Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred policijom

Osuđen zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu: Htio sam biti u središtu pozornosti i provocirati

Bleiburg
Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Ilustracija
01.08.2019.
u 12:52

Ispričao se policiji i ostalima koje je povrijedio tim činom. 48-godišnjak, koji je u pritvoru od svibnja, neprestano je ponavljao kako nije bio svjestan posljedica svog ponašanja

Hrvatski državljanin osuđen je na sudu u Klagenfurtu na 18 mjeseci zatvora, od čega dva bezuvjetno, zato što je na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu digao ruku u tzv. pozdrav Hitleru. Po završetku događaja, kad su sudionici krenuli prema autobusima, optuženi se okrenuo i pred austrijskom policajkom dignuo ruku u nacistički pozdrav.

Na sudu se muškarac pravdao time da je pretjerao s alkoholom, što je pokazao alkotest koji je izmjerio čak tri promila alkohola.

– Htio sam biti u središtu pozornosti i provocirati. Nisam razmišljao normalno – prenose njegove riječi. Dodao je kako u Hrvatskoj pozdrav Hitleru "ne bi bio shvaćen tako ozbiljno", ali da je svejedno "velika, velika glupost".

Ispričao se policiji i ostalima koje je povrijedio tim činom. Muškarac, 48-godišnjak, koji je u pritvoru od svibnja, neprestano je ponavljao kako nije bio svjestan posljedica svog ponašanja.

Njegov odvjetnik Günther Clementschitsch branio je klijenta kazavši kako je ovaj došao na komemoraciju kako bi izašao iz kolotečine i monotonije. Njegov čin nije politički motiviran već izazvan frustracijom, no da ga to ne abolira od odgovornosti.
Za državnog odvjetnika postupak hrvatskog državljanina bio je namjerna provokacija austrijskih organa, dok mu je olakotna okolnost ta što je priznao djelo. Sudac Gernot Kugi smatra da je presudom zadovoljen i preventivni element jer "komemoracija u Bleiburgu ima veliku vidljivost".

Ključne riječi

Komentara 83

DU
Deleted user
13:35 01.08.2019.

Cuj 3 promila alkohola,,,pa jel ovaj isao na misu ili lokat tamo????

GA
Gastarbeiter2
14:26 01.08.2019.

Opa....pravna država funkcionira. Razlika između Austrije i Hrvatske je da su Austrijanci naučili lekciju iz povijesti...za razliku od nas!

UM
Umjereni
13:11 01.08.2019.

Dakle, zlostavljač koza se brani time da taj pozdrav u Hrvatskoj ne bi bio shvaćen tako ozbiljno. I potpuno je u pravu. Čovjek je Austrijancima lijepo objasnio iz kakve propale banana države dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije