Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORNICI

Rasprava o zahtjevu za raspuštanjem Sabora: 'Čemu panika, izbori će biti u roku'

Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori
Foto: Neva Zagnec/PIXSELL
1/18
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.02.2024.
u 00:32

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu Kluba SDP-a da se Sabor raspusti. Oporba je zatražila raspuštanje Sabora jer su vladajući prešli crtu u nastojanju da zaštite koruptivna nedjela, dok se u HDZ-u vesele raspravi u kojoj će, kažu, pokazati svu bezidejnost rigidne lijeve oporbe. 

OVDJE PRATITE PRIJENOS:

Tijek događaja:

0:31 - 11 stranaka lijevice u Hrvatskoj saboru i njihov doseg nakon četiri godine je 4-5 tisuća ljudi na prosvjedu, poručio je HDZ-ov Goran Ivanović oporbenim zastupnicima.


20:45 - Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin najavio je rast mirovina i plaća, te besplatne vrtiće, dobije li SDP priliku voditi Hrvatsku. Osigurat će, kaže da mirovine narastu najmanje za 50 posto do kraja mandata, a kroz novu poreznu politiku, u suradnji s poslodavcima, osigurat će i rast plaća.

Izdvajanjem samo jedan posto iz državnog proračuna osigurat ćemo da vrtići budu besplatni za svu djecu, a izdvajanjem daljnjih jedan posto u samo pet godina izgradit ćemo 15 tisuća stanova koji će građanima biti dostupni po normalnim cijenama, najavio je Grbin u raspravi u kojoj je oporba relativizirala Vladine uspjehe, a HDZ ih isticao.  

HDZ i oporba sporili su se i oko subotnjeg prosvjeda lijevih stranaka, broja okupljenih i broja hrvatskih zastava na njemu, kojih je, kažu iz HDZ-a, bilo malo.

Prosvjed je okarakteriziran kao skup radikalne ljevice, kad je radikalna uspjela skupiti ovoliko, zamislite koliko bi skupila ova normalna, kazao je Arsen Bauk (SDP).

Anka Mrak Taritaš (Glas) odbacuje HDZ-ove tvrdnje da su hrvatske zastave bile rijetkost. Vidjela sam ih dosta, ne jednu, dvije, kazala je.

Grbin odgovara da svoj odnos i ljubav prema domovini ne misli nikome pravdati. Možda ih jesam vidio malo više, ali kao što neću brojati krvna zrnca, neću ni zastave, kazao je HDZ-ovim zastupnicima koji su ga prozvali jer je glasovao protiv Zakona o hrvatskom jeziku i zakon nazvao kretenskim.

VEZANI ČLANCI:

Time ste "opalili pljusku" i hrvatskim proljećarima, pa i živućem među nama, Goranu Dodigu, rekla mu je Vesna Bedeković (HDZ), poručivši mu "sram vas bilo, jeste veliki po gabaritima, ali ste sitni i mali političar, po danu pjevate Od Vardara pa do Triglava, navečer Čavoglave“.

Bojan Glavašević (NZ) uzvratio joj je da je taj zakon donesen samo da bi se zapošljavalo lektore i "mlatilo po glavi nacionalističkim floskulama". "Osobito je perfidna činjenica da pola zastupnika ne zna prepoznati hrvatski jezik, za Belostenca misle da je bio major JNA“, ustvrdio je.

Da je taj zakon "kretenski", da kriminalizira narječja, ustrajava Katarina Peović (RF), a tu ocjenu ponavlja i Grbin.

Hrvoje Zekanović (HDS) nije od Grbina dobio odgovor kakav je njegov stav o činjenici da je Sandra Benčić glasovala protiv tog zakona, a podržala deklaraciju o zajedničkom, tj. jugoslavenskom jeziku.

Nakon više od 40 replika, koje su potrajale gotovo dva i pol sata, svoje mišljenje o raspuštanju Sabora još će iznijeti desetak klubova zastupnika i 50-ak zastupnika pojedinačno.

Da bi prijedlog SDP-a, koji podržava većina oporbe, prošao, i Sabor se raspustio, treba dobiti 76 glasova, što je teško ostvarivo, jer pretpostavlja da će se oporbi prikloniti i dio vladajućih zastupnika.


18:44 - Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako je vrijeme da se Hrvatski sabor raspusti i da se ide na izbore, iz HDZ-a mu poručuju kako će izbori biti u roku i kada to većina odluči. „Hrvatskoj je dosta krađe, lopovluka, korupcije, mraka, ako ste tako hrabri onda ćete dignuti ruku za raspuštanje Sabora i da idemo na izbore“, rekao je Grbin vladajućim kolegama u raspravi o oporbenom prijedlogu da se Sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv.

Tvrdi da je Sabor postao potpuno nefunkcionalan, te da Vlada zbog korupcije i potpune nesposobnost, više nije u stanju donositi normalne odluke. Zato, dosta je, vrijeme je da idemo na izbore, ustrajao je Grbin.

Čemu panika, izbori će biti u roku, mog biti od sada do rujna, a bit će kad većina odluči, odgovara mu Tomislav Klarić (HDZ).

Što izbori budu kasnije, duže ćete biti predsjednik stanke, kaže Grbinu HDZ-ov Josip Borić i pita ga može li moralno oštećen, ući u izbornu bitku. Borić, naime, kao i ostali HDZ-ovi zastupnici, apostrofira da Grbin proziva i moralizira, a nikada nije otkrio što je učinio s novcem koje je nezakonito primio od Sabora.

Gdje je sedam tisuća eura koje ste primili, ustrajavao je Josip Đakić, a Grbin mu je odgovorio da je član kriminalne organizacije i da je to sve što o njemu i kolegama oko njega može reći. Institucija je rekla svoje, Povjerenstvo je reklo da je sve u redu, kazao je.

GALERIJA Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori

Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori
1/16

Zazivanju hitnih izbora čudi se i Mladen Karlović (HDZ). Prije tri dana, na izborima za mjesne odbore u Puli, osvojili ste 20 glasova, čujem da ćete na listu za Sabor staviti osobe koje je Zoran Milanović nazvao narikačama, rekao je SDP-ovu zastupniku.

Grbin je među razlozima za raspuštanje Sabora nabrojao i afere HDZ-a unatrag godinu i pol, od afere Ine do izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Znali smo da je (Turudić) mutan, a zadnjih tjedana smo saznali koliko je mračan, sve što smo saznali kod mene je izazvalo strah da takva osoba može obnašati visoku pravosudnu dužnost, izjavio je, čudeći se lakoći Turudićeva laganja.

Ova vlada i većina pokazali su zapanjujuću dozu nesposobnosti,  mi nudimo alternativu koja se sastoji u borbe protiv korupcije, imenovanje neovisnih ljudi, koji znaju svoj posao, kazao je Grbin. HDZ-u je spočitnuo da je njihova Hrvatska, Hrvatska u kojoj nema mjesta za druge i drugačije, a to su, kaže, svi koji misle različito od njih.

Htjeli ste stvoriti Hrvatsku straha, letargije, no to vam nije i neće uspjeti, rekao je SDP-ov zastupnik čije se riječi nisu dojmile HDZ-ovih zastupnika.

Svi zajedno ste nula, ne razumijete interes države, a to je borba za standard svakog građanina, rekla mu je Danica Baričević pa nabrajala sva postignuća aktualne vlade, rast plaća i mirovina, nikad veću zaposlenost i manju nezaposlenost…

Rugala se sova sjenici, SDP optužuje HDZ za korupciju, primijetila je Karolina Vidović Krišto (OiP), pitajući Grbina zar mu mije neugodno nuditi se kao rješenje.

Iako je, u odnosu na sam početak, rasprava o raspuštanju Sabora, izgubila na žestini, i dalje je vrlo polemična, o čemu svjedoči i podatak da je zbog opomena, bez prava na daljnju raspravu, ostalo deset zastupnika.


17:10"Dosta je! Odmah na izbore", stoji na papirima koje na svojim stolovima imaju pojedini članovi oporbe. Tako je, naime, bio nazvan i prosvjed kojeg su u subotu u Zagrebu organizirale lijevo-liberalne oporbene stranke. 

Foto: Internet TV Hrvatskoga sabora/Screenshot


15:50 - "Prešli ste crtu imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i odlučili da zakonom spriječite javnost da sazna za vaša koruptivna nedjela", poručila je Mirela Ahmetović iznoseći stajalište Kluba zastupnika SDP-a u slobodnim govorima. Ocijenila je da vladajući nemaju odgovornost prema hrvatskim građanima, već odgovaraju isključivo Andreju Plenkoviću kako bi bili nagrađeni za svoju poslušnost.

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima. "I zbog toga svega, na sljedećim izborima, kad god oni budu, bit ćete poraženi. Porazit će vas građanke i građani Hrvatske, oni isti koje nazivate radikalima. Oni će vam presuditi", poručila je Ahmetović vladajućima.

Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je da je HDZ domoljublje svezao uz korupciju, dok je istodobno ljevica antikorupciju privezala uz anacionalne politike zbog čega se politika za mnoge građane ponovno svela na izbor manjeg zla. Ocijenila je i da su danas Plenkoviću, umjesto odgovora na konkretna pitanja o korupcijskim aferama, puna usta blaženog Stepinca i hrvatskog jezika. "Prema njima korupcija je neznatna cijena za Stepinčevu rehabilitaciju i jezičnu samosvijest", istaknula je Selak Raspudić.

Antikorupcijski orijentiranima i nacionalno osviještenim građanima poručila je da postoji i treći put koji nije korumpiran i koji nije potkapacitiran, a istodobno nije anacionalan. "Taj politički put predstavlja Most", istaknula je te dodala da je  u ovom sazivu sabora Most brojčano, ali i sadržajno bio najaktivnija i najkonstruktivnija oporba.

Marijana Puljak (Centar, Glas, SiP) istaknula je da oporba mora potaknuti promjene i biti "glas razuma u moru korupcije, glas nade u vremenu beznađa". "Ne smijemo dopustiti da se korupcija nastavi širiti kao tumor koji uništava sve pred sobom. Ne smijemo dopustiti da 'njihovi dečki' preuzmu državu, da afere poput 'Di si radosti' postanu norma, gdje se politička moć koristi za osobne interese na štetu građana", poručila je Puljak. Građane je pozvala da budu aktivni sudionici u borbi za pravedniju, transparentniju i uspješniju Hrvatsku. 

VEZANI ČLANCI:

Borić: Skinut ćemo rukavice u raspravi o raspuštanju Sabora

Josip Borić (Klub zastupnika HDZ-a) odgovorio je Mireli Ahmetović poručivši da jedino ona i predsjednik SDP-a Peđa Grbin trebaju sada strepiti. "Bolje bi vam bilo da razmišljate što vas čeka kada završe izbori", rekao je Borić zastupnici SDP-a referirajući se, kako je rekao, na stanje u toj stranci. Aktualna vlada, istaknuo je, ima rezultate, rastu plaće i mirovine, te podsjetio na vrijeme SDP-ove vlade, kolike su onda bile plaće i kolika su prava oni i ukidali. Rekao je i da će se danas po drugi put u ovom sazivu raspravljati o raspuštanju Sabora.

"Mislim da će ta rasprava biti vrlo vesela i najavljujem da ćemo kao klub intenzivno sudjelovati i skinuti rukavice. Reći ćemo sve što imamo o ovakvoj lijevoj i rigidnoj oporbi, koja je u nedostatku bilo čega smislenoga odlučila pobjeđivati na ulici", rekao je Borić aludirajući na prosvjed prošle subote na Markovu trgu.

GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori
1/64
Ključne riječi

Komentara 12

AF
AfganistanskiHrvat
18:03 21.02.2024.

A raspuštanjem Sabora ja pročitao "pritvaranjem" Sabora.

AK
Aka
19:36 21.02.2024.

....pa gdi buju svi skupa jeli ak se raspuste?

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
20:39 21.02.2024.

Prepirka dokonih prasaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije