Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
previše nepopunjenih mjestiju

Divjak: Kvote na sveučilištima su prevelike, to nije realno

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
23.09.2019.
u 14:22

To bi u konačnici omogućilo i da se upisuju zanimanja s kojima oni kasnije imaju šanse na tržištu rada. Kazala je i kako će njeno ministarstvo nastaviti s radom na pripremi kvalitetnih programskih ugovora koje potpisuju sa sveučilištima.

Komentirajući loše rezultate državne mature u srednjim školama ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako i oni, kao i veliki broj praznih mjesta na fakultetima, pokazuju kako se neke stvari trebaju mijenjati.

-I da su svi oni koji su izašli na državnu maturu položili opet bi ostalo šest do sedam tisuća nepopunjenih mjesta jer su upisne kvote na fakultetima jednostavno prevelike. Rezultati mature su donekle utjecali na broj ali već i ako gledate podatke koliko učenika završava srednje škole i da su svi i odlučili ići na fakultete kvote ne bi bile popunjene - rekla je Divjak.

Ukazala je kako radi takvih pokazatelja očekuje puno veću odgovornost na razini sveučilišta i visokog obrazovanja kako bi planiranje, a samim tim i upisne kvote, bile realne. To bi u konačnici omogućilo i da se upisuju zanimanja s kojima oni kasnije imaju šanse na tržištu rada. Kazala je i kako će njeno ministarstvo nastaviti s radom na pripremi kvalitetnih programskih ugovora koje potpisuju sa sveučilištima.

-Tu komuniciramo koji su to nacionalni ciljevi koje želimo ostvariti i koji su rezultati koje želimo ostvariti i onda ako su ciljevi i rezultati ostvarivi odnosno ostvareni, ta sveučilišta dobiju povećana sredstva. Odlukom Vlade od prošle godine programska sredstva povećana su za 20 posto. Ugovori su već potpisani s dva sveučilišta te svim veleučilištima i institutima dok je pet sveučilišta završilo pregovore te se čeka njihova odluka o potpisivanju ugovora - rekla je Divjak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije