ga nema kod kuće.

 • Tirano:

  Koliko je izišlo ljudi kad je u pitanju čovjek iz Đakova, koji je ubio socijalnog radnika?! Naravno nitko, a za psa je došla cijela delegacija ljudi?! I to mi plaćamo?!

 • larala:

  hvala bogu da još uvijek ima razboritih i pametnih vlasnika pasa koji osim brige o svom psu vode brigu i o ljudima koji prolaze kraj tog psa a, ne podilaze glupostima tobožnjim ljubiteljima pasa i razno-raznim udrugama koji uredno samo ... prikaži još!mo smišljaju toplu vodu. usput, da ovaj pas nije na lancu, preskoči ogradu i ugrize ili ozlijedi nekog kriv bi bio vlasnik psa a, ne oni koji su osmislili filozofiju da je pas na lancu zlostavljanje životinja.