Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo iz mesnice

Osječanka šokirana postupkom prodavačice: Nisam još čula da netko to radi

mesar, mesnica
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
23.08.2018.
u 09:55

Žena je dio računa htjela platiti lipama, no prodavačica u mesnici rekla joj je da ih ne prima

Neugodno iskustvo doživjela je jedna Osječanka u mesnici u kojoj redovito kupuje kada je htjela platiti račun.

– Kupila sam određene mesne proizvode, a kad sam došla na blagajnu i kad mi je prodavačica rekla iznos računa, posegnula sam za novčanikom u namjeri da joj dam kovanica koliko treba. Iznos je bio 51,28 lipa, no kad sam počela brojiti lipe, rekla mi je da ne tražim, jer ona lipe ionako baca! Bila sam šokirana, no i dalje sam inzistirala na plaćanju. Uzela ih je, ali nije ih stavila u blagajnu, nego ih je ostavila sa strane. Ovo je prvi put da sam čula takvo što, da netko baca novac – ispričala je za Glas Slavonije ova Osječanka.

Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača, kaže kako je smanjivanje vrijednosti novca apsolutno neprihvatljivo, bez obzira na to o kojim se apoenima radi. Dodaje kako kupcima uvijek sugerira inzistiranje na povratu čak i jedne ili dvije lipe i prodavači su, kaže, dužni to poštovati.

– Kad se to zbroji na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini, to nije malo novca. O kojem god iznosu novca govorili, prodavači su ga dužni primiti, odnosno kupcu vratiti iznos koji mu pripada. Mi potrošačima upravo uvijek to sugeriramo, a da netko baca novac, to još nisam čula, no svakako ne preporučujem – kaže ona.

Osim što je neobično da netko baca lipe, to je i kažnjivo djelo. Naime, prema članku 4. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, tko na javnome mjestu namjerno uništi, ošteti ili omalovažava domaći novac u optjecaju, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana.

>> Imate li vi sličnih iskustava iz trgovina? Podijelite ih s nama na javi@vecernji.hr.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar rubinet
rubinet
13:37 23.08.2018.

U Dubrovniku,u velikom trgovačkom lancu, puno cijena je na 99.lipa..npr. 15.99 kn..kupac plati novčanicom od 20 kuna,blagajnica vrati 4 kune... ...Ne daj Bože zapitati : Gdje je 1 lipa? Tada blagajnica bijesno vrati 5 lipa ,a u sebi ti opći s materom...Gdje je porezna uprava? Diraju male,a ne smiju se dirnuti u velike...

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
10:05 23.08.2018.

Lipe su u ovom slučaju svakako diskriminirane u odnosu na kune 😂

PO
portugisac
11:16 23.08.2018.

U njemačkoj ostaviš trgovki 1 cent ona će te prvo čudno pogledati zatim zahvaljivati i klanjati se. Dođeš kasnije na blagajnu i fali ti 1 cent, ako nemaš promijeniti će ti i 100 eura samo da platiš taj 1 cent. Zato se čudim svima onima koji omalovažavaju našu valutu. Tko nam je kriv što je sami obezvređujemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije