Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti Otac u bolnici

Papa Franjo smješten je u posebnom apartmanu bolnice, trebao bi se oporaviti do Cvjetnice

Pope Francis visits Kazakhstan
Foto: PAVEL MIKHEYEV/REUTERS
1/7
30.03.2023.
u 19:10

Papa Franjo dobroga je zdravlja za svoje godine, ali posljednjih godina povremene mu boljetice otežavaju život. Inače boluje od povremenog išijasa, imao je operacija crijeva, a poslije nje javili su se jaki bolovi u koljenu

Informaciju da je papa Franjo jučer otišao na redoviti liječnički pregled, pretekla je vrlo brzo vijest da je u bolnici završio zbog respiratornih problema, ali već sljedećeg dana, danas, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni objavio je još bolje vijesti da se 86. papa Franjo dobro odmorio preko noći te da mu se popravila klinička slika.

S drugim bolesnicima

Dakako, nastavljaju se svi predviđeni tretmani. Papa Franjo osjetio je slabost u srijedu, danu u kojem je njegova redovita opća audijencija, te se isprva posumnjalo na srčane smetnje, ali je na pregledu u rimskoj klinici Gemelli utvrđeno da se radi o dišnim problemima.

Talijanska novinska agencija ANSA javila je kako se radi o blažoj plućnoj infekciji, koju je uzrokovao virus. Papa je nakon noći provedene u bolnice "doručkovao, pročitao novine i vratio se na posao", kako je rekao Bruni, a prije ručka otišao je u malu kapelicu u privatnom apartmanu, gdje se sabrao u molitvi i primio pričest. Na agencijskim fotografijama može se vidjeti papu Franju u kolicima kako se na hodniku pozdravlja s drugim bolesnicima i bolničkim osobljem.

Inače, papa Franjo dobroga je zdravlja za svoje godine, ali posljednjih godina povremene mu boljetice otežavaju život. Inače boluje od povremenog išijasa, koji ga je prije nekoliko godina tako snažno bolio da je rekao kako nikome ne bi poželio tu bol. Nakon toga je uslijedila operacija crijeva, a poslije nje javili su se jaki bolovi u koljenu koji su ga isprva primorali na korištenje lifta čak i u vatikanskoj bazilici sv. Petra, da bi se na kraju morao kretati isključivo u invalidskim kolicima, jer više nije mogao samostalno hodati. No, kako je rekao u svojem ležernom stilu: "Crkva se ne vodi koljenom, nego glavom", pa ga to nimalo ne smeta u upravljanju Petrovom lađom.

Pope Francis visits Kazakhstan
1/5

Kao i za operacije crijeva, papa Franjo smješten je u posebnom apartmanu na desetom katu klinike Gemelli, koji je zapravo mini-stan posve jednostavnog izgleda i opremljenosti. Nalazi se u desnom krilu bolnice Gemelli, a datira iz ranih osamdesetih kada je bio pripremljen za bolničke boravke pape Ivana Pavla II., koji je u njemu boravio sedam puta, a prvi put na liječenju nakon rana koje je dobio u atentatu na Trgu sv. Petra 13. svibnja 1981. Posljednji put sv. Ivan Pavao II. kročio je u njega 2005. kada mu je napravljena traheotomija zbog uznapredovale Parkinsonove bolesti.

Osim prostora za bolesnički krevet u tome apartmanu nalaze se kupaonica, televizor i instrumenti za mjerenje tlaka i ostalih vitalnih parametara. Stan ima i mali dnevni boravak s kaučem na razvlačenje za papinu pratnju, kao i malu kapelicu s klecalom i velikim raspelom. Dakako, sve je podređeno diskreciji i sigurnosti, pa se do papinih odaja dolazi dugim hodnikom, kojega osiguravaju talijanska policija, vatikanska žandarmerija i bolničko osiguranje.

Molitveni lanac vjernika

Papina soba ima velike prozore koji gledaju na trg ispred glavnog ulaza u bolnicu, s kojih je Ivan Pavao II. 2005. pozdravljao vjernike i bolesnike te uputio Angelus, nazivajući kliniku Gemelli "trećim Vatikanom", nakon Trga sv. Petra i rezidencije Castel Gandolfo.

Vijest o Franjinu odlasku u bolnicu pokrenula je molitveni lanac vjernika diljem svijeta, koji zdušno mole za njegovo ozdravljenje i oporavak. Očekuje se da bi se papa mogao opraviti do Cvjetnice, jer iz Vatikana nisu najavljene nikakve promjene u programu proslave.

VIDEO Papa Franjo: Svaki put kad žena dospije na visoku poziciju u Vatikanu, stvari se poboljšaju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije