Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Hrvatska pomaže i Styria Media Grupa

Ova djeca ruše sve barijere, ona plešu nakon suza

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
28.06.2018.
u 18:30

Želimo živjeti kao i druga djeca, slušati ptice, a ne granate, poručili su mali gosti iz Sirije

”Taman kad sam pomislila kako smo se majka, mlađa sestra i ja uspjele spasiti od terorista koji su ušli u naše selo i pobili sve koji su tamo ostali, trgnuo me veliki prasak i eksplozija mine na koju je naišao automobil koji nas je prevozio na sigurno”, započela je svoju tužnu životnu priču trinaestogodišnja Doha Skhiye iz provincije Hame.

Ona je s još 34-djece i petero pratitelja iz Sirije, zahvaljujući udruzi Hrvatska pomaže i Styria Media Groupi, stigla na ljetovanje u Hrvatsku, u ljetovalište Crvenog križa u Novi Vinodolski. Doha je u trenutku eksplozije koju opisuje imala tek pet godina, ali djevojčici se u sjećanje urezao svaki trenutak tog događaja, u kojem je izgubila svoje najmilije.

Zajednički ples u disku

“Vozač i moja mlađa sestra poginuli su na mjestu, a mama je bila teško ranjena. Zapomagala je nekoliko sati i umrla na putu do bolnice od teških ozljeda. U prvom me trenutku obuzeo strah i nisam znala što napraviti i kako pomoći majci. Tada sam čula kako zvoni mobitel vozača.

Izvlačila sam se iz automobila i tražila po njegovim džepovima i konačno se uspjela javiti te tražiti pomoć. Spasioci su stigli nakon sat vremena, ali mojoj majci to nije pomoglo”, i danas vidno potresena, sa suzama u očima, govori Doha. Djevojčica je ostala bez oba roditelja jer samo četiri mjeseca prije majke izgubila je i oca, koji se borio protiv terorističke organizacije Islamske države kod grada Daraa na jugu Sirije.

Hvala Hrvatskoj koja nam je omogućila ljetovanje i da barem na trenutak zaboravimo svoje patnje i tugu koju svaki dan proživljavamo”, govori Doha koja, kako sama kaže, provodi nezaboravno ljeto u Novom Vinodolskom. Tamo se o gostima iz Sirije brinu volonteri Crvenog križa koji su im ispunili svaku minutu boravka na Jadranu.

Ono što ih je najviše oduševilo nova su prijateljstva koja su sklopili s hrvatskom djecom, s kojom su bili cijelo vrijeme. Jedna od pratiteljica sirijske djece, Salwa, nije mogla skriti svoje suze vidjevši kako se hrvatska i sirijska djeca druže i plešu tijekom diskovečeri koje su bile organizirane svaku večer.

– Bog će nagraditi svakoga tko je sudjelovao u organizaciji dolaska naše djece u Hrvatsku. Vidite njihov osmijeh i suze radosnice? Pogledajte tu djecu, koja su izgubila ili oba ili jednog roditelja, kako se vesele, plešu i barem na trenutak zaborave svoj gubitak najmilijih. Prekrasno je vidjeti ih u kolu s djecom iz Hrvatske kako zajedno plešu i na hrvatsku i na arapsku muziku te ruše sve barijere – govori Salwa ne skrivajući svoju sreću zbog djece.

Tridesetpetero djece, siročadi, stigli su iz raznih dijelova Sirije. Najveću zaslugu za njihov dolazak ima Đurđa Adlešič, predsjednica udruge Hrvatska pomaže, koja već dvije godine radi na realizaciji ovog vrijednog projekta:

“Drago mi je da smo konačno uspjeli djecu iz Sirije dovesti u Hrvatsku kako bi malo zaboravili na svoje patnje i tugu”, govori Đurđa Adlešič ističući kako je veliko zadovoljstvo vidjeti da su se stvorila tolika nova prijateljstva i to što Hrvatska ima priliku pomagati i drugima s obzirom na to da je Hrvatska također prošla pakleni rat.

“Nije bilo lako realizirati projekt dolaska sirijske djece u Hrvatsku. Moram zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji dolaska djece, od ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ureda premijera Andrije Plenkovića, Grada Zagreba, Crvenog križa i Ine“, kazala je Đurđa Adlešić najavivši kako akcije ne prestaje i kako će iduće godine ponovno dovesti sirijsku djecu na ljetovanje u Hrvatsku.

Sirijska djeca bila su jako zainteresirana za sve što im je bilo ponuđeno u programu. Naravno, najvažnije je bilo kupanje, slijedio je nogomet, badmington, stolni tenis... pa sve do raznih predavanja, poput onog o minama i pružanju prve pomoći.

“Nikada neću zaboraviti ovo ljetovanje. Bilo je predivno. Vraćam se u Siriju bogatiji za puno prijateljstva koje sam ovdje stekao”, govori 14-godišnji Ishak koji je u ratu u Siriji izgubio oca.

Život kakav žive sva djeca

“Nisam znao plivati, a sad mislim da mogu na Olimpijadu”, kroz smijeh govori Ishak ističući kako je, osim igranja, puno naučio o i prvoj pomoći.

“Sada znam dosta novih stvari, kako pomoći nekome u nevolji iako se nadam da mi neće trebati. Hvala Hrvatskoj i svim Hrvatima koji su nam omogućili tako lijepo i nezaboravno ljeto”, naglašava. A sve koji su ih vidjeli posebno su potresli crteži koje su ova djeca ostavila na dar zemlji koja ih je ugostila, a koji svi od reda pozivaju na mir. Naime, na gotovo svim crtežima su ruke pomirenja, golubovi mira, hrvatska i sirijska zastava...

Rima ima 14 godina i crtanje joj je hobi, nacrtala je isprepletene ruke iznad kojih je maslinova grančica te dvije zastave, hrvatsku i sirijsku, s tim da je ova druga oblivena krvlju.

“Dosta nam je rata, razaranja i stradanja. Želimo mir i želimo živjeti kao sva druga djeca na svijetu, bez zvukova granata i aviona”, govori Rima, koja je izgubila oca u borbama protiv terorističke organizacije Islamske države u provinciji Raka.

“Želimo se družiti s ostalom djecom, pjevati i plesati, putovati, a ne da samo očekujemo kada će nam javiti tko nam je ubijen”, tužnim glasom govorila je Rima.

Koliko su sirijska djeca željela da se njihov glas za mir čuje dokazuju i pjesme koje su pripremili za goste koji su ih posjetili u Novom Vinodolskom. Naime, u posjet su im došli savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mato Granić, kao i savjetnik premijera Andrije Plenkovića Marko Milić, Zrinka Matić, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, ravnatelj Crvenog križa Petar Penava, a oni nisu ostali ravnodušni na izvedbu sirijske djece.

Osim osjećajnih pjesama koje govore o stradavanju djece koje žele mir i njihovih tradicionalnih plesova, sirijska su djeca priredila pravo iznenađenje, hrvatski dalmatinski narodni ples koji su naučili čim su saznali da putuju u Hrvatsku. Prije povratka u Siriju, djecu je u Banskim dvorima primio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, koji im je uz simbolične darove poželio sreću i mir u njihovoj zemlji.

1/2
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije