Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJU I SMETNJE U PROMETU

Arktički hladni zrak stigao do Europe: U Britaniji očekuju najhladniju noć ove godine

Spring weather Mar 7th 2023
Foto: Danny Lawson/PRESS ASSOCIATION
1/4
07.03.2023.
u 15:17

Radi se o arktičkom zraku koji se kreće prema Otoku, a glasnogovornik Meteorološke službe Grahame Madge kazao je kako bi ''temperature mogle biti puno, puno niže nego što očekujemo u ovo doba godine''

Noć s utorka na srijedu mogla bi biti najhladnija noć ove godine u Velikoj Britaniji, najave su britanskog Meteorološkog zavoda, a temperature bi mogle dosezati i 15 Celzijevih stupnjeva ispod ništice. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva tim je povodom izdalo upozorenja o snijegu i ledu za velike dijelove Engleske, Walesa i Sjeverne Irske, prenosi Sky News

 

Radi se o arktičkom zraku koji se kreće prema Otoku, a glasnogovornik Meteorološke službe Grahame Madge kazao je kako bi ''temperature mogle biti puno, puno niže nego što očekujemo u ovo doba godine''. ''Očekujemo kako će takvi uvjeti vladati najmanje do vikenda, a moguće i duže'', dodao je. Žuto upozorenje trenutno vlada za navedena područja što znači da se očekuje jak snijeg i poledica, a moguće je i da će doći do manjih prekida struje. Uz to upaljeno je i upozorenje trećeg stupnja s 90 postotnom vjerojatnošću za jako hladnim vremenom, ledenim uvjetima i jakim snijegom. 

Dijelovi Velike Britanije već su se ovoga utorka probudili pod snježnim pokrivačem, a dijelovi Aberdeenshirea u Škotskoj već sada su iskusili poremećaje u prometu. Lokalni mediji tako su izvijestili kako su inače prometne ulice trenutno relativno prazne, a neke od njih čak su i neprohodne zbog jakog snijega koji je pao. Zbog jakog snijega u istom su gradu zatvorene i najmanje 62 škole, dok će nastava u drugima započeti nešto kasnije.

 

Toplije u Hrvatskoj

Sličan scenarij pogodio je i Hrvatsku krajem veljače kada su na gotovo jedan dan bile zatvorene sve prometnice koje su povezivale Dalmaciju s unutrašnjosti zbog jakog snijega, a neki vozači zapeli su u prometu. Ipak, desetak dana kasnije ne zasad se ne očekuju zimski uvjeti kakvi su vladali već se očekuje postupno zatopljenje. Kiša se tijekom srijede očekuje u prvom dijelu dana, a ponajprije na Jadranu i u gorju, dok će puhati umjereni do jaki jugozapani vjetar. Minimalna temperatura, napominje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), iznosit će od 3 do 8 Celzijeva stupnjeva u unutrašnjosti te od 7 do 11 Celzijevih stupnjeva na Jadranu, dok će maksimalna dnevna temperatura tijekom sutrašnjeg dana iznositi između 13 i 17 Celzijevih stupnjeva. 

Iako za utorak nisu izdana nikakva upozorenja, za veći dio Jadrana te liku i Gorski kotar za srijedu je izdano žuto upozorenje. Meteoalarm upaljen je zbog jakog juga koje se očekuje, a čija bi brzina na udare mogla iznositi i do 75 hm/h.

>> VIDEO I Hrvati u trendu: Na poslu daju minimum, prekovremeni rad ih ne zanima. Svaki 10. razmišlja o inozemstvu

Komentara 1

MA
marinalučica
15:11 07.03.2023.

Pa to je uobičajena izmjena globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. How dare you!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije