Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva sastanka u jednom danu

Orban: 'Salvini i ja isto mislimo o migraciji'

STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL
28.08.2018.
u 21:05

- Blizu smo prekretnice europske budućnosti. Danas započinje proces susretanja - kazao je Salvini

Veliku je prašinu podigao sastanak u Milanu mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika vlade Mattea Salvinija, dvojice najvidljivijih političara u svojim zemljama koji dijele mnoge sličnosti. Mnogi ih smatraju populistima, no oni se čvrsto drže svoje politike.

- Blizu smo prekretnice europske budućnosti. Danas započinje proces susretanja - kazao je Salvini na zajedničkoj konferenciji za novinare najavljujući tako stvaranje bloka država s tzv. suverenističkim vladama.

Orban je na sastanku objasnio razliku između dva bloka, onih koji kao Višegradska skupina (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) zagovaraju politiku neprihvata izbjeglica i ostalih.

- Bruxelles kaže, kao i Nijemci, Francuzi i Španjolci, da imaju bolju migrantsku politiku. Mi smo na suprotnoj strani i kažemo da je naš cilj zaustaviti val izbjeglica, a Salvini i ja imamo identično stajalište – rekao je Orban. Neki europski političari misle da se ovom žuto-zelenom vladom Italija svrstala već uz Višegradsku skupinu.

Nije sastanak ove dvojice populista prošao bez reakcije. I to tolike da je oporbeni lijevi centar organizirao prosvjede protiv toga sastanka, prije svega protiv Orbana, na kojima se okupilo više tisuća osoba, a ekstremisti iz socijalnih centara su crvenu boju krvi, zbog pogibije mnogih migranata, bacili na ulaz mađarskog konzulata u Milanu.

Uz to, nema samo među državama razlika u pristupu pitanju migracija, nego i unutar samih vlada. I čelnik Pokreta 5 zvijezda i drugi potpredsjednik vlade Luigi Di Maio distancirao se od svog saveznika u vladi Salvinija oko susreta s Orbanom i kazao za mađarskog premijera kako “podiže zidove sa žilet žicom i odbija prihvatiti izbjeglice".

- Što se mene tiče onaj koji ne pristupi preraspodjeli izbjeglica nema pravo na europske fondove – jasan je Di Maio.

Istog su dana ujutro, zanimljivo, u Rimu razgovarali talijanski predsjednik vlade Giuseppe Conte i njegov češki kolega Andrej Babiš. Conte je pritom objasnio Babišu kako poštuje to što Češka ne želi sudjelovati u preraspodjeli izbjeglica, ali taj sustav “ne treba demonizirati, već je potrebno naći potporu za one koji u njemu sudjeluju i neku vrstu kazne za one koji ne žele sudjelovati u preraspodjeli".

>> Pogledajte video rušenja viadukta u Genovi

Ključne riječi

Komentara 14

PP
pp
00:06 29.08.2018.

Bravo Salvini i Orban.

KA
KaraMarko
03:13 29.08.2018.

Zelim svako dobro ovakvim politicarima! Bravo

I1
ing-12345
22:11 28.08.2018.

Italija si preraspodjelu izbjeglica može objestiti mački o rep. Talijanska mornarica od 2015 godine prevozi imigrante 20 km od libijske obale do 300 kilometara udaljenog talijanskog otoka lampeduze i sada želi svoj kretenizam preraspodjeliti po ostalim članicama EU. No passaran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije