Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odvedite dijete do 4. godine oftalmologu jer je slabovidnost izlječiva do 7. godine

Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepila, upozoravaju liječnici
12. rujna 2017. u 07:00 1 komentara 286 prikaza
slabovidnost
Foto: Thinkstock

Slabovidnost (ambliopija) javlja se kod 3200 djece na 40.000 novorođenih, do 7. godine života izlječiva je u 90% slučajeva, a u preostalih 10% moguće je značajno pomoći.

– Zato je važno da se roditelji odazovu Nacionalnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti – rekao je prof. Mladen Bušić, ravnatelj KB-a Sveti Duh, čija je Klinika za očne bolesti Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam.

Ne liječi li se u ranom periodu, slabovidno oko više nikada neće moći povratiti dobar vid, a može dovesti i do sljepila, objasnila je dr. Mirjana Bjeloš, voditeljica Referentnog centra. Roditelji prilikom sistematskog pregleda djeteta u dobi od tri godine trebaju uzeti uputnicu, zakazati pregled kod oftalmologa i svakako odvesti dijete na taj pregled, poručio je prof. Bušić jučer uoči Nacionalnog dana slabovidnosti, kada je predstavljen Nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti, prvi takav u svijetu.

Nacionalni je program izrastao na zagrebačkom projektu, u kojem je od 16 tisuća četverogodišnjaka pregledanih u tri godine kod 8,1% otkrivena ambliopija. Sva djeca u Hrvatskoj trebaju biti pregledana, poručio je ministar Milan Kujundžić. Ambliopija je najčešća patologija vida kod djece i vodeći uzrok sljepoće na jedno oko     

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade