Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNI PROGRAM

Odvedite dijete do 4. godine oftalmologu jer je slabovidnost izlječiva do 7. godine

slabovidnost
Foto: Thinkstock
12.09.2017.
u 07:00

Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepila, upozoravaju liječnici

Slabovidnost (ambliopija) javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenih, do 7. godine života izlječiva je u 90% slučajeva, a u preostalih 10% moguće je značajno pomoći.

– Zato je važno da se roditelji odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti – rekao je prof. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, čija je Klinika za očne bolesti Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam.

Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepila, objasnila je dr. Mirjana Bjeloš, voditeljica Referentnog centra. Roditelji prilikom sistematskog pregleda djeteta u dobi od tri godine trebaju uzeti uputnicu, zakazati pregled kod oftalmologa i svakako odvesti dijete na taj pregled, poručio je prof. Bušić jučer uoči Nacionalnog dana slabovidnosti, kada je predstavljen Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti, prvi takav u svijetu.

Nacionalni je program izrastao na zagrebačkom projektu, u kojem je od 16 tisuća četverogodišnjaka pregledanih u tri godine kod 8,1% otkrivena ambliopija. Sva djeca u Hrvatskoj trebaju biti pregledana, poručio je ministar Milan Kujundžić. Ambliopija je najčešća patologija vida kod djece i vodeći uzrok sljepoće na jedno oko     

Ključne riječi

Komentara 1

VI
viviann
07:03 12.09.2017.

Kako se to lijeci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije