Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kolike su plaće premijera Hrvatske, Srbije i Slovenije! Ograničavanje plaća kadrovski je osiromašilo javni sektor

Plaće menadžera državnih tvrtki u Europi najčešće su izjednačene s tržišnim plaćama, ali su pred lidere tih tvrtki postavljeni i ciljevi
21. srpnja 2016. u 19:42 37 komentara 16267 prikaza
Orešković Cerar
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

U zemljama bivše Jugoslavije tema plaća političara i menadžera u državnim tvrtkama često je na tapeti. Aleksandar Vučić, premijer Srbije, zemlje koja po statistikama državnih zavoda ima najniži standard građana, tvrdi da radi za samo 125.000 srpskih dinara, što je oko 1000 eura, dok je njegov prethodnik Ivica Dačić imao plaću od 1470 eura.

Miro Cerar, slovenski premijer, stupanjem na dužnost dobio je plaću od oko 3000 eura neto, što je slično plaći hrvatskog premijera koja se kreće oko 21.000 kuna, ovisno o poreznim nametima.

Slovenija ima oko 30 posto veće prosječne plaće od Hrvatske pa je zapravo premijer Slovenije slabije plaćen od hrvatskog lidera. Plaće političara u svim su državama skromne u odnosu na plaće u privatnom sektoru osim u Bosni i Hercegovini, koja se ljuti na činjenicu da članovi Predsjedništva Federacije BiH s troškovima puta i dodacima na plaće dobiju i do 7000 konvertibilnih maraka, odnosno 28.000 kuna, čime se svrstavaju u kategoriju najbolje plaćenih političara u regiji.

Ipak, u prikazu plaća ostalih premijera nismo naznačili dodatke na plaće, a činjenica je da unatoč relativno malim prihodima dobro žive. U plaću im se, naime, ne uračunavaju brojne povlastice od prijevoza do besplatnih ručkova i ljetovanja.

Upravo zbog brojnih povlastica političari su svrstani u elitnu vrstu. Zanimljivo je pak da rumunjski predsjednik, iako je ta zemlja po standardu prestigla Hrvatsku, ima skromnih 11.000 kuna plaće. Ipak bankari, menadžeri u energetici, naftnoj industriji, farmaceutici, medijima i marketingu, pa čak i u posrnulom graditeljstvu nerijetko zarađuju više od 30.000 kuna neto. Njihove plaće, pa i bonusi čine tek mali udio ukupne dobiti koju ostvaruju u svojim tvrtkama pa se ne drži nepravednim da i dobro zarađuju.

Miroslav Šimić MOSTOVAC ŠIMIĆ: 'Ne radimo, a imamo plaće od 12 do 17 tisuća kuna. Nikome normalnom to ne može biti normalno' Graziano Pelle eldorado za nogometaše Nećete vjerovati koliku plaću u Kini ima Pelle, promijenio je poredak najplaćenijih!

Posebna su tema plaće u tvrtkama iz državnog sektora. U Hrvatskoj su ograničene onima političkih lidera, ali u Sloveniji, ako je suditi po dostupnim podacima, menadžere plaćaju po tržišnim uvjetima.

Ograničavanje plaće na 17.000 kuna jedan je od populističkih poteza koji je doveo do erozije kadra u javnim tvrtkama. Predsjednik uprave državne banke tako bi, kad bi se pridržavao državne uredbe, imao plaću manju od direktora sektora poslovne banke.

U Sloveniji čelnik NLB-a prima i više od 7000 eura plaće, a u europskim zemljama plaće direktora u javnom sektoru gotovo su izjednačene s menadžerskim ugovorima iz privatnog sektora, ali su pred njih također postavljeni i ciljevi i zadaci     

>> U kojim se to djelatnostima najviše, a u kojima najmanje zarađuje?

Plaće premijera tri puta više od prosjeka

Hrvatska

747 € – iznosi prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj
2630 € – iznose neto primanja hrvatskog premijera

Slovenija

1034 € – iznosi prosječna neto plaća u Republici Sloveniji
3000 € – iznose neto primanja slovenskog premijera

Srbija

401 € – iznosi prosječna neto plaća u Republici Srbiji
1000 € – iznos je za koji srbijanski premijer tvrdi da radi

Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
 • Avatar KRALJ-TOMISLAV
  KRALJ-TOMISLAV:

  Večernji, nemojte nas daviti sa zemljama bivše Jugoslavije! Zašto nam niste pokazali usporedne financiske podatke sa zemljama srednje Europe? Vjerujem da bi više čitatelja zanimala razlika u plaćama i ostali usppredni podaci Hrvatske sa Slovenijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom i Poljskom. ... prikaži još! Jedino ako upravo to uvijeno jugonostalgičarenje i nije dio vaše agende!!!

 • Deleted user:

  Više nas zanima kamo odlaze milijarde od ovih tričarija. A još više i od toga, kako čemo stvoriti nove milijarde, a ne trošiti tuđe.

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  plaće u javnom sektoru bi trebale kao i u većini drugih država biti ispod prosjeka realnog sektora, ali zato imaju povlastice kao što je veća sigurnost, K-15, i kojekakve druge pogodnosti. Samo kod nas se je stvorila ogromna uhljebljena buržujsko-birokratska ... prikaži još! struktura koja isisava svaku kunu iz proračuna i grba je na leđima cijelom narodu.