Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Kvote na sveučilištima su prevelike, to nije realno

To bi u konačnici omogućilo i da se upisuju zanimanja s kojima oni kasnije imaju šanse na tržištu rada. Kazala je i kako će njeno ministarstvo nastaviti s radom na pripremi kvalitetnih programskih ugovora koje potpisuju sa sveučilištima.
23. rujna 2019. u 14:22 0 komentara 571 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Komentirajući loše rezultate državne mature u srednjim školama ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako i oni, kao i veliki broj praznih mjesta na fakultetima, pokazuju kako se neke stvari trebaju mijenjati.

Ilustracija Zabrinjavajuće Na fakultetima ostalo više od 11 tisuća slobodnih mjesta: 'Kvote treba smanjiti'

-I da su svi oni koji su izašli na državnu maturu položili opet bi ostalo šest do sedam tisuća nepopunjenih mjesta jer su upisne kvote na fakultetima jednostavno prevelike. Rezultati mature su donekle utjecali na broj ali već i ako gledate podatke koliko učenika završava srednje škole i da su svi i odlučili ići na fakultete kvote ne bi bile popunjene - rekla je Divjak.

Ukazala je kako radi takvih pokazatelja očekuje puno veću odgovornost na razini sveučilišta i visokog obrazovanja kako bi planiranje, a samim tim i upisne kvote, bile realne. To bi u konačnici omogućilo i da se upisuju zanimanja s kojima oni kasnije imaju šanse na tržištu rada. Kazala je i kako će njeno ministarstvo nastaviti s radom na pripremi kvalitetnih programskih ugovora koje potpisuju sa sveučilištima.

UPISI NA FAKULTETE Radiologija i medicina popularne i na jesenskom roku

-Tu komuniciramo koji su to nacionalni ciljevi koje želimo ostvariti i koji su rezultati koje želimo ostvariti i onda ako su ciljevi i rezultati ostvarivi odnosno ostvareni, ta sveučilišta dobiju povećana sredstva. Odlukom Vlade od prošle godine programska sredstva povećana su za 20 posto. Ugovori su već potpisani s dva sveučilišta te svim veleučilištima i institutima dok je pet sveučilišta završilo pregovore te se čeka njihova odluka o potpisivanju ugovora - rekla je Divjak. 

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.