Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa franjo

Oduševio vjernike i zadao grdne muke vatikanskoj službi sigurnosti

papa (1)
REUTERS/Pixsell
19.03.2013.
u 20:29

Novi je papa nepredvidljiv, voli se rukovati s vjernicima, a što je najopasnije za sigurnost, nitko ne zna točno kako će se kretati i kada će se srdačno zagrliti s nekim vjernikom.

Dok su vjernici oduševljeni neposrednošću pape Franje, vatikanska služba sigurnosti nalazi se na velikim mukama. Novi je papa nepredvidljiv, voli se rukovati s vjernicima, a što je najopasnije za sigurnost, nitko ne zna točno kako će se kretati i kada će se srdačno zagrliti s nekim vjernikom. A da bi služba mogla zaštititi osiguranu osobu, mora znati barem rutu kretanja.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić, koji je i sam sudjelovao u osiguranju posjeta pape Ivana Pavla II. 1994. i 1998. godine, smatra da će vatikanska sigurnosna služba morati pronaći novi način djelovanja jer dosadašnji model više ne vrijedi. Još je i moguće relativno lako zaštititi papu dok se nalazi u Vatikanu, ali će pravi problemi nastati kada bude putovao svijetom.

– Službe će biti na grdnim mukama. Mislim da će i papa Franjo morati korigirati svoju neposrednost – kaže Laušić dodajući da je papa uvijek zanimljiva meta “luđacima” koji žele ući u povijest. Laušić smatra da je vatikanska služba dobra jer je uspjela zaštititi štićenu osobu.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić također je sudjelovao u organizaciji dolaska pape 1994. i 1998. godine. Međutim, on kaže da papina nepredvidljivost ne stvara probleme samo sigurnosnim službama nego i onima koji bi željeli ugroziti njegovu sigurnost. Smatra da nije ugrožen ovaj papa kao osoba, nego papa kao institucija. Uvjeren je da će vatikanska sigurnosna služba, koju smatra jednom od najboljih na svijetu, znati odgovoriti na sve izazove. 

>> Sve o papi Franji čitajte u našem specijalu

>> Vole ga: Nakon dolaska pape Franje Talijani više vjeruju Crkvi 

>> Skroman kao sv. Josip: Papa je svima pružao ruku, ljubio invalide

Komentara 26

Avatar kajbuštimeni
kajbuštimeni
21:13 19.03.2013.

Padre .. Grande Cinema ... he he ..

TO
tomaivan
20:43 19.03.2013.

najsrdačnije čestitke novome papi, no mi u hrvatskoj trenutno imamo svih problema preko glave.... kod nas još rat nije završio, ekonomski propadamo, a premijer se ponaša ko franjo tahi.....

DE
deda58
22:31 19.03.2013.

Nihon no Koku je napisao/la: Ali za biti iskrena ne shvacam narod. Zasto se diviti i dizati do nebesa ako je jedan covjek onakav kakav zapravo treba biti. Meni je to neshvatljivo. ----------------------------------------------- Zato jer ono sto bi trebalo bitii pravilio, nazalost je izuzetak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije