Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUGODNO OTKRIĆE!

Pronašao račun od lani i usporedio cijene s današnjim: Jedna namirnica poskupila čak 150 posto!

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
05.12.2022.
u 09:41

Skuplji su i mlijeko, sir, tjestenina, šećer, ulje, ocat, kava. Račun za namirnice prošle godine iznosio je 902 kune, sad je pak bio 1133 kune, što je 230 kuna više ili čak 25,6 posto skuplje!

Odlazak u trgovinu za veliku većinu Hrvata postao je izvor nelagode, pogotovo zbog rastuće inflacije koje su se prelile na cijene svakodnevnih proizvoda. Državni zavod za statistiku, naime, objavio je da je inflacija čak 13,2 posto.

Reporter Dnevnika Nove TV pronašao je račun iz prosinca prošle godine, na kojem je nalazi čak 40 različitih artikala koje je tada platio 902 kune. Otišao je u istu trgovinu s popisom istih namirnica, te se pokazalo da je 11 od 40 artikala poskupjelo je više od 50 posto.

Limun je najviše poskupio i to za 150 posto, dok se na drugom mjestu našao kruh sa sjemenkama koji je poskupio čak za 10 kuna od lani. Štapići su poskupili 100 posto, pasirana rajčica 80 posto. Platio je kilogram svinjskog filea više od 70 posto više nego lani, a cijene više od 50 posto su otišli i petit keksima, jogurtu, smrznutim mahunama i jajima.

Photo: Jim Vondruska/REUTERS
Foto: Jim Vondruska/REUTERS

Iako je Vlada snizila PDV na higijenske uloške, cijena dnevnih uložaka porasla je za 27 posto, a noćnih za 54 posto. Skuplji su i mlijeko, sir, tjestenina, šećer, ulje, ocat, kava. Račun za namirnice prošle godine iznosio je 902 kune, sad je pak bio 1133 kune, što je 230 kuna više ili čak 25,6 posto skuplje!

"Ono što je najgore od svega jest što su usporedno s prehrambenim artiklima rasle i sve druge cijene, a plaće i mirovine to sasvim sigurno ne mogu dostići. Bit će udar i na samim blagdanima", rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Dnevnik.

Dobre vijesti za vozače? Gorivo od utorka moglo bi biti znatno jeftinije

 

Komentara 6

SA
sanikol
10:04 05.12.2022.

Trgovci su došli na svoje. Jednostavno koriste priliku za pljačkanje. Podložak za teglu za cvijeće u robnoj kuću u centru grada u Ilici, košta 25,5 kuna. To je nevjerojatno. U prodavaonici na Dolcu koštao je 8,5 kuna (doduše 1 cm 1 cm u promjeru manji). To je ono kada trgovci lažu da rade s minimalnim-neizdrživim maržama..

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
12:21 05.12.2022.

Odlazak u trgovinu za veliku većinu Hrvata postao je izvor nelagode, jer znaju da imaju Balkansku i malu platu, svoji su na svome u svojoj neimaštini i žele biti za dom i kupovinu a ustvari su za glad i smrzavanje spremni.

TA
tabula
18:17 05.12.2022.

Limun je poskupio zbog nafte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije