Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Živim život nez nasilja'

Ove godine na istoku Slavonije 451 prekršaj zbog nasilja u obitelji

'crna...zgb...29.04.2005 ilustracija za silovanje snimio:boris scitar'
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.11.2014.
u 13:48

Nasilje u obitelji u najvećem broju slučajeva događa se unutar bračne zajednice, nešto manje između izvanbračnih partnera

Statistički pokazatelji Policijske uprave vukovarsko-srijemske o primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kazuju da je od 1. siječnja do kraja listopada evidentiran 451 prekršaj iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

Nasilje u obitelji u najvećem broju slučajeva događa se unutar bračne zajednice, nešto manje između izvanbračnih partnera, dok se kao počinitelj nasilja uglavnom javlja suprug, odnosno izvanbračni partner koji je nasilan prema svojoj supruzi odnosno izvanbračnoj partnerici. O

čevi su češće nasilni prema sinovima nego prema kćerima, dok se majka kao počinitelj obiteljskog nasilja javlja rijetko. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u svijetu obilježava 25. studenog , policijski službenici PU vukovarsko-srijemske, provode kampanju "Živim život bez nasilja" i tijekom ovog i sljedećeg mjeseca poduzimat će niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na senzibiliziranje javnosti na problematiku obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja, poticanje prijavljivanja nasilja i upoznavanja žrtava nasilja s njihovim pravima kao i davanje informacija o svim mogućnostima koje stoje na raspolaganju žrtvi unutar različitih institucija. Policija upozorava kako se često kaže da je "šutnja zlato", ali šutiti o nasilju u obitelji, bilo u vašoj vlastitoj, susjedovoj ili tek nekoj vašeg poznanika u ovom slučaju nije mudar potez.

- Nećete učiniti dobro djelo ako odlučite preći preko saznanja o nasilju, imajući za ispriku kako se ne želite petljati u privatne stvari, ali ako se odvažite i prijavite nasilnika prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama, možda ćete nekom djetetu omogućiti ljepše djetinjstvo, vratiti mu osmjeh na lice, izmučenu ženu iščupati iz ralja nasilnika, a prije svega, možda ćete spasiti nečiji život. To je nagrada koja se ni sa čim ne može mjeriti, vaš herojski potez koji će vječno biti utkan u nečije srce. Stoga, nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192 - poručuju iz PU vukovarsko-srijemske.

>> Tatjana Jurić progovorila o svom iskustvu: Bila sam žrtva nasilja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije