Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ove su države imale najveće koristi od uvođenja eura

S druge strane, Talijani i Francuzi su u prosjeku bili siromašniji za 74.000 odnosno 56.000 eura, pokazalo je istraživanje
26. veljače 2019. u 07:19 19 komentara 3347 prikaza
euri
Foto: DPA/PIXSELL

Njemačka i Nizozemska imale su goleme koristi od eura u proteklih 20 godina od njegova uvođenja, dok je u gotovo svim drugim članicama eurozone jedinstvena valuta bila značajan uteg gospodarskom rastu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zagreb: Boris Vujčić održao predavanje: Perspektiva ulaska Republike Hrvatske u eurozonu VUJČIĆ NAJAVIO Hrvatska će već za nekoliko mjeseci poslati pismo namjere za euro?

Istraživanje njemačkog instituta Centra za europske politike pokazalo je da su zemlje članice eurozone koje su najsnažnije predane konzervativnoj fiskalnoj politici i koje su bile najkritičnije prema spašavanju prezaduženih zemalja u rubnom dijelu eurozone novcem poreznih obveznika tokom tih godina imale najveće koristi od zajedničke europske valute.

Uveden 1999. godine, euro je potaknuo snažan procvat kredita i investicija time što su se prednosti niskih kamatnih stopa u Njemačkoj proširile duž zemalja članica na periferiji eurozone.

No, ti su dugovi postali teško održivi nakon financijske krize iz 2008., pri čemu su Grčka, Irska, Španjolska, Portugal i Cipar redom bili primorani tražiti financijsku pomoć zbog usporavanja rasta i nedostatnog financiranja.

U čitavom razdoblju od 1999. za Nijemce se u prosjeku procijenilo da su kumulativno bogatiji za 23.000 eura nego što bi bili da euro nije uveden, a Nizozemci za 21.000 eura.

novac Stop diskriminaciji Dobra vijest: Od sada ćemo imati manje troškove za ova plaćanja u eurima!

S druge strane, Talijani i Francuzi su u prosjeku bili siromašniji za 74.000 odnosno 56.000 eura, pokazalo je istraživanje.

Irska, jedno od najbrže rastućih gospodarstava, nije uključena u istraživanje jer su nedostajali odgovarajući podaci, napominju autori.

Autori istraživanja Alessandro Gasparotti i Matthias Kullas procijenili su kako bi se razvijao BDP u osam zemalja članica eurozone da nisu prihvatile euro za zajedničku valutu tako što su usporedili njihove krivulje rasta s onima gospodarstava koje nemaju euro, a koja su ranije pokazivala slične trendove rasta.

Među gospodarstvima s kojima je uspoređivana Njemačka bili su Bahrain, Japan i Velika Britanija, a blok onih s kojim je Italija uspoređivana sadržavao je Izrael. Portugal je uspoređivan sa zemljama poput Barbadosa i Novog Zelanda.

500 eura POVLAČENJE Nijemci se nevoljko odriču novčanica koje su posebno obožavali kriminalci

Većina članica eurozone imala je razdoblja tijekom kojih im je valutna unija donosila veće koristi od šteta, no ona su uvelike bila nadjačana onim razdobljima kada je bila uteg gospodarskom rastu. Grčka je bila djelomična iznimka.

“U prvih nekoliko godina nakon uvođenja Grčka je bila na golemom dobitku od eura, no od 2011. godine trpi enormne gubitke", napisali su autori. U cijelom su tom razdoblju Grci u prosjeku postali za 190 eura bogatiji nego što bi bili bez eura.

Budući da im nisu bile dopuštene devalvacije valuta kojima bi vratili konkurentnost, zemlje gubitnice bile su primorane pojačano provoditi strukturalne reforme, zaključili su autori, ističući Španjolsku među zemljama koje su na putu da anuliraju deficit na strani rasta koji su nakupili od uvođenja eura.

Novčanik i novac Milan Ivkošić Zamjena kune eurom – kruna sramota od Tuđmanove smrti do danas

“Od 2011., uvođenje eura rezultiralo je smanjenjem blagostanja. Gubitci su dosegnuli vrhunac 2014., a od tada se postojano smanjuju. Provedene reforme pokazuju rezultate", zaključili su autori istraživanja.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar Eric Burdon
  Eric Burdon:

  Razne drzave Europe imaju razne vrijednosti produktiviteta. Ako uzmemo 100, onda oni koji imaju kapacitete produktivnosti vece od 100 profitiraju od Eura, oni koji su ispod te vrijednosti gube. Ako nemas produktivnost postajes preskup i tvoji proizvodi se ne prodaju, ... prikaži još!, imas vise nezaposlenih. ako si iznad 100 u produktivnosti tvoji proizvodi su jeftiniji i sve ide. Da bi se oni slabiji adaptirali trzistu sa vlastitom valutom bi devalvirali i postali kompetitiviji, imali bi manju nezaposlenost. Nek si Hrvati dobro razmisle prije nego uzmu Euro.

 • Mirko_Motika:

  samo izdajice svoga naroda su za takvo nasilno nedemokratsko uvođenje eura. (naravno da neće to staviti na referendum jer se boje mišljenja naroda.) nema nijedne pozitivne stvari, a posljedice su drastično povećanje cijena i gubitak monetarne neovisnosti. jedino kome odgovara ... prikaži još! uvođenje eura su banke. pa se onda zapitajte u čijem interesu radi HNB ako se toliko zalaže za uvođenje eura.

 • ZAZ:

  Pitajte njemce,koju su korist imali od uvodjenja eura i kako su zivjeli prije eura. Napunili su proračun na ustrb jeftine radne snage itd...