Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orban: 'Salvini i ja isto mislimo o migraciji'

- Blizu smo prekretnice europske budućnosti. Danas započinje proces susretanja - kazao je Salvini
28. kolovoza 2018. u 21:05 14 komentara 560 prikaza
Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL

Veliku je prašinu podigao sastanak u Milanu mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika vlade Mattea Salvinija, dvojice najvidljivijih političara u svojim zemljama koji dijele mnoge sličnosti. Mnogi ih smatraju populistima, no oni se čvrsto drže svoje politike.

- Blizu smo prekretnice europske budućnosti. Danas započinje proces susretanja - kazao je Salvini na zajedničkoj konferenciji za novinare najavljujući tako stvaranje bloka država s tzv. suverenističkim vladama.

Matteo Salvini Talijanski tužitelj Salvini pod istragom zbog otmice?

Orban je na sastanku objasnio razliku između dva bloka, onih koji kao Višegradska skupina (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) zagovaraju politiku neprihvata izbjeglica i ostalih.

- Bruxelles kaže, kao i Nijemci, Francuzi i Španjolci, da imaju bolju migrantsku politiku. Mi smo na suprotnoj strani i kažemo da je naš cilj zaustaviti val izbjeglica, a Salvini i ja imamo identično stajalište – rekao je Orban. Neki europski političari misle da se ovom žuto-zelenom vladom Italija svrstala već uz Višegradsku skupinu.

Diciotti IPAK POPUSTIO Salvini dopustio migrantima s Diciottija da se iskrcaju na Siciliji

Nije sastanak ove dvojice populista prošao bez reakcije. I to tolike da je oporbeni lijevi centar organizirao prosvjede protiv toga sastanka, prije svega protiv Orbana, na kojima se okupilo više tisuća osoba, a ekstremisti iz socijalnih centara su crvenu boju krvi, zbog pogibije mnogih migranata, bacili na ulaz mađarskog konzulata u Milanu.

Uz to, nema samo među državama razlika u pristupu pitanju migracija, nego i unutar samih vlada. I čelnik Pokreta 5 zvijezda i drugi potpredsjednik vlade Luigi Di Maio distancirao se od svog saveznika u vladi Salvinija oko susreta s Orbanom i kazao za mađarskog premijera kako “podiže zidove sa žilet žicom i odbija prihvatiti izbjeglice".

Brod razdora Sukob zbog migranata: 'Italija sama sebi puca u nogu', tvrdi EU povjerenik

- Što se mene tiče onaj koji ne pristupi preraspodjeli izbjeglica nema pravo na europske fondove – jasan je Di Maio.

Istog su dana ujutro, zanimljivo, u Rimu razgovarali talijanski predsjednik vlade Giuseppe Conte i njegov češki kolega Andrej Babiš. Conte je pritom objasnio Babišu kako poštuje to što Češka ne želi sudjelovati u preraspodjeli izbjeglica, ali taj sustav “ne treba demonizirati, već je potrebno naći potporu za one koji u njemu sudjeluju i neku vrstu kazne za one koji ne žele sudjelovati u preraspodjeli".

>> Pogledajte video rušenja viadukta u Genovi

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • pp:

    Bravo Salvini i Orban.

  • KaraMarko:

    Zelim svako dobro ovakvim politicarima! Bravo

  • ing-12345:

    Italija si preraspodjelu izbjeglica može objestiti mački o rep. Talijanska mornarica od 2015 godine prevozi imigrante 20 km od libijske obale do 300 kilometara udaljenog talijanskog otoka lampeduze i sada želi svoj kretenizam preraspodjeliti po ostalim članicama EU. No passaran.