Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Olujno nevrijeme i plima potopili obalu: Iz kreveta ravno u more

01.12.2008.
u 11:35

Olujno jugo, plima i nizak tlak koji sa svakim hektopaskalom podiže more za jedan centimetar, stvorili su u Istri i Hrvatskom primorju te u Dalmaciji ugođaj Venecije. U Rijeci je more poplavilo glavnu tržnicu i stiglo gotovo do Korza, creska riva nije odoljela prirodnim silama pa su Crešani na posao mogli doći samo u čizmama, a poplavljene su prodavaonice u obližnjim ulicama i na glavnom trgu.

Mještanin Novigrada: More mi je ušlo u kuću i umalo me ubila struja

Zastoji u prometu
More je u Bakarcu “pregazilo” Jadransku magistralu i došlo do kuća, a u Crikvenici su morali premjestiti autobusno stajalište jer je autobusni kolodvor bio potpuno pod vodom. Katamarani su ostali vezani u lukama u kojima su se zatekli, a nije isplovio ni putnički brod iz Malog Lošinja pa su otoci Ilovik, Susak i Unije do daljnjega odsječeni od svijeta. U Istri je razina mora porasla oko pola metra, a isto toliko porastao je i vodostaj rijeke Raše. Jak južni vjetar zahvatio je i Liku. Poplavljeno je selo Brušani, a na gospićkoj bolnici vjetar je odnio dio limenog krova. Unatoč svemu, nije bilo većih nesreća. U Kraljevici je potopljen ribarski brod, u jedan stan u Puli udario je grom. Vatrogasci su cijeli dan ispumpavali vodu iz poplavljenih lokala i uklanjali srušena stabla.

Fotogalerija: Nevrijeme poharalo riječko i zadarsko područje

Podno Platka padala je tuča veličine kukuruznog zrna, no bila je toliko gusta i nošena snažnim vjetrom da je u desetak minuta posve zabijelila Lujzijanu, a led je izazvao zastoj kamiona u smjeru Grobnika.

Olujno jugo i velika plima i na zadarskom su području nanijeli veliku štetu. Više trajekata i katamarana nije isplovilo prema otocima. U Biogradu je pak poplavila riva, kao i na Ižu te dijelom u Zadru, zbog čega je bio prekinut promet. Vatrogasci su intervenirali i u poplavljenom ugostiteljskom objektu u Turnju, u koji je prodrlo 30-ak centimetara mora. More je prodrlo u Vransko jezero i podiglo mu razinu za desetak centimetara. Poplavilo je nekoliko objekata u Novigradu, među kojima i općinska zgrada. Mještanina Novigrada Tomislava Urića prodor mora u kuću zatekao je na spavanju.


Foto: Pero Lovrović

Voda ključala iz zemlje
– Bilo je oko 8 sati, čuo sam susjedu kako govori da mi je more došlo do kuće. Ustao sam iz kreveta i doslovno upao u more – rekao je Tomislav Urić. Ne pamti, dodao je, ovakvu plimu u posljednjih 40 godina. Emila Kaštela kaže kako je more doslovno ključalo iz zemlje u njezinoj kući te da se povuklo nakon dva i pol sata. Dodaje kako je bilo nekoliko velikih plima od 1939., no ova posljednja bila je najgora. U Novigradu je poplavilo i prizemlje općinske zgrade, a zaposlenici su ulazili kroz prozore. I u Šibeniku i u okolnim mjestima poplavljeno je nekoliko starih kamenih kuća sagrađenih tik uz morsku obalu, kao i nekoliko kafića. Zbog plime se znatno digla razina mora, pa se more prelijevalo preko cesta.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije