Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident u Maroku

VIDEO Muškarac se zaletio na kolonu, zaustavili ga papini zaštitari

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Doris Vučić
30.03.2019.
u 18:45

Kralj se nije uznemirio te je čak mahnuo muškarcu, a Papa se tada vozio u drugom vozilu

Neidentificirani muškarac probio je sigurnosne linije u pokušaju da dođe do kralja Maroka Mohameda VI koji se s Papom Franjom vozio u povorci u Rabatu.

Snimka pokazuje da se muškarac zatrčao i prošao pored zaštitara, ali su ga papini sigurnosni službenici zadržali nekoliko trenutaka prije nego što je stigao do automobila s otvorenim krovom koji je nosio kralja. Kralj se nije uznemirio te je čak mahnuo muškarcu, a Papa se tada vozio u drugom vozilu.

Papa Franjo doputovao je u subotu u Maroko, zemlju umjerenog islama, gdje ga je u zračnoj luci dočekao kralj Muhamed VI. U središtu dvodnevnog posjeta bit će međuvjerski dijalog i problematika migracija, što su dva prioriteta Franjina pontifikata, javljaju agencije. 

- Zahvalan sam što moj posjet pruža veliku prigodu za promicanje međuvjerskog dijaloga i međusobnog razumijevanja između vjernika naših dviju religija - rekao je Franjo u Rabatu.

Migrantsko pitanje

Ta je tema prioritetna za duhovnog vođu 1,3 milijarde katolika u svijetu unatoč skandalu spolnih zlostavljanja unutar Crkve koji su pridobili pozornost javnosti.

- Pitanje migracija nikada se neće riješiti podizanjem ograda, poticanjem strahova od drugih ili uskratom pomoći onima koji legitimno teže boljem životu za sebe i svoje obitelji - rekao je Franjo na svečanom dočeku.

- Znamo da jačanje istinskog mira dolazi u težnji za postizanjem socijalne pravde, a to je nužno za ispravljanje ekonomske neravnoteže i političkih nemira koji su uvijek imali veliku ulogu u generiranju sukoba i stvaranju prijetnji za cjelokupno čovječanstvo - rekao je Papa.

Nakon razgovora s Muhamedom VI., Papa će posjetiti obrazovni Institut za imame u kojem se školuju Marokanci i državljani iz desetak zemlja. Oko 1300 studenata, muškaraca i žena studira u toj ustanovi "umjereni islam", kakav zagovara marokanski kralj.

 - Prvi put je neki Papa dočekan u institutu za obrazovanje imama i to je vrlo znakovit događaj - naglasio je prije posjeta Papin glasnogovornik Alessandro Gisotti. Slijedit će koncert s djelima islamske, židovske i kršćanske glazbene tradicije. 

Bratstvo među ljudima

U veljači za povijesnog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, papa Franjo i Veliki imam najuglednije ustanove sunitskog islama, centra Al-Azhar u Kairu, šeik Ahmed al-Tayeb, supotpisali su "dokument o bratstvu među ljudima", pozivajući na slobodu vjere i izražavanja te na jamstvo građanskih prava za diskriminirane manjine. 

Papa od tada taj dokument dijeli svim šefovima država, rekao je Alessandro Gisotti o tekstu koji promiče "kulturu tolerancije".

Papa je o bratstvu i slobodI vjeroispovijesti progovorio i u Maroku te je pozvao "vjernike da žive kao braća".

U Maroku je islam državna vjera, no vlasti rado ističu "vjersku snošljivost" koja omogućuje strancima kršćanima i židovima slobodno prakticiranje njihove vjere.

U subotu navečer papa Franjo treba se susresti s migrantima u prostorijama katoličke humanitarne organizacije Caritas koja ima nekoliko prihvatnih centara za migrante koji pokušavaju domoći se europskog kontinenta.

Zadnjih godina put preko Maroka do Španjolske postao je glavna ruta migranata iz subsaharske Afrike, uglavnom nakon zatvaranja puta preko Libije.

U 2017. tri Caritasova prihvatna centra primila su 7551 migranta. 

Nedjeljni dan Papa će posvetiti malenoj katoličkoj zajednici u zemlji, a završit će u sportskom kompleksu gdje će služiti dosad najveću katoličku misu u Maroku na kojoj se očekuje oko 10.000 osoba.

>> Pogledajte video: Papa Franjo u Abu Dhabiju

 
Ključne riječi

Komentara 9

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
18:52 30.03.2019.

Muslimanima pružena ruka a kršćanima na audijenciji šipak !

MH
Max.hr
19:09 30.03.2019.

Profesionalci se lako obračunaju s teroristima.Vatikanski specijalci uhvatiše talibana.

ZI
zimerman
09:17 31.03.2019.

Kad god u našim novinama vidite naslov naprimjer : Muškarac napao papu , Muškarac pregazio ljude , Muškarac pobio ljude dijecu zene itd , U nekim slučajevima zena pobila pregazila itd. Ja vam garantiram da je ta osoba muslimanski ekstrimistrimist . Ljevičarski mediji pokušavaju da prekriju islamske ekstremiste i ja se još uvijek pitam zašto to rade ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije