Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezabilježen incident

Orbanov glasnogovornik izbačen iz sobe Vijeća EU zbog neprimjerenog tvitanja

eu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.12.2019.
u 15:47

Finski predsjedatelji zamolili su glasnogovornika mađarske vlade Zoltana Kovacsa da napusti prostoriju i da se njegova država ispriča zbog toga što je Kovacs uživo na Twitteru prenosio i komentirao sadržaj rasprave iza zatvorenih vrata

Vijeće za opće poslove EU na današnjoj, posljednjoj sjednici prije početka hrvatskog predsjedanja, obilježio je dosad nezabilježen incident: finski predsjedatelji zamolili su glasnogovornika mađarske vlade Zoltana Kovacsa da napusti prostoriju i da se njegova država ispriča zbog toga što je Kovacs uživo na Twitteru prenosio i komentirao sadržaj rasprave iza zatvorenih vrata.

Rasprava se vodila oko kaznene procedure protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava. Bilo je to svojevrsno saslušanje tijekom kojeg su predstavnici drugih država članica ispitivali predstavnika Mađarske o spornim točkama, a to su sloboda pravosuđa, medijske slobode i akademske slobode u Mađarskoj.

Ali nikad se, kao danas, nije dogodilo da sve to uživo curi na Twitter i to uz neugodne komentare koji su napadački prema ostalim državama članicama.

“Šveđani su, naravno ‘zabrinuti’, ali umjesto da postave pitanje oni, kao i obično, drže lekciju iz demokracije”, glasi jedan primjer Kovacsevog prijenosa uživo na Twitteru. U jednom trenutku objavio je i fotografiju zaslona TV ekrana u sobi, s likom neke gospođe i komentarom da predstavnica Belgije izgleda kao da joj je dosadno. 

Čak je i Slovenija zabrinuta… zbog zakona o medijima. Nema veze što smo zatvorili taj slučaj s Komisijom još 2011. godine. Ako postoji zemlja koja ima potvrdu da joj je medijska regulativa usklađena s propisima EU, onda je to Mađarska”, komentirao je Kovacs. Pa je prozvao i Njemačku koja je zabrinuta zbog protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) iz Budimpešte.

“CEU ne bi uopće moglo postojati u mnogim saveznim pokrajinama u Njemačkoj. To nije problem za Njemačku, ali je problem u slučaju Mađarske?”, napisao je.

Pa je malo udario i po Nizozemskoj: “U Nizozemskoj uopće ne postoji Ustavni sud. Trebamo li biti zabrinuti”, provocirao je Kovacs na Twitteru dok je sastanak iza zatvorenih vrata u Vijeću EU trajao.

Glasnogovornik Orbanove vlade uporno je opisivao ostale države članice EU kao pripadnice “Sorosevog orkestra”. Na Twitteru mu je odlučio odgovoriti njemački državni tajnik Michael Roth:

“Dragi gospodine državni tajniče, ja nisam glazbenik, nažalost ne. Samo sam običan političar s jasnom predanošću europskim vrijednostima”, napisao je Roth.

“Dobrodošli u klub, g. Roth. Svi smo mi za europske vrijednosti. Ali jeftine su to parole. Recite mi: što se danas dogodilo s pravilima procedure”, odgovorio mu je Kovacs. Proceduralna pravila sastanka su, po njemu, prekršena i saslušanje se pretvorilo u “farsu”, napisao je i upitao se “gdje je uopće smisao u sudjelovanju u raspravi poput ove”.

U polustoljetnoj povijesti Vijeća EU vjerojatno nije bilo sličnog primjera javnog prijenosa netrpeljivosti jedne države članice prema drugim državama članicama koje sudjeluju u raspravi iza zatvorenih vrata. 

Komentara 4

JO
jorgen
19:46 10.12.2019.

Ajde napokon da netko kaže ISTINU o FARSI kakva je tzv. "Vijeće EU" - nedemokratsko tijelo kojim doslovno upravlja Soroš! Ne vjerujete? Provjerite koliko puta su se članovi sastali s istim te koliko puta je protivno apsolutno svim procedurama utjecao na javne dužnosnike EU!

ST
stomugromova
06:57 11.12.2019.

Da li se i drugarica Pejčnović-Burić sastaje direktno sa Sorošem ili joj njegov agent donosi materijal koji se mora uvrstiti u protokol program sjednice.Sve po demokratskoj korporativnoj diktaturi.

ST
stomugromova
06:54 11.12.2019.

EU i sve njene institucije su nakaradna tijela kojima upravlja lihvarska kabala.Tko je birao tog sotonista Soroša,inače specijalnog agenta Rothschilda ,za kojeg radi ogroman broj korumpiranih EU birokrata ? Te ljude sve treba zatvoriti i suditi im za veleizdaju .Zar se tako predstavlaju EU narodi? Kovacsa su izbacili jer je razotkrio njihov način rada.Godinama melju gluposti o izmišljenim pravima,koja nije nitko birao,nego su nametnuta po agendi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije