Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'curenje' podataka

Varga nakon ispitivanja pušten kući, pretražit će mu oduzetu elektroničku opremu

Franjo Varga odlazi na ispitivanje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/19
07.05.2019.
u 18:26

Informatički stručnjak Marko Rakar komentirao je za Večernji list je li uopće moguće samo tako nadzirati državni vrh

Završio je pretres kuće Franje Varge, a istražitelji su izveli i njega te sjeli u automobil zagrebačkih registracija i napustili ulicu Matije Gupca u Belišću. Varga je priveden u Osijeku u policijski USKOK na ispitivanje u svojstvu osumnjičenika, a nakon ispitivanja, na kojem je bio bez odvjetnika, pušten je kući oko 18 sati, potvrdili su nam iz policije. O rezultatima današnje pretrage obiteljske kuće te ispitivanju osumnjičenika policija će obavijestiti nadležno Državno odvjetništvo u Zagrebu, a krim istraživanje se nastavlja u smislu pretraga elektroničke oprema koja je oduzeta.

Pretraga obiteljske kuće Franje Varge obavljala se po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, i to zbog "curenja" podataka iz ranijeg kriminalističkog istraživanja, a koje se odnosi na praćenje mobilnih komunikacija, između ostalih, načelnice općine Lovreć Anite Nosić  – što je navodno tražio Milijan Brkić – te atraktivne brinete A. V., što je navodno tražio Brkićev brat Jozo.

One su bile dvije od četiri žrtvi afere u kojoj se za špijuniranje sumnjiče zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, njegov brat Jozo Brkić, Blaž Curić, kum i bivši Brkićev suborac, te Franjo Varga, nekadašnji informatičar MUP-a. Tijekom istrage svi oni su upozoreni da se postupak, proveden po nalogu Općinskog državnog odvjetništva, proglašava tajnim. Kako su informacije ipak procurile u javnost, o čemu je prvi pisao Nacional, sada se sumnja da ih je upravo Varga dao medijima.

Stoga je MUP priopćio kako se "sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi. Policijski službenici Ravnateljstva policije, na temelju naloga nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, provode kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom starim 37 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Odavanje službene tajne“ iz članka 300. Kaznenog zakona i „Povreda tajnosti postupka“ iz članka 307. Kaznenog zakona".

Po završetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima provedenih radnji bit će obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu" – navodi MUP. 

Informatički stručnjak Marko Rakar komentirao je za Večernji list je li uopće moguće samo tako nadzirati državni vrh:

– Sve što smo dosad čuli i mogli iščitati o tom "praćenju" svodi se na to da su Varga i društvo nekako došli u posjed korisničkih imena i zaporki e-mail računa tih osoba. Tako da nije riječ o tome da su nekoga pratili ili prisluškivali nego su se jednostavno ulogirali u njihove korisničke račune i čitali što tamo piše, eventualno su u času kada su imali fizički pristup uređajima instalirali neku prikrivenu aplikaciju koja bi potom dojavljivala lokaciju i sadržaje te s kime se nešto komuniciralo. No, ako je ova tvrdnja iz Nacionalovih izvora točna, to znači da su na raspolaganju imali opremu koja je rezervirana isključivo za policiju i obavještajne službe, a uz pomoć koje su mogli napraviti takvo presretanje telekomunikacijskog prometa. Već sama činjenica da posjeduju takvu opremu krajnje je problematična i upitno legalna, a ako je točno da su doista prisluškivali ili presretali podatkovni promet premijera ili ministra unutarnjih poslova, onda se radi o prvorazrednoj špijunskoj situaciji kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti – kaže Rakar dodavši – ako je ovo točno, što je meni i dalje teško povjerovati, onda imamo posla s vrlo, vrlo ozbiljnom razinom kriminala koja traži maksimalno oštru i brzu reakciju, što politike što pravosuđa.

Snimila Suzana Lepan Štefančić

Na pisanje Nacionala priopćenjem je reagiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova:

"Uvažavajući činjenicu da se radi o aktualnom kriminalističkom istraživanju koje provodi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, nismo u mogućnost u javnosti iznositi dinamiku i taktiku te pojedinosti samog kriminalističkog istraživanja kao niti pojedinosti o uključenim osobama.

Policija je o svim saznanjima i dokazima do kojih je došla pretragama pokretnih stvari u ovom kriminalističkom istraživanju izvijestila nadležno državno odvjetništvo. 

Također, u slučajevima u kojima je policija tijekom pretraga pokretnih stvari utvrdila potreban stupanj sumnje, podnijete su kaznene prijave protiv konkretnih osoba", navodi MUP. 

Pogledajte i video: Varga i Curić pušteni na slobodu

Komentara 28

RE
Rex
11:29 07.05.2019.

Čorak.........pa sad je prekasno za pretragu,osim ako u medjuvremenu nisu što podmetnuli

RE
Rex
18:46 07.05.2019.

A ja bih priču okrenuo tako da treba donesti zakon po kojem je novinar dužan reći izvor povjerljivih imformacija,jer ako svecenik mora odati ispovjednu tajnu ako se radi o kaznenom djelu,a "usrani"novinar ne mora.........zato se i povjerljivi podaci iz itraga i prodaju

Avatar anlaser
anlaser
12:25 07.05.2019.

"ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi. " ,a od kuda njemu podaci iz istrage protiv njega i ostalih ? Mafija u MUP-u i dalje rovari a podaci ne da cure nego teku kao rijeka i ne vidi se kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije