Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština Srbije

Oporba traži odgovornost zbog izgubljene "bitke za Kosovo"

jeremic
Davor Puklavec/Pixsell
27.07.2010.
u 08:17

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u svom prvom obraćanju u skupštini da je 55 država „na korak” od priznavanja Kosova, ali da vlada Srbije čini sve kako bi to spriječila.

BEOGRAD - Vlada Srbije je za maratonske izvanredne sjednice skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o politici prema Kosovu nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde dobila potporu dijela oporbe, protiv su bili DSS i LDP, radikali su najavili da će glasovati za nastavak borbe za Kosovo, dok je Nikolićeva SNS istaknula da će podržati namjere vlade jer su prihvaćena tri od ukupno šest amandmana koje su predložili, javlja beogradski Blic.

Oporba je bila krajnje kritična prema vladajućima koji su vodili "bitku za Kosovo" na međunarodnom sudu pravde i koju su izgubili pa su zatražili njihovu odgovornost "ocjenjujući da su nakon te odluke svi potezi pred glavnom skupštinom UN-a riskantni". Izvještaj o sudskom postupku podnio je šef pravnog tima Srbije Dušan Bataković koji je rekao da MSP nije odgovorio na bitan dio postavljenog pitanja jesu li kosovski Albanci imali pravo na secesiju i da to predstavlja pravni neuspjeh za Srbiju, jer “nismo dobili pomoć u situaciji kada je međunarodno pravo prekršeno na njezinu štetu”.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u svom prvom obraćanju u skupštini da je 55 država „na korak” od priznavanja Kosova, ali da srbijanska vlada čini sve kako bi to spriječila. Najavio je da će zadatak državnih organa biti "ostvarivanje većinu u glavnoj skupštini UN-a za rezoluciju Srbije koja će otvoriti put prema pronalaženju kompromisnog rješenja".

Jeremić je zastupnicima pojasnio da će "nakon toga biti jasno kako MSP nije dao pravo Albancima na odcjepljenje od Srbije”. Čedomir Jovanović, lider LDP-a koji već odavno govori kako je Kosovo "izgubljeno zauvijek", zbog čega je među najomraženijim srbijanskim političarima, od Jeremića je tražio okretanje prema novoj politici, dok je Jeremić zatražio od Jovanovića da novu politiku o kojoj priča sam predloži.

Lider LDP-a je zaključio da od Srbije nitko nije tražio priznanje neovisnosti Kosova i ocijenio da je način vođenja vanjske politike nanio štetu Srbiji pred MSP-om, a ministar vanjskih poslova upitao je Jovanovića je li spreman, u ime Srbije, glasovati za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

– Kada smo otišli pred MSP, nismo valjda tamo otišli da bi nakon dvije godine rekli da nam se ne sviđa odgovor koji smo dobili? – pitao je Jovanović, a Jeremić je odgovorio kako preuzima odgovornost za vođenje politike prema kosovskom pitanju i pojasnio zašto Srbija Međunarodnom sudu pravde nije izravno postavila ključno pitanje – ima li Kosovo pravo na odcjepljenje?

– Nismo ga postavili zato što smo procijenili da bi nas bilo kakva drukčija formulacija uvela u još veću opasnost – zagonetno je rekao je Jeremić i obrazložio da je vlada odlučila ne ići "u tužbeni postupak protiv država koje su priznale neovisno Kosovo jer je procijenjeno da bi se MSP proglasio nenadležnim i ne bi došlo do rasprave o tome je li prekršeno međunarodno pravo".

Zastupnik DSS-a i bivši šef diplomacije Slobodan Samardžić rekao je kako je prijedlog vlade da Srbija rezolucijom o Kosovu izađe pred glavnu skupštinu UN-a „samoubilačka akcija” u koju izvršna vlast pokušava uvući parlament. Ocijenio je da je gotovo nerealno da glavna skupština donese zaključak o Kosovu koji bi bio suprotan mišljenju MSP-a i ponovio zahtjev svoje stranke da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da Srbija "podnese tužbe protiv država koje su priznale neovisnost Kosova".

Ključne riječi

Komentara 7

DO
downunder
09:03 27.07.2010.

Kako izgubljene? Ja još uvijek čekam nekog srpskog viteza od Tipkovnice i Udobnog naslonjača koji krstare po ovim forumima u potrazi za istinom da nam objasni kako je presuda ICJa zapravo srpska pobjeda.

SZ
satan_zagorski
09:42 27.07.2010.

haha gdje li su sada srpski velmože s ovih foruma koji su najavljivali novi srpski ustanak i balkanski rat do Jadranskog mora???

PL
pluki
13:16 28.07.2010.

Pa đe nestadu te srpske junačine sa komentara? Osta samo prašina kao i poslije oluje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije