Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Položeni vijenci

Otkriveno spomen-obilježje masovne grobnice u Jelašu

Spomen obilježje masovne grobnice u Jelašu (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/5
14.10.2013.
u 16:36

Ante Gliba, sin Tome Glibe, i ministar branitelja Predrag Matić otkrili su danas u Jelašu, nedaleko od Vukovara, spomen-obilježje masovne grobnice.

Ante Gliba, sin Tome Glibe, i ministar branitelja Predrag Matić otkrili su danas u Jelašu, nedaleko od Vukovara, spomen-obilježje masovne grobnice. U toj šumi je tijekom 2001. godine ekshumirano ukupno devet tijela, od kojih tri iz pojedinačnih, a šest iz masovne grobnice. Tijela su ekshumirana iz grobnica koje su se nalazile u blizini nekadašnjeg restorana u šumi Jelaš. Među njima su tri branitelja i šest civila. Iz masovne grobnice ekshumirani su Tomo Gliba, Tomislav Ivković, Pavao Vrančić dvije NN osobe. Iz pojedinačnih grobnica ekshumirani su Tomislav Karačić, Mato Sabljak i jedna NN osoba.

– Moj suprug Mato odveden je iz sela 14. studenog 1991 godine i onda ubijen. Tijelo mu je pronađeno slučajno dok je u šumi radio bager i kada je naišao na ljudske kosti, rekla je Mihaela Sabljak dodajući kako je ipak zadovoljna jer sada ima gdje otići i zapaliti svijeću. – Ti su ljudi ubijeni samo iz osvete, jer su oni plaćali svaki njihov neuspjeh u agresiji na Vukovar. Oprostiti im sigurno možemo, ali neka se zapitaju hoćemo li to i zaboraviti, rekao je Matić. Podsjetio je i da je ovo 62. crni obelisk dosad otkriven te da je od ukupno 148 masovnih grobnica, koliko ih je pronađeno u Hrvatskoj, obilježeno njih 107. Samo je na području Vukovara i okolice 55 masovnih grobnica. Vijence su položila i izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, HBOR-a, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te načelnici općina Tompojevci, Lovas i Tovarnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije