Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatražio očitovanje od službi

Ostojić o aferi SMS: Ovo zaslužuje ozbiljnu sjednicu i odgovore

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.05.2019.
u 11:31

Kada dobije sva tražena očitovanja, dodaje Ostojić, plan mu je o toj točki raspravljati na Odboru, no za sazivanje tematskih sjednica potreba mu je suglasnost dijela odbora, pa, naglašava, ne ovisi samo o njemu hoće li se SMS afera naći i na njihovu dnevnom redu

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražit će očitovanje nadležnih službi zbog informacija kako je Franjo Varga planirao nadzirati ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Čudi ga da predsjednica RH i premijer i dalje tvrde da neće sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost unatoč svim informacijama o potencijalnim ugrozama sustava kroz aferu SMS.

– Zatražit ću očitovanje od strane nadležnih službi. Moram istaknuti da je od listopada prošle godine Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uključen u traženje informacija od nadležnih tijela, ne samo od MUP-a nego i DORH-a i sigurnosnih službi. Prije svega oko curenja podataka iz istrage, ali jednako tako i svih ostalih detalja. Suđenja su nejavna, a zapravo imamo informacije koje izlaze u pojedinim tjednicima i dnevnim novinama. Ono što ja sa svoje strane moram reći jest da smo i tada tražili i da inzistiramo na tim očitovanjima ali, nažalost, s javnosti ne mogu podijeliti podatke iz tih informacija jer je sve klasificirano i dostupno je samo članovima odbora – kaže Ostojić.

Kada dobije sva tražena očitovanja, dodaje, plan mu je o toj točki raspravljati na Odboru, no za sazivanje tematskih sjednica potrebna mu je suglasnost dijela odbora pa, naglašava, ne ovisi samo o njemu hoće li se SMS afera naći i na njihovu dnevnom redu.

Iznenadilo ga je čuti od premijera, a sada i predsjednice RH, da neće sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

– Oni smatraju i javno kažu da nemaju informaciju o tome što se događa. To vam je sigurnost i povjerenje kad čujete od premijera koji je nadležan za sve službe koje ga trebaju informirati, da on nema informaciju. Možda sam ja bolje informiran nego gospodin premijer. Zasigurno ovo zaslužuje ozbiljnu sjednicu i ozbiljne odgovore. Mi gledamo jednu sapunicu koja služi za unutarstranačke obračune. U tijeku je kampanja, signali se šalju, pretpostavljam da to treba upravo tako gledati. Mislim da DIP treba ovdje intervenirati jer previše je tih unutarnjih sukobljavanja koji se koriste u izbornim procesima – drži Ostojić.

Čak i sami HDZ-ovci, nastavlja, govore o korištenju institucija za unutarstranačke obračune, što bi svakako, vjeruje, trebalo istražiti.
Upitan koliko je zadovoljan suradnjom s institucijama kao šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ostojić uzvraća kako mu sigurnosne službe žurno odgovaraju na upite.

– A što se tiče MUP-a, navest ću podatak da odbor ima već 55. sjednicu, a ministar Božinović još nije bio ni na jednoj sjednici. To govori koji je odnos prema parlamentarnom nadzoru, tijelu koje treba nadzirati rad policije – zaključuje Ostojić.

Video: Policija pretražuje kuću Franje Varge

Komentara 7

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:34 08.05.2019.

ako im je prošlo spaljivanje referendumskih listića i skupina Borg ovo sa SMS nije vrijedno komentara

Avatar MK
MK
13:35 08.05.2019.

Ja bi volio da otvorimo istragu o izjavi "neka Migranti, tek na jesen dok zavrsi turisticka sezona, krenu duz obale Balkanskom rutom" - s'obzirom da je to izgovorio zastupnik Hrvatskog Sabora Ranko Ostojic pocetkom proljeca 2018 1.) koji uopce nije dio izvrsne vlasti "problem diobe vlasti!" 2.) da je to protuzakonito (Hrvatski Zakoni, Dublin, Schengen) 3.) to se na kraju i dogodilo da je dionica uz obalu proradila na jesen 2018 - zbog cega smo imali i razne incidente duz Granice...

KI
kilkenny
12:35 08.05.2019.

I tak... tko je crtao svastiku na Poljudu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije