Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobra vijest: Od sada ćemo imati manje troškove za ova plaćanja u eurima!

Namjera je potaknuti prekograničnu trgovinu, smanjiti troškove poduzećima i uštedjeti gotovo milijardu eura godišnje
14. veljače 2019. u 15:09 7 komentara 3779 prikaza
novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Europski parlament usvojio je u četvrtak nova pravila o pojeftinjenju naknada za prekogranična plaćanja u eurima, čime se suzbija diskriminacija zemalja članica izvan eurozone pa će se tako i za potrošače u Hrvatskoj smanjiti troškovi naknade.

europski parlament Ruža Tomašić Europski parlament i na plenarnoj sjednici potvrdio pravilo N+3

Velikom većinom zastupnika, 532 za, 22 protiv i 5 suzdržanih, podržana su pravila prema kojima će zemlje članice izvan eurozone plaćati niže troškove za prekogranična plaćanja u eurima. 

Potrošači u Hrvatskoj prosječno plaćaju 8,23 eura naknade troškova za svakih 100 eura prekogranične transakcije, dok u Bugarskoj gotovo 20 eura, pokazuju rezultati istraživanja Europske komisije iz 2017. Od članica koje nisu u eurozoni dosad je najniže naknade plaćala Poljska - manje od 2 eura. 

Usvojenim pravilima izjednačit će se troškovi slanja i primanja uplata u eurima, a ti troškovi plaćat će se u lokalnoj valuti. Dodatne prednosti ovog pristupa su poticanje prekogranične trgovine, smanjenje troškova poduzećima i ušteda u iznosu gotovo milijardu eura godišnje.

"150 milijuna građana iz EU-a i 6 milijuna poduzeća izvan eurozone plaćat će značajno manje naknade za prekogranične transfere", istaknula je u srijedu tijekom plenarnog zasjedanja bugarska zastupnica Eva Maydell (EPP), izvjestiteljica iz Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku. 

sabor KLJUČNA PITANJA ZA EU IZBORE I ljevica i desnica složne da ne treba srljati u uvođenje eura

Povjerenik Europske komisije za euro i financijske usluge Valdis Dobromvskis rekao je u srijedu da će se "nižim naknadama pri prekograničnim plaćanjima uštediti gotovo milijardu eura godišnje". 

Novim pravilima staje se na kraj i proizvoljnim naplaćivanjima pri konverziji valute, a nastoji povećati transparentnost.

Primjerice, osoba iz Hrvatske koja posjeti restoran u Belgiji i svoj ručak poželi platiti karticom, imat će izbor plaćanja u eurima ili kunama. Prije kartične transakcije potrošača će se morati obavijestiti o točnom iznosu koji se naplaćuje u lokalnoj valuti i u valuti njihova računa.

I u slučaju bankovnog transfera banke će trebati objaviti puni iznos troškova konverzije valute. 

>> Pogledajte video: Porez na imovinu : Razlozi 'za' i 'protiv'

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ilijan:

    Ukinite provizije ta podizanje novca sa drugih bankomata kao što je i u cijeloj europi.

  • midea:

    bože daj Hrvatima pameti da izađemo iz te masonske tvorevine i vratimo sebi državu , samostalnost i HNB!

  • talibankovic:

    EU je kolonizacija